szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mostanában válik világossá, hogy mennyire szerteágazó volt az állambiztonság rendszere: titkos hálózatok, a hálózaton kívüli kapcsolatok vagy a III. Főcsoportfőnökség operatív és titkos állománya. Ám - miközben a mezei halandónak évtizedeket kellett várni a telefonra - a III/III. Csoportfőnökség közvetlen vonalakkal rendelkezett a hivatalokhoz, határátkelőkhöz és pártszervezetekhez is. És mindig volt, aki a telefont felvette.

A BM III/III. Csoportfőnökség
belső telefonkönyvének egyik lapja (1989)
A hvg.hu birtokába került kézzel írott szolgálati telefonregisztert a III/III. központi állománya használta 1989-ben. Megtalálható benne a saját, úgynevezett K-vonalak listája. A lajstrom arról tanúskodik, az állambiztonság nem csak a szerven belül építette ki forró vonalait, de az államigazgatás, a rendőrség, a pártszervek, sőt az igazságszolgáltatás felé is.

A legtöbb szám természetesen belső belügyes. A csoportfőnökségek, tikárságok, az Országos Rendőr-főkapitányság, a kerületi kapitányságok, a határőrség, illetve a határátkelők, BM-es objektumok (garázsok, kiképzők, üdülők) és a Rendőrtiszti Főiskola számainak felbukkanása a belső telefonkönyvben semmiképpen sem meglepő. Az állambiztonság vezetőinek lakásába is bekötötték a belső belügyes vonalakat, többen nyugdíjazások után is megtarthatták a külön hatjegyű számukat. És persze közvetlen számon lehetett kommunikálni a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságával (MSZMP KB-val) és a Munkásőrség Országos Parancsnokságával is.

A III/III. csoportfőnökség gondoskodott az állampárti vezetők személyi védelméről, így közvetlen kapcsolatban álltak a ferihegyi kormányváróval vagy a Vigadó téri hajóállomással is.

De közvetlen belügyes vonalak vezettek a Honvédelmi Minisztériumba, az Igazságügyi Minisztériumba, a Külügyminisztériumba, a Pénzügyminisztériumba, illetve a Vám- és Pénzügyérség Országos Parancsnokságához. Az igazságszolgáltatáshoz is közvetlen volt a kapcsolat: a III/III-as telefonkönyvből a Legfőbb Ügyészség, a Katonai Főügyészség és a Legfelsőbb Bíróság sem hiányozhatott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az egyházak nem kommentálják a hvg.hu listáját

Nem kommentálták érdemben az MTI által megkérdezett egyházi vezetők, tisztségviselők azt a hvg.hu-n megjelent listát, amely a Belügyminisztérium III/III-as főcsoportfőnöksége 1989-es tiszti állományának névsorát és rangfokozatait közli.

hvg.hu Itthon

A III/III. központi állománya: nevek, beosztások, rendfokozatok

Kik szervezték be a hálózati személyeket? Kik működtették az állambiztonság rendszerét? A hvg.hu most azoknak az állambiztonsági tiszteknek és főtiszteknek a nevét sorolja fel, akik 1989-ben a BM III/III. Csoportfőnökség központi állományának tagjai voltak és a megyei osztályokat vezették.

MTI Itthon

Az NBH is vizsgálni fogja a hvg.hu listáját

A kormány szándékaival ellentétes, hogy a múltbeli titkosszolgálattal kapcsolatban újabb és újabb listák kerülnek elő - mondta a kormányszóvivő pénteken a hvg.hu-n megjelent listával kapcsolatban.

MTI Itthon

A titkosszolgálat befejezte a kalóz ügynöklista vizsgálatát

Befejeződött a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálata az internetre feltett, 219 nevet tartalmazó "ügynöklista" ügyében, annak eredményeit átadták a rendőrségnek - erősítette meg egy napilap információját a nemzetbiztonsági szolgálatok magát megnevezni nem kívánó munkatársa.

MTI Itthon

Az átvilágítóbírák szerint az ügynöklisták számos adata hiteltelen

A közelmúltban "érthetetlenül váratlan és hirtelen" felbukkant ügynöklisták jó néhány adata hiteltelen, ráadásul az azokon szereplő személyek egy részének nevét a törvény értelmében nem is lett volna szabad nyilvánosságra hozni - áll az átvilágítóbírák közleményében. A bírák nem részletezik, pontosan miben találtak kifogást.

MTI Itthon

Egyházi ügynöklista a Magyar Narancsban

Majsai Tamás református teológus, egyháztörténész 57 fedőnévből álló egyházi „ügynöklistát” tett közzé a hetilapban. A lajstromban szereplők többsége lelkész, protestánsokat éppúgy találunk köztük, mint katolikusokat.

Dezső András (hvg.hu) Itthon

Felkutattuk a kémkedésért elítélteket (dokumentumok)

A hvg.hu-nak sikerült felkutatnia a pártállam idején kémkedésért elítélt személyeket. Sorsukban közös, hogy koncepciós perek áldozatai lettek és egyelőre esélytelennek látják rehabilitációjukat. Néhányuk már többször szerepelt a sajtóban, de összeállításunkban vannak olyan személyek is, akiknek neve és néhány, ügyével kapcsolatos adata most kerül először nyilvánosságra.

MTI Itthon

A nemzetbiztonságiak válasza a hvg.hu cikkére

Nem a titkosszolgálatok nyomására nem mernek a döntéshozók az ex-kémek ügyéhez hozzányúlni - reagált a hvg.hu portálon szerdán megjelent cikkre a polgári nemzetbiztonsági szolgálat az MTI-nek.

hvg.hu Itthon

A történészek hitelesnek tartják a hvg.hu listáját

Varga László történész a Magyar Televízió Este című műsorában elmondta: szerinte Péterfalvi Attila jogszabályt sértett akkor, amikor bedarálta az ezer nevet tartalmazó Political Capital listát. Varga úgy véli: az adatvédelmi biztosnak le kellene mondania.

hvg.hu Itthon

Állambiztonsági iratjegyzék az interneten

A napokban került fel az internetre a Belügyminisztériumi Iratfeltáró Bizottságának 1995-ös jelentése. A Nyilvánosság Klub honlapján megtalálható dokumentumból kiderül, hogy milyen iratokat őriztek a minisztériumi irattárban a BM III. Főcsoportfőnökség és a III/III. Csoportfőnökség tevékenységéről.

MTI Itthon

Politikusi vélemények a hvg.hu listájáról

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint rendkívül bonyolult mozaikképről van szó, amelynek egy darabjára világít rá a hvg.hu közlése. Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese sajnálja, hogy a múlt tisztázása "listák versenyévé vált".

Dezső András (hvg.hu) Itthon

A CIA előtt már ismertek az egykori magyar kémek

Kenedi János történész szerint a hazai titkosszolgálatok múltja pusztán belpolitikai érdekek miatt titkos, a CIA előtt ugyanis már minden magyar kém ismert, függetlenül attól, lebuktak-e vagy sem. Egy volt katonai hírszerző tiszt szerint a magyar titkosszolgálat egy lépést sem tett, amikor lebuktak az emberei. Az állambiztonsági iratokat felügyelő bizottság egyik tagja ugyanakkor azt hangoztatja: a hírszerzők és kémelhárítók a népköztársaság idején is hasznot hoztak az országnak.