szerző:
MTI

A titkosszolgálatok minden negyedik iratot visszatartják; eddig több mint 205 ezer tételről kaptak információt – közölte az állambiztonsági iratokat felügyelő bizottság.

A bizottság a szolgálatok által készített jegyzékek alapján vizsgálja meg egyes dokumentumokat - mondta Vida István, a 2003. április 1-je óta működő, az állambiztonsági iratokat felügyelő három tagú bizottság soros elnöke. A bizottság a 2003. évi III. törvény alapján fejti ki tevékenységét, és tagjai civil szervezetnek tekintik. Gálszécsy Andrást, az Antall-kormány egykori polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszterét Medgyessy Péter kormányfő, Sipos Levente kutatót a Magyar Történelmi Társulat, míg Vida István egyetemi tanárt az Akadémia elnöke kérte fel a feladatra - közölték.

Három lista készül: az első a levéltáraknak átadott iratok felsorolása, amelyek titkosítását feloldották, így ezek a dokumentumok kutathatók. Itt találhatók a többi közt az úgynevezett hálózati anyagok, például több ezer beszervezési- és munkadosszié, illetve a Belügyminisztérium személyzeti anyagai is. A másik, a szigorúan titkos listában szereplő iratokat csak a Legfelsőbb Bíróság kijelölt bírája nézheti át, és dönthet arról, hogy azok átadhatók-e a levéltárnak, vagy a szolgálatoknál kell maradniuk. A harmadik listában szereplő iratokról pedig ez a bizottság döntheti el, hogy levéltárba, vagy a titkosszolgálatokhoz kerüljön. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügynökök működésével kapcsolatos iratok csak a dokumentumok kisebbik részét jelentik. Rossznak tartja a sajtóban használt "ügynökirat" kifejezést, mert az iratok zömében a titkos szervezetek működésével, hivatali működésével, személyzeti anyagával foglalkoznak.

Gálszécsy András elmondta: kimutatást készített az átadott iratokról, illetve azokról a dokumentumokról, amelyeket a szervezet vissza kívánt tartani. Egy-egy tétel jelenthet egyetlen papírt is, de akár több száz oldalnyi iratot is lefedhet.

Míg az 1945 és 1970 közötti időszakból az iratoknak csak a 18 százalékát tartották vissza, addig az 1980 és 1990 közötti időkből már azok több mint 36 százalékát - derül ki a kimutatásból. Az iratok visszatartását a szervezetek részben azzal indokolták, hogy a jogszabály kötelező hatálya csak 1990 februárjáig terjedő időszak dokumentumaira terjed ki, miközben a legnagyobb nyugdíjazások és önkéntes távozások 1990 novemberében zajlottak.

„A testületnek a nyilvánosság, a kutatók, a meghurcoltak és a titkosszolgálatok érdekeire is tekintettel kell lenniük” - közölte Sipos Levente. Nem szabad összekeverni az ügynök és a hírszerző, a kémelhárító fogalmát. Utóbbiak hasznot hoztak az országnak a népköztársaság idején is - tette hozzá.

A testület tagjai arra is felhívták a figyelmet, hogy az úgynevezett hivatalos kapcsolatba tartozók nevei, listája soha nem fog nyilvánosságra, "az internetre" kerülni. Ez azt jelenti, hogy a gyárak, üzemek, intézmények vezetői kötelesek voltak a titkosszolgálatok rendelkezésére állni, de beszámolóikról, tájékoztatásaikról nem készültek kartonok.

Azokra az újságírói kérdésre, hogy a bizottság talált-e iratmegsemmisítésre utaló nyomokat, azt válaszolták: találtak erről készült jegyzőkönyveket is, de nem tudják, hány iratot semmisítettek meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Az ügynökbeszervezés még 1989-ben is gőzerővel folyt

Már recsegtek-ropogtak a szocialista rendszer eresztékei, de még 1989 első felében is több mint 2000 újabb célszemélyt vettek fel a megfigyeltek listájára. Összesen 165 ezer személy szerepelt a nyilvántartásokban, a megfigyeléssel pedig 8000 hálózati személyt foglalkoztatott.

MTI Itthon

Egyházi ügynöklista a Magyar Narancsban

Majsai Tamás református teológus, egyháztörténész 57 fedőnévből álló egyházi „ügynöklistát” tett közzé a hetilapban. A lajstromban szereplők többsége lelkész, protestánsokat éppúgy találunk köztük, mint katolikusokat.

MTI Itthon

Orbán használható ügynöktörvényt szeretne

A Fidesz elnöke azt várja, hogy az úgynevezett ügynöktörvény ügyében a parlamenti vita használható megoldással záruljon. Orbán Viktor erről szerdán beszélt újságíróknak.

Itthon

Gyurcsány úgy tudta, nincs ügynöklista

"Miniszterelnökként is úgy tudtam, hogy nincs lista. Pontosabban, tudtuk, hogy listák készültek, de azok nincsenek a szolgálatok birtokában. A dolog tisztázása érdekében nem kutakodni kell, hanem törvényt kell hozni az akták nyilvánosságáról " - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány: A helyzet megváltozott

Gyurcsány: A helyzet megváltozott

Baleset volt az M5-ösön - egy sávon halad a forgalom

Baleset volt az M5-ösön - egy sávon halad a forgalom

Egy részeg férfi megvert egy gyereket, mert kicsúfolta

Egy részeg férfi megvert egy gyereket, mert kicsúfolta

Különleges oldtimer Lada Samarát árulnak Budapesten

Különleges oldtimer Lada Samarát árulnak Budapesten

Itt van Trump új terve Grönlanddal kapcsolatban

Itt van Trump új terve Grönlanddal kapcsolatban

Itt a Breaking Bad film címe és a bemutató időpontja

Itt a Breaking Bad film címe és a bemutató időpontja