szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Közép-Tisza és mellékfolyói mentén jelenleg 17 150 hektár föld áll víz alatt, a vízügyi szakemberek több helyütt készültséget tartanak - közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig).

A Kötikövizig belvízvédelmi szakaszai közül a mezőtúrin első, a kisújszállásin és a karcagin pedig másodfokú a belvízvédelmi készültség, a vízgazdálkodási társulatok közül a mezőtúr-tiszazugi és a nagykunsági szintén másodfokú készültségben védekezik.
   
Az elmúlt napok száraz időjárása következtében a főbefogadó Tisza vízállása csökkent, így a zsilipeket ki lehetett nyitni, aminek következtében három belvízvédelmi szakaszon - a kiskörein, a kunhegyesin és a cibakházin - megszűnt a védelmi készültség.
   
Hétfőn a Kötikövizig területén 23 stabil szivattyútelep üzemelt a gépek csaknem 700 ezer köbméter vizet emeltek a főbefogadókba. A védekezési tevékenységet nehezítik a szokatlanul hideg időjárásban keletkező jégdugók, és a szivattyútelepi gerebenek jegesedése miatti meghibásodások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Másodfokú belvízvédelmi készültség Borsodban

Március végéig az előrejelzések szerint nem várható árvíz - közölte Batiz András szóvivő a kormány ülését követően szerdán. Észak-Magyarországon ugyanakkor továbbra is másodfokú a belvízvédelmi készültség.

Válságos állapotban van a nizzai késelés 21 esztendős elkövetője

Válságos állapotban van a nizzai késelés 21 esztendős elkövetője

Akár súlyos gondot is okozhat, ha nem figyelünk a vaspótlásra - Interjú

Akár súlyos gondot is okozhat, ha nem figyelünk a vaspótlásra - Interjú

Matolcsyék nyertek, de valójában mindannyian veszítettünk

Matolcsyék nyertek, de valójában mindannyian veszítettünk