szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem lát hasadást a koalíciós pártok között a köztársaságielnök-jelölés miatt az MSZP elnöke.

"Én egyébként nem látok hasadást, látok egy vitát, de előre kijelentette mind a két párt, hogy miközben ebben a kérdésben nem ért egyet, az együttműködésben igen" – fogalmazott a szocialista párt elnöke a Nap-keltében. Hiller István elmondta: nehezen tudja megérteni, hogy miért merültek fel a kifogások Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével szemben, és hogy pártpolitikus miért ne tölthetné be az államfői posztot.

Arra a kérdésre, hogy a kieső szabad demokrata szavazatokat MDF-es szavazatokkal pótolnák-e, tehát "benyújtanák a számlát" az MDF-nek azért, hogy sikerült a pártból való kizárásokat keresztülvinni a Házon, az MSZP elnöke azt válaszolta: határozottan nem, mert nem alkufolyamatról van szó.

Hiller István azt mondta: a felmérések szerint Szili Katalin támogatottsága nagyon magas. "Arra szeretnénk felhívni a figyelmüket (azoknak, akik a parlamentben ülnek...), hogy érdemes az emberek szavára hallgatni, érdemes az emberek gondolatára hallgatni, hogy ha ekkora Katalin társadalmi támogatottsága, akkor megéri, jó választás, hogy ha ők is úgy gondolkodnak" – fogalmazott a kormánypárt vezetője.

"Aki Szili Katalin mellett szavaz, teljesen mindegy, hogy melyik pártból való, akár a koalícióból, akár az ellenzékből, ezt a szavazatát nem bánja meg, megteheti". A pártelnök egy másik kérdésre válaszolva emlékeztetett: Mádl Ferenc köztársasági elnök eddigi nyilatkozatai szerint nem kívánja továbbra az államfői posztot betölteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Szili Katalin: Losonczi-remix?

Az idősebbek még emlékeznek a nemrég elhunyt Losonczi Pálra, aki évtizedekig töltötte be a kommunista Magyarország államfői posztját anélkül, hogy bármiféle érdemleges szerepe lett volna. Akkor ez szinte természetesnek tűnt. Manapság viszont hatalmas malőr lenne hasonlóan jelentéktelen szereplőt államelnöknek választani.