szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Főügyészség megszüntette a mobiltelefon-lehallgatók miatt, vagyis az úgynevezett Nádor 95 ügyben indított nyomozást - adta hírül az egyik kereskedelmi televízió szerdán.

Az ügyészség szerint tehát szabályos volt a lehallgató berendezések beszerzése - adta hírül a TV2 Tények című hírműsora. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) és az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottság ismeretlen tettes ellen, csalás és csempészet miatt tett feljelentése 1998. október 29-én érkezett a rendőrségre - mondta az Magyar Távirati Irodának az ügyet jól ismerő, magát megnevezni nem kívánó személy.
 
Eszerint a feljelentés tárgya, hogy a Nádor 95 Rt., - amelynek Szász András volt az ügyvezetője - vállalta még a Horn-kormány idején, hogy beszerzi a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat részére a mobiltelefonok lehallgatására alkalmas műszaki eszközöket, az orosz államadósság terhére. Az ügylet lebonyolítására 33 millió dollár értékben kötöttek kölcsönszerződést, amelynek jelentős részét fel is vette a cég. A műszaki eszközöket 1996-ban és 1997-ben hozta be az országba a Nádor 95 Rt.

Az Orbán-kormány azonban ezt drágállta, ezért felmondta a szerződést, majd az ügyletet az Nemzetbiztonsági Bizottsága és a rendőrség is vizsgálni kezdte. A rendőrség 2002 áprilisában adott ki elfogatóparancsot Szász András ellen. Most a Fővárosi Főügyészség megszüntette a nyomozást, mert csempészetben nem bizonyítható bűncselekmény elkövetése, csalás pedig nem történt.
 
Az ügy részletei államtitkot képeznek, miután a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat elrendelte az ügy iratainak titkosítását, mert a beszerzett eszközök árából és egyéb jellemzőiből következtetni lehetne a paraméterekre. Mivel a nyomozást megszüntető határozat is tartalmaz államtitkot, ezért az érintetteknek vállalniuk kellett, hogy a határozat őrzéséről gondoskodnak. Ezt Szász András nem tudta vállalni, így ő ügyvédje társaságában a közelmúltban megtekintette a megszüntető határozatot és kézjegyével látta el. Ezt Bárándy György, Szász András jogi képviselője is megerősítette szerda este.

Link:
Ellenzék, SZDSZ: panasz a Nádor '95 elleni nyomozás megszüntetése miatt

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Csehországban egyre rosszabb a helyzet, de Franciaországban se jobb

Radar360: Csehországban egyre rosszabb a helyzet, de Franciaországban se jobb

Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet

Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet

Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek

Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek