szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bár a hideg idő hatására a folyók felső szakaszain az apadás folytatódott, és az országban nincs készültségben lévő árvízvédelmi szakasz, jelenleg a vízgyűjtőkön felhalmozódott hó mennyisége a Duna és a Tisza vízgyűjtőién többszöröse az ilyenkor szokásosnak.

A Duna vízgyűjtőén a hó mennyisége elérte a 18 köbmétert, ez 50 százalékkal magasabb a sokévi átlagnál tájékoztatott az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság. Rosszabb a helyzet a Tisza vízgyűjtőjén, a 9 köbméter hó már több mint háromszorosa az ilyenkor szokásosnak. Az árvízvédekezés göngyölített költsége január 1-jétől 97,4 millió forint.

Belvízvédekezés jelenleg 8 igazgatóság területén, összesen 37 szakaszon folyik. Ebből 25-ben I. fokozaton, 12-ben II. fokozaton. Összesen 81.000 hektárra becsülik az elöntött terület nagyságát, amelyből 42.000 hektár a vetés-szántó, nagyrészt lefagyott állapotban van.

Az elmúlt napon 62 szivattyútelep üzemelt, 3,16 millió köbméter belvizet emeltek át, gravitációsan 1,7 millió köbméter vizet vezettek le.

A készültségben lévő területeken 39 tározóban 49,3 millió köbméter belvizet tároznak, a szabad kapacitás 78,2 millió köbméter. A belvízvédekezés napi kalkulált költsége megközelítőleg 17 millió forint, január 1-jétől göngyölítve 484 millió forint.

Az érintett területeken 20 önkormányzat és 17 vízgazdálkodási társulat is folytat belvíz elleni védekezést. A Tiszán Tokaj felett még két szakaszon áll a jég, a Záhony feletti szakaszon kissé torlódott, Tokaj alatt azonban gyakorlatilag megszűnt a jégzajlás, egy-két szakaszon a fedettség 10-20 százalékos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Belvíz alatt 17 hektár Jász-Nagykun-Szolnokban

A Közép-Tisza és mellékfolyói mentén jelenleg 17 150 hektár föld áll víz alatt, a vízügyi szakemberek több helyütt készültséget tartanak - közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig).

MTI Itthon

Vízügyi főigazgatóság: elhúzódhat a belvizes időszak

Az előrejelzések szerint március az átlagosnál hidegebb és csapadékosabb lesz, ezért számítani kell a belvizek fennmaradására - közölte az Országos Környezetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. A közlemény szerint a belvíz több mint 100 ezer hektárt önt majd el.

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

A magyaroknak bejön az EU-járványkezelése

A magyaroknak bejön az EU-járványkezelése

A magyar kivándorlók zöme köszöni, de inkább maradna, ahol van

A magyar kivándorlók zöme köszöni, de inkább maradna, ahol van