szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A napokban került fel az internetre a Belügyminisztériumi Iratfeltáró Bizottságának 1995-ös jelentése. A Nyilvánosság Klub honlapján megtalálható dokumentumból kiderül, hogy milyen iratokat őriztek a minisztériumi irattárban a BM III. Főcsoportfőnökség és a III/III. Csoportfőnökség tevékenységéről.

A Belügyminisztériumi Iratfeltáró Bizottságot (BIB) Kuncze Gábor akkori belügyminiszter hívta életre egy 1995. március 1-i utasításával. A grémiumba a Magyar Országos Levéltár, az MKM Levéltári Tanácsa, a Magyar Levéltárosok Egyesülete, az Önkormányzati Levéltárak Tanácsa, az MTA Történettudományi Intézete, az MTA Jelenkorkutató Bizottsága, Az 1956-os Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutató Intézete, Budapest Főváros Önkormányzata és a Nyilvánosság Klub delegált egy-egy tagot.

A Bizottság tagjai: Bikki István, G. Vass István, Hajdú Tibor, Hegedűs B. András, Kenedi János, Markó György, Rainer M. János, Tyekvicska Árpád, Varga László (elnök). A BM képviseletében Baczoni Gábor, a BM Adatfeldolgozó Hivatal Történeti Irattárának vezetője látta el a BIB titkári feladatait. A biztottság 1995. június 30-án jelentésben összegezte tapasztalatait és javaslatait. Ez tekinthető meg mellékleteivel együtt a Nyilvánosság Klub honlapján.

A Központi Irattárban Bikki István, G. Vass István, Hegedűs B. András, Markó György, a Személyzeti és Munkaügyi Főosztályon G. Vass István és Tyekvicska Árpád, a Dokumentációs Osztályon Hajdú Tibor, Kenedi János, Rainer M. János, Tyekvicska Árpád és Varga László, a Történeti Irattárban Varga László végezte a feltárást.

A Központi Irattár hat raktárában mintegy 1700 folyóméter (fm) iratanyagot tároltak. A Személyzeti és Munkaügyi Főosztályon mintegy 250 fm iratot őriztek, amelyek túlnyomórészt az 1948 után keletkezett belügyi és rendőri személyzetre vonatkozó iratokat foglalták magukba. A Dokumentációs Osztály őrizte a jogutód nélkül megszüntetett Állambiztonsági Operatív Nyilvántartó Osztály, a III. Főcsoportfőnökség titkárságának és III. csoportfőnökségének, Vizsgálati Osztályának stb. maradék-iratait, amelynek mind történelemtudományi szempontból, mind az információs önrendelkezési jogot érintő tartalma miatt rendkívüli a jelentősége. A Történeti Irattárban 700 irat-folyóméternyi anyagot találtak, leginkább megszűnt belügyi szervek iratai.

A Dokumentációs Osztály és a Történeti Irattár anyagának túlnyomó része már átkerült a Történeti Hivatalba, illetve annak jogutódjába, a 2003-ban felállt Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába, más irategyüttesek pedig a Magyar Országos Levéltárba. A BIB javaslata alapján egyesítették BM Központi, illetve Történeti Irattárát, és jött létre az Irattári Osztály.

Varga László levéltáros, a BIB egykori elnöke szerint a BM saját hatáskörébe tartozó ügyekben minden javaslatukat elfogadta. De a legfontosabbat, hogy folytatni kellene tovább az iratfelmérést, a politikai továbbra is elszabotálja.
 
Varga borúlátóan ítéli meg a "ügynöktörvény" tervezetének parlamenti sorsát is. Elkeserítőnek tartja, hogy a hírek szerint az 1990 előtt keletkezett állambiztonsági iratok akár 40 százaléka is a "cégek" birtokában lehet. Persze az arányokat addig pontosan nem lehet tudni, míg az iratokat nem tárják fel - figyelmeztet a BIB egykori elnöke. Szerinte a parlamenti bizottságok által támogatott törvényváltozat alapján az iratok sorsáról döntő "civil" bizottság csak a titkosszolgálatok által leválogatott anyagokat láthatja majd. "A sorrendet fel kellene cserélni, előbb jöjjön az iratfeltárás, s aztán jöhetnek a szolgálatok" - véli Varga László.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A történészek hitelesnek tartják a hvg.hu listáját

Varga László történész a Magyar Televízió Este című műsorában elmondta: szerinte Péterfalvi Attila jogszabályt sértett akkor, amikor bedarálta az ezer nevet tartalmazó Political Capital listát. Varga úgy véli: az adatvédelmi biztosnak le kellene mondania.

Dezső András (hvg.hu) Világ

A Magyar Népköztársaság nyugaton lebukott kémei

Levette a kezét a magyar katonai hírszerzés azokról az ex-ügynökökről, akiknek többségét a pártállam idején részben zsarolással bírtak rá, hogy külföldön kémkedjenek, ám később lebuktak és többségük börtönbe került. Egyiküket utoljára 2004-ben vették őrizetbe és ítélték el Németországban.

Itthon

A KGB, a Stasi és a Securitate hálózatépítése Magyarországon

A külföldi kémszervezetek érdeklődése 1988 eleje óta fokozódott Magyarország iránt, Moszkva, Berlin és Bukarest akkoriban már nem hitt a magyar politikai, belügyi vezetéstől kapott hivatalos tájékoztatásoknak, és mindhárom hírszerző szervezet erőltetett ütemű hálózatépítésbe kezdett Magyarországon.

Dezső András (hvg.hu) Itthon

A CIA előtt már ismertek az egykori magyar kémek

Kenedi János történész szerint a hazai titkosszolgálatok múltja pusztán belpolitikai érdekek miatt titkos, a CIA előtt ugyanis már minden magyar kém ismert, függetlenül attól, lebuktak-e vagy sem. Egy volt katonai hírszerző tiszt szerint a magyar titkosszolgálat egy lépést sem tett, amikor lebuktak az emberei. Az állambiztonsági iratokat felügyelő bizottság egyik tagja ugyanakkor azt hangoztatja: a hírszerzők és kémelhárítók a népköztársaság idején is hasznot hoztak az országnak.

hvg.hu Itthon

Feljelentették a Political Capitalt

Kozenkai Jenő, az egykori III/II. Csoportfőnökség operatív tisztje BRFK-nál feljelentét tett személyes adatokkal való visszaélés miatt. Az Aerocaritas Alapítvány elnöke szerint felmerül, hogy PC vezetői és munkatársai hazaárulást követtek el és együttműködnek ellenséges titkosszolgálatokkal.

Kísérletezni merő színházi alkotókat szolgálna ki egy új nonprofit vállalkozás

Kísérletezni merő színházi alkotókat szolgálna ki egy új nonprofit vállalkozás

Ezt a telefonmárkát imádják legjobban az amerikai fiatalok

Ezt a telefonmárkát imádják legjobban az amerikai fiatalok

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására