szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az SZDSZ megdöbbenéssel fogadta, hogy Draskovics Tibor pénzügyminiszter Varga Mihály fideszes képviselő javaslatára kész megfontolni a magyarországi önkormányzatok számának csökkentését - írja a kisebbik kormánypárt két képviselője hétfői közleményében.

"Az SZDSZ, a magyar liberális párt megdöbbenéssel fogadja, hogy Draskovics Tibor, Varga Mihály javaslatára, kész megfontolni a magyarországi önkormányzatok számának csökkentését. Sajnálatos, hogy ez a szokatlan egyetértés nem a magyar gazdaság valódi problémáinak megoldása, hanem a magyar demokrácia egyik alapelemének támadása kapcsán jött létre a két politikus között" - olvasható Gulyás Józsefnek, az Önkormányzati Bizottság alelnökének és Wekler Ferencnek, a Területfejlesztési Bizottság alelnökének közleményében.
 
Varga Mihály volt pénzügyminiszter egy üzleti konferencián pénteken kijelentette, hogy az önkormányzati szféra ésszerű karcsúsításával lehetne koncentrálni az erőket. Draskovics Tibor jelenlegi pénzügyminiszter "történelmi
pillanatnak" minősítette a fideszes politikus felvetését. "Holnap kezdjünk el ilyen reformról tárgyalni" - mondta pénzügyminiszter. Göndör István (MSZP) az ellenzéki politikus szavaira reagálva örömét fejezte ki, hogy Varga Mihály végre egyetért azzal, hogy szükség van a közigazgatási reformra.
   
A két SZDSZ-es politikus felhívja a figyelmet arra, hogy pártjuk régóta hangoztatja: a magyar közigazgatás drága, pazarló, és alapvető változásokra szorul, de az elképzelhető legrosszabb az, ha az önkormányzatok számát csökkentik. Nekünk, liberálisoknak meggyőződésünk: nem attól drága a közigazgatás, hogy minden településnek önkormányzata van, hanem attól, hogy pazarló és felesleges hivatalokat tartunk fenn a közigazgatási rendszer különböző szintjein - írják. Véleményük szerint a közigazgatás ésszerűsítése nem jelentheti az önkormányzati elv csorbulását. Az SZDSZ nem támogatja a helyi jogok központi megcsorbítását. A liberálisok szerint a közigazgatási reform a szinte semmilyen funkciót el nem látó megyék felszámolását, s a regionális szint megteremtését kell, hogy jelentse. 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Kóka János: a közigazgatást karcsúsítani kell

A Reuters-nek nyilatkozó gazdasági és közlekedési miniszter szerint a felduzzasztott közigazgatásnak el kell kezdenie vállalat módjára gondolkodni, mert Magyarország elveszti a versenyt a külföldi beruházásokért. A kormánynak jobban kell támogatnia a kis- és a közepes vállalkozásokat is.

Merkel: Karácsonyra összeomolhat az intenzív ellátás Németországban

Merkel: Karácsonyra összeomolhat az intenzív ellátás Németországban

Lezárták a Szent Margit Kórház sebészetét a koronavírus-fertőzések miatt

Lezárták a Szent Margit Kórház sebészetét a koronavírus-fertőzések miatt

Európa-szerte mindenhol romlik a járványhelyzet, de hogy állnak a svédek?

Európa-szerte mindenhol romlik a járványhelyzet, de hogy állnak a svédek?