szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány módosította a felsőoktatási felvételiről szóló rendeletét, melynek értelmében az oktatási miniszternek lehetősége nyílik arra, hogy bővítse az egyes szakok keretszámait az idén érettségizettek javára, amennyiben hátrányosan érintené őket a felvételi pontok számítása a korábban maturálókkal szemben.

A kormányrendeletnek a szerdai ülésen történt módosításáról Magyar Bálint oktatási miniszter elmondta: a pontszámítás metódusát már nem lehet megváltoztatni, hiszen azzal jogbizonytalanság állna elő. Az alkotmány ugyanakkor rögzíti az egyenlő esélyek biztosítását is - hangsúlyozta, hozzátéve: ezért döntött a kabinet a jogszabály megváltoztatásáról.

"Az oktatási miniszter (...) a korábban érettségizettek részére megállapított felvételi pontszámításból fakadó eltérések kezelése és az egyenlő bánásmód biztosítása érdekében - a Felsőoktatási és Tudományos Tanács állásfoglalásának keretei között dönthet az egyes felsőoktatási intézmények meghatározott szakjain az államilag finanszírozott képzés felvételi keretszámainak olyan mértékű bővítéséről, amely a korábban érettségizettekre irányadó felvétel pontszámításból eredő, az új rendszerű érettségi vizsgát tevő felvételizőket esetlegesen érő hátrányokat ellensúlyozza" - tartalmazza a módosított kormányrendelet. 

A jogszabály rögzíti azt is, hogy az egyházi felsőoktatási intézmények esetében az oktatatási miniszter a keretszám bővítéséről az felsőoktatási törvényben rögzítettek szerint dönthet. A miniszter közölte, a jelenlegi 62 ezres államilag finanszírozott összkeretszám megmarad. Az egyes szakoknál a keretszámok megváltoztatására akkor lehet számítani, ha a felvettek számában az adott évben és a korábban érettségizettek aránya jelentősen megváltozna a pontszámítás miatt. Eddig a felvételt nyertek kétharmadát az adott évben maturálók tették ki. Magyar Bálint leszögezte: senkit nem fog hátrány érni, sem azért, mert korábban, sem azért, mert idén érettségizett. A változtatást támogatta az igazságügyi tárca és Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa is.

Korábban a Tüskevár Országos Szülői Egyesület nevében két szülő az Alkotmánybírósághoz fordult, a Városmajori Gimnázium szülői munkaközössége pedig aláírásgyűjtésbe kezdett. A szülők azt kifogásolták, hogy az idén debütáló kétszintű matúra eredményeit százalékosan határozzák majd meg, és így rangsorolják a felvételi során is a diákokat. A korábban érettségizettek ötös osztályzata automatikusan száz százaléknak számít majd, míg az idén maturálóknál előfordulhat, hogy egy ötös csak nyolcvan százalékot ér. A szülők kifogásolták azt is, hogy a korábban érettségizők, ha emelt szintű vizsgát tesznek, könnyebben juthatnak hozzá az ezért járó pluszpontokhoz.

Az oktatási miniszter és a kormány vagy nincs tisztában a készülő érettségi botrány nagyságával és a problémákkal vagy szándékosan tesz úgy, mintha apró gondról lenne szó - nyilatkozta a bejelentést kövezően Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője. Az oktatási tárca korábbi politikai államtitkára szerint másként nem magyarázható, hogy a két súlyos igazságtalanság közül csupán arra keresett "jó-rossz" megoldást, amelyik kevesebb fiatalt érint. Azt a gondot, ami a középszintű érettségi eltérő és igazságtalan számítása körül kialakult és akár több tízezer diákot érinthet, nem létezőnek tekinti Magyar Bálint és a kormány. A kisebb problémát, amely néhány ezer fiatalt érint, is oly módon kezelik, hogy a minisztert olyan jogosítványokkal ruházza fel: egy személyben dönthet egyes tanulók sorsáról. Ez mégoly felkészült miniszter esetében is igen aggályosnak tekinthető - mondta Sió László.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Még öt napig lehet jelentkezni a felvételire

Még öt napig, február 15-ig gondolkodhatnak a diákok, hogy melyik felsőoktatási intézménybe adják be felvételi kérelmüket; jelentkezni elektronikus úton is lehet. Az idén debütáló kétszintű érettségire - amely kiváltja a felvételit - szintén február 15-ig lehet jelentkezni.

hvg.hu Itthon

Hasznos tippek 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba felvételizőknek

Január 28-án, pénteken egyes hat- és nyolcévfolyamos gimnáziumok központi írásbeli felvételi vizsgáival megkezdődik a középiskolai felvételik sorozata. Mellékletünkben tájékozódhat a határidőkről, az iskolákról és a korábbi eredményekről, illetve 2001 és 2004 közötti évek összes írásbeli feladatsorát is letöltheti.

hvg.hu Itthon

Hasznos tippek felvételiző nyolcadikosoknak

A nyolcadikosok január 29-én, szombaton délelőtt 10 órakor kezdik meg a 9. évfolyamra történő központi írásbeli felvételijüket. A közel 110 ezer végzős általános iskolai nebuló közül 57 ezer jelentkezett írásbeli vizsgára. Mellékletünkben a lehetőségekrők tájékozódhat, és letöltheti a múlt évi teszteket is.

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban