szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Március végéig az előrejelzések szerint nem várható árvíz - közölte Batiz András szóvivő a kormány ülését követően szerdán. Észak-Magyarországon ugyanakkor továbbra is másodfokú a belvízvédelmi készültség.

Áprilisban várható a leghamarabb nagyobb enyhülés, és ettől függ majd, hogy a folyók mennyire áradnak meg - mondta szerdán a kormányszóvivő, hozzátéve, az időjárás újból hidegre fordult, és nem hullott csapadék, ennek következtében a folyók felső szakaszán apadás jellemző.

Múlt pénteken 536 kilométeren keresztül volt árvízvédelmi készültség, jelenleg 210 kilométeren. A Berettyó felső szakaszán és a Krasznán elsőfokú az árvízvédelmi készültség. A Dunán továbbra is átlagos, a Tiszán az átlagosnál nagyobb az esély arra, hogy jelentős árhullám vonuljon végig, az időjárás alakulásának függvényében az sem zárható ki, hogy a két folyó árhulláma összeérjen - ismertette a jelenlegi helyzetet Batiz András.

A szóvivő elmondta, a Duna a vízgyűjtő területén 20, a Tiszáén 100 százalékkal nagyobb a vízmennyiség a sokéves átlagnál, ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy a Tisza vízgyűjtő területén e vízmennyiség fele sík területen helyezkedik el, ahonnan könnyebb elvezetni. A kormányszóvivő elmondta: nyolc környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság tart fenn belvízvédelmi készültséget összesen 42 szakaszon, a belvízzel elöntött terület nagysága 91 ezer hektár. Az
érintett területeken 16 önkormányzat és 21 vízgazdálkodási társulat is folytat belvíz elleni védekezést. Batiz András közölte: ősszel megtörtént a gátak és a véderőművek ellenőrzése, kora tavasszal pedig újra ellenőrizték őket. A szakemberek készen állnak, ahol a leghamarabb várható árhullám; ezeken a helyeken már a múlt héten megkezdték a védekezéshez szükséges eszközök elhelyezését.

A miniszterelnök arra utasította a kormány ülésén az érintett tárcákat, hogy koordinálják tevékenységüket az árvízre és belvízre való felkészülés érdekében - mondta el a kormányszóvivő. Batiz András arról is tájékoztatott: február 20. óta a Dunán nincs már jegesedés, a Tiszán helyenként még áll a jég, ott a jégtörő hajók készenlétben állnak.

Továbbra is másodfokú a belvízvédelmi készültség Észak-Magyarországon (Oldaltörés)


Huszonnégy óra alatt félmillió köbméternél is több vizet emeltek vissza a Tiszába, a Bodrogban és a Taktába a belvízvédelmi szivattyúk Borsod-Abaúj-Zemplén megye belvizes területeiről - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője szerdán.

A Heves-délborsodi területen Laskó-Csincse és Tiszavalk-Sulymos belvízvédelmi szakaszokon ennek ellenére továbbra is elsőfokú a belvízvédelmi készültség, míg a Bodrogközben szintén két területen, a Bodrogzug-törökéri és a Tiszakarád-ricsei szakaszokon másodfokú a készültség - mondta Csont Csaba. Hozzátette: a Prügy-taktaföldvári belvízvédelmi szakaszon, a  Taktaköz egy részén is elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el az Ékövizig.

A vízzel elöntött területek nagysága a szivattyúzások, a hideg idő és az erős szél hatására kissé csökkent, jelenleg 11 ezer 400 hektárnyi szántóföld, rét, legelő van víz alatt - tette hozzá. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a Tisza és a Bodrog vízgyűjtő területein a hóréteg víztartalma 2,3 köbkilométernyire tehető, miközben az utóbbi évek legnagyobb hó mennyiségét ezen a vízgyűjtőn
1999. februárban mérték, amikor 3 köbkilométernyi volt a hóvízkészlet. A Tisza Tiszabecs feletti vízgyűjtőjén nem csökkent, a Szamos vízgyűjtőjén viszont kismértékben csökkent a vízkészlet, ugyanakkor újabb jelentős havazás volt a Sajó-Hernád vízrendszerében. Az Ékövizig területén jelenleg nincs árvízvédelmi készültség - mondta a szóvivő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

A biztosítók szerint az államnak kell feltöltenie az árvízkárosultak alapját

Az árvízkárosultak kártalanítására felállítandó Wesselényi alap működtetésében a biztosító társaságok is hajlandóak közreműködni - jelentette be pénteken Trunkó Barnabás, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) főtitkára. A rendszer pénzzel való feltöltésében azonban elsősorban az államnak kell szerepet vállalni, mert az egyéni befizetésekből csak lassan gyűlne össze a szükséges tőke, a biztosítók pedig nem érzik feladatuknak az alap pénzügyi támogatását.

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk

Ez lehet a Samsung következő fülhallgatója, vezetékek nélkül

Ez lehet a Samsung következő fülhallgatója, vezetékek nélkül

Tusk: Orbán korcs demokráciát épít

Tusk: Orbán korcs demokráciát épít