szerző:
MTI

Március végéig az előrejelzések szerint nem várható árvíz - közölte Batiz András szóvivő a kormány ülését követően szerdán. Észak-Magyarországon ugyanakkor továbbra is másodfokú a belvízvédelmi készültség.

Áprilisban várható a leghamarabb nagyobb enyhülés, és ettől függ majd, hogy a folyók mennyire áradnak meg - mondta szerdán a kormányszóvivő, hozzátéve, az időjárás újból hidegre fordult, és nem hullott csapadék, ennek következtében a folyók felső szakaszán apadás jellemző.

Múlt pénteken 536 kilométeren keresztül volt árvízvédelmi készültség, jelenleg 210 kilométeren. A Berettyó felső szakaszán és a Krasznán elsőfokú az árvízvédelmi készültség. A Dunán továbbra is átlagos, a Tiszán az átlagosnál nagyobb az esély arra, hogy jelentős árhullám vonuljon végig, az időjárás alakulásának függvényében az sem zárható ki, hogy a két folyó árhulláma összeérjen - ismertette a jelenlegi helyzetet Batiz András.

A szóvivő elmondta, a Duna a vízgyűjtő területén 20, a Tiszáén 100 százalékkal nagyobb a vízmennyiség a sokéves átlagnál, ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy a Tisza vízgyűjtő területén e vízmennyiség fele sík területen helyezkedik el, ahonnan könnyebb elvezetni. A kormányszóvivő elmondta: nyolc környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság tart fenn belvízvédelmi készültséget összesen 42 szakaszon, a belvízzel elöntött terület nagysága 91 ezer hektár. Az
érintett területeken 16 önkormányzat és 21 vízgazdálkodási társulat is folytat belvíz elleni védekezést. Batiz András közölte: ősszel megtörtént a gátak és a véderőművek ellenőrzése, kora tavasszal pedig újra ellenőrizték őket. A szakemberek készen állnak, ahol a leghamarabb várható árhullám; ezeken a helyeken már a múlt héten megkezdték a védekezéshez szükséges eszközök elhelyezését.

A miniszterelnök arra utasította a kormány ülésén az érintett tárcákat, hogy koordinálják tevékenységüket az árvízre és belvízre való felkészülés érdekében - mondta el a kormányszóvivő. Batiz András arról is tájékoztatott: február 20. óta a Dunán nincs már jegesedés, a Tiszán helyenként még áll a jég, ott a jégtörő hajók készenlétben állnak.

Továbbra is másodfokú a belvízvédelmi készültség Észak-Magyarországon (Oldaltörés)


Huszonnégy óra alatt félmillió köbméternél is több vizet emeltek vissza a Tiszába, a Bodrogban és a Taktába a belvízvédelmi szivattyúk Borsod-Abaúj-Zemplén megye belvizes területeiről - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője szerdán.

A Heves-délborsodi területen Laskó-Csincse és Tiszavalk-Sulymos belvízvédelmi szakaszokon ennek ellenére továbbra is elsőfokú a belvízvédelmi készültség, míg a Bodrogközben szintén két területen, a Bodrogzug-törökéri és a Tiszakarád-ricsei szakaszokon másodfokú a készültség - mondta Csont Csaba. Hozzátette: a Prügy-taktaföldvári belvízvédelmi szakaszon, a  Taktaköz egy részén is elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el az Ékövizig.

A vízzel elöntött területek nagysága a szivattyúzások, a hideg idő és az erős szél hatására kissé csökkent, jelenleg 11 ezer 400 hektárnyi szántóföld, rét, legelő van víz alatt - tette hozzá. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a Tisza és a Bodrog vízgyűjtő területein a hóréteg víztartalma 2,3 köbkilométernyire tehető, miközben az utóbbi évek legnagyobb hó mennyiségét ezen a vízgyűjtőn
1999. februárban mérték, amikor 3 köbkilométernyi volt a hóvízkészlet. A Tisza Tiszabecs feletti vízgyűjtőjén nem csökkent, a Szamos vízgyűjtőjén viszont kismértékben csökkent a vízkészlet, ugyanakkor újabb jelentős havazás volt a Sajó-Hernád vízrendszerében. Az Ékövizig területén jelenleg nincs árvízvédelmi készültség - mondta a szóvivő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

A biztosítók szerint az államnak kell feltöltenie az árvízkárosultak alapját

Az árvízkárosultak kártalanítására felállítandó Wesselényi alap működtetésében a biztosító társaságok is hajlandóak közreműködni - jelentette be pénteken Trunkó Barnabás, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) főtitkára. A rendszer pénzzel való feltöltésében azonban elsősorban az államnak kell szerepet vállalni, mert az egyéni befizetésekből csak lassan gyűlne össze a szükséges tőke, a biztosítók pedig nem érzik feladatuknak az alap pénzügyi támogatását.

Milyen telefonokat vesznek most legtöbben Európában?

Milyen telefonokat vesznek most legtöbben Európában?

Újra erdőtűz pusztít a Kanári-szigeteken, egy körzetet kiürítettek

Újra erdőtűz pusztít a Kanári-szigeteken, egy körzetet kiürítettek

Sok értelme lenne megvenni Grönlandot, már ha eladó

Sok értelme lenne megvenni Grönlandot, már ha eladó

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti háztűz miatt

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti háztűz miatt

Felbukkant egy újabb e-roller kölcsönző Budapesten

Felbukkant egy újabb e-roller kölcsönző Budapesten

Ökológiai szégyendíjat kaphat a dobozos „alpesi levegő”

Ökológiai szégyendíjat kaphat a dobozos „alpesi levegő”