szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az év első hónapjában enyhén emelkedett a születések és jelentősen csökkent a halálozások száma, míg a házasságkötési kedv nem változott, a népességfogyás üteme pedig mérsékeltebb volt, mint 2004 januárjában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH közléséből kiderül: az előzetes adatok alapján 2005. januárban 1 230 házasságot kötöttek, 8 260 gyermek született és 11 500 lakos hunyt el. A hivatal adatai alapján a házasságkötésekben nem történt lényeges változás, számuk alacsony szinten stagnál.

Az adatok alapján az elmúlt év utolsó két hónapjában észlelt születésszám-emelkedés mérsékeltebb ütemben ugyan, de folytatódott. A 2005. januári születésszám 3,8 százalékkal, mintegy 300 újszülöttel haladta meg az előző évit.

A KSH közlése szerint jelentősen, közel 1 300 fővel csökkent a halálozások száma, ez mintegy 10 százalékos javulást jelent az előző év hasonló időszakához képest.

A születési többlet és a kevesebb halálozás jelentősen mérsékelte a népességcsökkenés ütemét. A 2004. januári csaknem 4 900-zal szemben 2005 első hónapjában 3 200 fővel csökkent a népesség száma a születések és halálozások különbözetéből adódóan. A nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege következtében az ország lakossága ugyanakkor ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 1 000 fővel lett kevesebb: a népesség lélekszáma 2005. január végén, a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve, 10 millió 95 ezer fő volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

A népességen belül nő a romák aránya

Magyarország népessége az 1980-as évektől kezdve folyamatosan csökken, ugyanakkor a cigányság aránya emelkedő tendenciát mutat: 2003-ban hat százalékra emelkedett az össznépességhez viszonyítva.

Gazdaság

Rohamosan csökken Magyarország népessége

A Washingtoni Népességkutató Intézet szerint Magyarország népessége a század derekára huszonöt százalékkal, 7,6 milliósra apad. A jelentés szerint Európa össznépessége nyolc százalékkal, 614,56 millióra csökken a jelenlegi 668 millióról, az Egyesült Államoké pedig 43 százalékkal nő majd, elérve a 419,9 milliót.

MTI Itthon

Mérsékeltebb volt a népességfogyás üteme 2004-ben

A múlt év első tizenegy hónapjában a népességfogyás üteme mérsékeltebb volt, mint 2003-ban. Visszaesett a házasságkötések száma, kevesebb gyerek született, de a halálozások száma is elmaradt az egy évvel korábbitól.

Itthon

KSH: nőtt a hazai népességcsökkenés üteme

Idén is nőtt a hazai népesség csökkenésének üteme, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. A születések száma 1 százalékkal csökkent, a halálozásoké pedig 4,4 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest.

Kiszivárgott, kit jelölne Trump Ruth Bader Ginsburg alkotmánybíró utódjául

Kiszivárgott, kit jelölne Trump Ruth Bader Ginsburg alkotmánybíró utódjául

Napsütés helyett szélre és záporesőre készüljön a hétvégén

Napsütés helyett szélre és záporesőre készüljön a hétvégén

Narancs.hu: Koronavírusos dolgozók miatt lezárták a szegedi szívsebészetet

Narancs.hu: Koronavírusos dolgozók miatt lezárták a szegedi szívsebészetet