szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem terheli mulasztás az orvost annak a 31 éves osztrák nőnek az ügyében, aki szépészeti műtét - zsírleszívás után - hunyt el a mosonmagyaróvári kórházban; az asszony "kockázati szövődmény" következtében halt meg.

Csuti-Kovács Kriszta főhadnagy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a műtétet még január 4-én végezte egy nem helybéli orvos, aki erre az alkalomra kibérelte a műtőt. A zsírleszívás másnapján a páciens meghalt.

Az egészségügyi intézmény bejelentése alapján indult államigazgatási eljárásba igazságügyi orvos szakértőt is bevont a rendőrség. A szakértői vélemény alapján a halál közvetlen oka tüdőembólia, ami a beavatkozás ismert "kockázati szövődménye" - mondta a szóvivő.

Hozzátette: a vizsgálat megállapította, hogy a kezelés a szakma szabályai szerint történt, a műtét rendben lezajlott, az utókezelés során semmiféle jel nem utalt váratlanul bekövetkező szövődményre. Orvosi mulasztás nem történt, bűncselekmény, szakmai szabálysértés gyanúja nem merült fel, ezért a nyomozást a rendőrség befejezte.

A sajtóreferens kitért arra, hogy a vizsgálat kiterjedt a kezelés körülményeire. Ebből kiderült, hogy a magánpraxis keretében dolgozó orvosnak érvényes szerződése volt a kórházzal, s abban a műtéti feltételeket a kritériumoknak megfelelően rögzítették.

A dokumentumok alapján a vizsgálat azt is megállapította, hogy a műtét előtt a kezelő orvos németül tájékoztatta páciensét a lehetséges kockázatokról, szövődményekről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Köszönöm, Viktor" – Magyarország 150 lélegeztetőgépet ad Csehországnak

"Köszönöm, Viktor" – Magyarország 150 lélegeztetőgépet ad Csehországnak

Közös videóval emlékeznek 1956-ra az ellenzéki pártok

Közös videóval emlékeznek 1956-ra az ellenzéki pártok

Nagy-Britannia visszaad 5000 lopott műkincset Iraknak

Nagy-Britannia visszaad 5000 lopott műkincset Iraknak