szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Drogkereső kutyával akarja az iskoláktól távol tartani a kábítószereket a XI. kerület polgármestere. A TASZ jogvédő szervezet visszautasítja a kezdeményezést, szerintük ezzel nem a dealert, hanem a fogyasztókat érnék tetten és nagyban hátráltatnák az iskolai drogprevenciót is.

Molnár Gyula polgármester azt mondta, egyelőre az oktatási és az általános ombudsmannal keresnek megoldást a jogi aggályokra. "Az ötletünk az volt, hogy a kerület vesz egy drog kereső kutyát, a rendőrség kiképzi", ezzel a kutyával szúrópróbaszerűen ellenőrizzük az iskolákat - mondta a kerületi vezető.

"Pont ezt nem szeretném, hogy kriminalizáljuk ezeket a gyerekeket, azt szeretném, ha ez megelőzés lenne, és nem arról szólna, hogy megtaláljuk azokat a gyerekeket", akik már "nem csak veszélyeztetettek" – mondta Molnár.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet állásfoglalása szerint a drogkereső kutyák alkalmazása nem az iskolákban, hanem a bűnügyi helyszíneken, határátkelőkön alkalmazandó a sikeres nyomozás lebonyolítása érdekében. Dénes Balázs a TASZ vezetője szerint, ha a rendőrség kábítószert keres az oktatási intézetekben, nincs mérlegelési joga: amennyiben drogra bukkan, köteles büntetőeljárást indítani. A TASZ visszautasítja a kezdeményezés ötletét is, hangsúlyozva, ezzel kizárólag fogyasztókat érhet tetten a rendőrség (akik ráadásul gyakran 18. életévüket be nem töltött fiatalok), ahelyett hogy a terjesztőkre koncentrálna.

Hangoztatta, hogy a keresés során nem a gyerekeket ellenőrzik, hanem az oktatási intézményeket kutatják végig. Az elkövetőt nem keresi majd senki, csak azt mondjuk, hogy ebben az intézményben kábítószert találtunk - mondta az ötletgazda polgármester. Szerinte ez a kezdeményezés a prevenciót szolgálná, azt hogy nehezebben kerülhessen oktatási intézményekbe kábítószer. A polgármester szerint a megkérdezett szülők "gond nélkül" vállalnák a program bevezetését.

Dénes Balázs szerint ha az iskolák vezetése teret enged ilyen kezdeményezésnek, azzal sérül az intézmény és a diákság közti bizalmi viszony, mely hátráltatja a drog prevenciót. „A diákok sokszor könnyebben fordulnak pedagógushoz drog kérdésekben, mint a szüleikhez, amennyiben rendőri jelenlétet érzékelnek az iskolában, ez természetesen megszűnik” – figyelmeztet a TASZ vezetője.

A polgármester közölte: a személyiségi jogi és adatvédelmi aggályokról konzultáltak Lenkovics Barnabás általános-, és Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsmannal (miniszteri biztossal). Jelenleg az álláspontjukat megfontolva keresik a megoldást. "Ha a helyzet tiszta", akkor kezdjük el a programot - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

TASZ: a főbíró ne pereljen!

Jogi nonszensz és méltatlan a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez, hogy perelni akar a bíróságot sértő megnyilvánulások miatt - közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pénteken.

MTI Itthon

Drograzziák: 55 előállítás

Kábítószerfogyasztás gyanújával harminc személyt állítottak elő a rendőrök az egyik Kecskemét környéki diszkó ellenőrzését követően vasárnap hajnalban.

Szellem

Drogok az iszlám világban és Európában

Az illegális drogoknak nincsenek hagyományaik Magyarországon,az alkoholnak viszont van - így indokolták kábítószer-határozatukat az alkotmánybírák. Vajon mi a különbség a teljes szeszmentességet követelő, ám a kenderszármazékokkal engedékenyebb iszlám és az alkoholkultúrájára büszke Európa között?

Régóta várt funkciót tesztel a YouTube, segíthet spórolni a mobilnettel

Régóta várt funkciót tesztel a YouTube, segíthet spórolni a mobilnettel

Már több mint egymillió regisztrált fertőzött van Spanyolországban

Már több mint egymillió regisztrált fertőzött van Spanyolországban

Maruzsa szerint az őszi szünetben minden gyereknek otthon kellene maradnia

Maruzsa szerint az őszi szünetben minden gyereknek otthon kellene maradnia