Miért szednék az útadót?

Az országba belépő külföldi rendszámú autók által fizetendő úthasználati díjat illetően Kolber István tárca nélküli miniszter olyan kompromisszum meggondolását javasolja, hogy a díjfizetés párosuljon autópálya-használati lehetőséggel.

  • MTI MTI
Miért szednék az útadót?

A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés idegenforgalmi bizottsága előtt kedden kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a turizmus szempontjából nem tartja jónak és támogatandónak az úthasználati díj bevezetését. Ha azonban a költségvetés ezzel számol, és a díjat mindenképpen bevezetik, akkor kompromisszumos megoldást kell találni, hogy a turizmus érdekei ne sérüljenek.

A turizmus főbb irányvonalait ismertetve Kolber István említést tett az új budapesti kongresszusi központ megépítéséről. Beszámolt arról, hogy elkészült az előterjesztés az új, ötezer fő befogadására alkalmas központ megépítéséről. Ezt a tervek szerint a magánszféra és az állam együttműködésével valósítják meg.

"Miután a Gazdasági Kabinet az előterjesztésnek zöld utat adott, reményeink szerint márciusban a kormány elé terjeszthetjük" - tette hozzá. A helyszínről még nem született döntés.

A turizmus fejlesztésében Kolber István további célként nevezte meg a műemlékfürdők fejlesztését. Ennek keretében 7 fővárosi és 7 vidéki fürdő beruházását kezdenék meg. Hozzátette: a közeljövőben dönt a kormány az ehhez kapcsolódó kötelezettségvállalás lehetséges mértékéről.

A Balatonnal összefüggő feladatok támogatására 1 milliárd forint, kiemelt térségek fejlesztésére 275 millió forint, kerékpárutakéra 300 millió forint fordítható az idén. A Nemzeti Fejlesztési Terven belül a regionális operatív programokon keresztül három év alatt 28,5 milliárd forint áll rendelkezésre turizmusfejlesztésre, ebből az idén várhatóan 3,4 milliárd forintot fizetnek ki.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.