szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legújabb érettségi botrány nyomán újra előkerült a régi legenda: a 80-as években a Szabad Európa rádió rendszeresen előre bemondta a tételeket. A hvg.hu utánajárt, mi az igazság.

„Gyerekek, hallgassátok a Szabad Európát, bemondják a tételeket” – hány diák hallotta a hívó szót a 80-as években, néhány nappal az érettségi előtt. És sokan fülüket a rádióhoz tapasztották, azt remélve, hogy a műsorait Münchenből sugárzó rádió még ezt is tudja. A Szabad Európa népszerű volt a tizenévesek között, különösen Cseke László, alias Ekecs Géza tinédzser party című műsora volt közkedvelt.

„Az érettségi környékén tucatjával kaptuk a telefonokat, kérték tőlünk az érettségi tételeket. Mindenkinek azt mondtuk, hogy nincs értesülésünk a feladatokról, de ha tudnánk, akkor sem mondanánk el” – mondja a hvg.hu-nak a legilletékesebb, Kasza László Levente, aki a 80-as évek második felében a Szabad Európa magyar osztályának helyettes igazgatója volt.

Miért éppen a Szabad Európától várták az érettségizők a csodát? „Nehéz rá magyarázatot találni. Talán azért, mert messze voltunk, és rengeteg olyan hírt közöltünk, amelyeket a magyar hivatalos szervek visszatartottak, alakulhatott ki az a tévhit, hogy mi még a hétpecsétes titoknak számító érettségi tételeket is meg tudtuk szerezni” - fejtette ki a magyar adás egykori igazgatóhelyettese.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zubor Tamás Vélemény

Érettségi, Gyurcsány és kendermag

Áll a bál a kiszivárogtatott érettségi tételek körül, újabb lépéseket tett meg Gyurcsány a 100-ból, a Kendermag egyesület a marihuána vásárlás-fogyasztás legalizálása mellett tüntetett - eseménydús napok állnak mögöttünk.

MTI Itthon

Három évet is kaphatnak az érettségi-ügy tettesei

Három évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető a szolgálati titok súlyos hátrányt okozó megsértése - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője annak kapcsán, hogy a napokban több érettségi tétel is idő előtt nyilvánosságra került.

MTI/hvg.hu Itthon

Szolgálati titkot sértettek az érettségi tételek kiszivárogtatói

A minisztérium nem látta indokoltnak a keddi matematika érettségi elhalasztását, jóllehet internetes fórumok bejegyzései szerint többen is hozzájutottak a tételsorhoz. Ezek azonban a tárca szerint korábbi, illetve próbaérettségi feladatok vagy saját gyártmányú tételek. A "kiszivárogatató" akár három éves szabadságvesztéssel is sújtható.

MTI/hvg.hu Itthon

Érvénytelen a matek érettségi, május végén ismétlés

Érvénytelen a május 10-én írt matematika középszintű írásbeli érettségi vizsga - döntött az oktatási tárca vezetője. A középszintű írásbeli matematikai érettségi új vizsganapja 2005. május 28. délelőtt 10 óra, ám a vizsgázó kérheti, hogy évvégi osztályzatát ismerjék el jegyként.