szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A felsőoktatás átalakítása, a többszintű felsőoktatási képzés szükségessége és a pályakezdő diplomások elhelyezkedési nehézségei álltak Gyurcsány Ferenc győri diákfórumának középpontjában.

A miniszterelnök. a győri Széchenyi István Egyetemen tartott hallgatói előtt rámutatott: fontos, hogy a felsőoktatásban egy nagyon magas szintű, a növekvő szakemberigényt kielégítő tömegképzés és erre épülő emelt szintű tudományos képzés valósuljon meg, és a fiatalok versenyképesebb tudás birtokába jussanak.

“A felsőoktatás megérett az átalakításra" – hangoztatta a miniszterelnök. Szerinte a feszültségek nagy része abból adódik, hogy ma lényegében tömegképzés folyik az elitoktatás rendszerében. A törvény alaptörekvése “hogy a magyar felsőoktatás egész alapstruktúráját tegye az európai felsőoktatási struktúrához hasonlatossá" – jelentette ki.

A kormányfő szólt a pályakezdő diplomások elhelyezkedési nehézségeiről. Ezzel összefüggésben aggodalmának adott hangot amiatt, hogy sok tehetséges embert nem lesz képes megtartani az ország.

Gyurcsány szerint nem folytatható az a politika, amely nem találja meg az egyensúlyt a fogyasztás rövid távú növekedése és a hosszabb távon megtérülő beruházások között, amelyek az ország versenyképességét szolgálják.

A kormányfő arra biztatta az egyetemistákat, legyen bátorságuk kérdezni, kételyeket megfogalmazni és legyen bátorságuk “szembemenni azokkal a meglehetősen leegyszerűsítő politikai megfogalmazásokkal, amelyekkel tele van az egész magyar közélet". "Azt szeretném, hogy a magyar politika a közügyek dolgában mértéktartásról, közös felelősségről szóljon, s arról, hogy senki ne kényszerítse a másikat arra, hogy féligazságok és butaságok mondásával becsapja a választót" – hangoztatta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Azok tesznek úgy, mintha a világ az övék lenne, akik tele akarják szüleszteni a nőkkel"

"Azok tesznek úgy, mintha a világ az övék lenne, akik tele akarják szüleszteni a nőkkel"

Európa-liga: Simán nyert a Milan, meglepetésre kikapott a Tottenham

Európa-liga: Simán nyert a Milan, meglepetésre kikapott a Tottenham

Újabb 56 ember halálát okozta a koronavírus-fertőzés Magyarországon

Újabb 56 ember halálát okozta a koronavírus-fertőzés Magyarországon