szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jelenlegi munkafeltételek mellett 60 év kell ahhoz, hogy az összes ügynökirat az internetre kerüljön – mondta az informatikai miniszter.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának 25 dolgozója tavaly egész éves munkával félmillió oldalnyi titkosszolgálati iratot digitalizált, de a teljes állomány 30 millió oldal – közölte Kovács Kálmán a titkosszolgálati levéltárban tartott sajtótájékoztatóján, miután az ügynökiratok nyilvánosságával kapcsolatos, parlament előtt fekvő törvénytervezetek végrehajthatóságának feltételeiről folytatott megbeszélést.

Gyarmati György, a levéltár főigazgatója elmondta, hogy a náluk őrzött iratok mindösszesen 7 százaléka nevezhető hálózati vagy ügynökiratnak, mint amilyen például a beszerzési dosszié és az úgynevezett 6-os karton. Az iratok 12 százaléka a szolgálatok működésére vonatkozó dokumentum, például parancs, jelentés. Az iratok túlnyomó többsége, 81 százaléka pedig a megfigyeltekre, áldozatokra vonatkozik, és személyes adataikat tartalmazza.

Annak kapcsán, hogy a parlament előtt fekvő törvénytervezetek az ügynökiratok világhálón történő nyilvánosságra hozását célozzák, Gyarmati György bemutatott többféle, a levéltárba őrzött titkosszolgálati dokumentumot, melyek egyik csoportja a laikusok számára nehezen értelmezhető bejegyzéseket tartalmazott, másik részében pedig a szöveg jelentős hányada törölve volt, miután a megfigyelt személyes adatait tartalmazta.

Arra a kérdésre, hogy a törvénytervezetek készítői tisztában vannak-e a végrehajtás esetleges nehézségeivel, a főigazgató elmondta: a levéltár működésével kapcsolatos információkat a napokban eljuttatták az Országgyűlés elnökéhez és mindazokhoz, akik részt vesznek az új szabályozás kimunkálásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Állambiztonsági értelmező szótár

Mostanában újra forgalomba kerültek olyan szavak, mint az ügynök, titkos megbízott vagy társadalmi kapcsolat. Róluk nagyjából tudjuk, mit "jelentettek". De mi volt a legenda, a bátorság vagy az elaltatás jelentése az állambiztonsági szakzsargonban? Kit neveztek rezidensnek vagy személyi postaládának? Képekkel illusztrált összeállításunk nem csak a rétegnyelv, hanem az állampárti félmúlt iránt érdeklődőknek is csemege lehet.

MTI Itthon

Gál Zoltán: nem láttam az Antall Józsefnek átadott listát

Gál Zoltán szocialista országgyűlési képviselő, az 1990-es kormányváltáskori belügyminisztérium megbízott vezetője csütörtökön azt mondta: lehetett a belügyminisztérium által az 1990-es kormányzati átadás-átvételkor átadott iratanyagban olyan lista, amit aztán Németh Miklós átadott Antall Józsefnek, de ő maga azt nem látta.

hvg.hu Itthon

A III/III. központi állománya: nevek, beosztások, rendfokozatok

Kik szervezték be a hálózati személyeket? Kik működtették az állambiztonság rendszerét? A hvg.hu most azoknak az állambiztonsági tiszteknek és főtiszteknek a nevét sorolja fel, akik 1989-ben a BM III/III. Csoportfőnökség központi állományának tagjai voltak és a megyei osztályokat vezették.

Dezső András (hvg.hu) Világ

A Magyar Népköztársaság nyugaton lebukott kémei

Levette a kezét a magyar katonai hírszerzés azokról az ex-ügynökökről, akiknek többségét a pártállam idején részben zsarolással bírtak rá, hogy külföldön kémkedjenek, ám később lebuktak és többségük börtönbe került. Egyiküket utoljára 2004-ben vették őrizetbe és ítélték el Németországban.

Hét nap

ÁLLAMBIZTONSÁGI IRATÁTADÁS

Az 1944 és 1969 közötti titkosszolgálati dokumentumok 82 százalékát, 36 778 hírszerzési és kémelhárítási irategységet...

Dezső András (hvg.hu) Itthon

A CIA előtt már ismertek az egykori magyar kémek

Kenedi János történész szerint a hazai titkosszolgálatok múltja pusztán belpolitikai érdekek miatt titkos, a CIA előtt ugyanis már minden magyar kém ismert, függetlenül attól, lebuktak-e vagy sem. Egy volt katonai hírszerző tiszt szerint a magyar titkosszolgálat egy lépést sem tett, amikor lebuktak az emberei. Az állambiztonsági iratokat felügyelő bizottság egyik tagja ugyanakkor azt hangoztatja: a hírszerzők és kémelhárítók a népköztársaság idején is hasznot hoztak az országnak.

hvg.hu Itthon

A történészek hitelesnek tartják a hvg.hu listáját

Varga László történész a Magyar Televízió Este című műsorában elmondta: szerinte Péterfalvi Attila jogszabályt sértett akkor, amikor bedarálta az ezer nevet tartalmazó Political Capital listát. Varga úgy véli: az adatvédelmi biztosnak le kellene mondania.

A hazugságvizsgáló és ami mögötte van – illetve ami mögötte lesz

A hazugságvizsgáló és ami mögötte van – illetve ami mögötte lesz

Vannak, akik már kipróbálták, milyen internetet szórnak a SpaceX műholdjai

Vannak, akik már kipróbálták, milyen internetet szórnak a SpaceX műholdjai

Szombattól a kettes villamos sem ugyanaz már, mint volt

Szombattól a kettes villamos sem ugyanaz már, mint volt