szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új tartalomszolgáltatást indított honlapján az 1956-os Intézet az „ügynökkérdés” tudományos vizsgálatának elősegítésére.

Az 1944-1990 közötti állambiztonsági szolgálatok tevékenységéről folyó vita a rendszerváltás óta tart, és a közelmúlt, a hazai szovjet típusú rendszer történetének megismerhetőségéről, átláthatóságáról szól – vélik az oldal szerkesztői, megjegyezve: a felmerült kérdésekre másfél évtized elteltével sincs válasz.

Az oldal szerkesztői szerint a legtöbbet ugyan az „ügynöklistákról” hallani, valójában azonban az 1945–1990 közötti állambiztonsági szolgálatok hivatásos, nyílt és titkos állományú tagjainak, hálózati személyeinek, továbbá egyéb segítő kapcsolatainak névsoráról kellene szólni. Még helyesebb lenne szerintük, ha ez a névsor (a „lista”) csupán függelék lenne a „tanulmány” után.

A Rainer M. János és M. Topits Judit szerkesztette, a http://www.rev.hu/ címen elérhető, folyamatosan frissített oldalon a szerkesztők eddigi munkájuk eredményeit adják közre; adalékokat a majdani tanulmányhoz és szempontokat a mai vita megértéséhez. Tudományos vizsgálat eddigi eredményeit, a tudományos megismerés szempontjait – és talán új kérdéseit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!