szerző:
Népszabadság Online
Tetszett a cikk?

Tucatnyi iskolában felbontva találták a rendőrök az érettségi tételeket tartalmazó borítékokat - értesült a Népszabadság. A tételek idő előtti közzététele miatt indított nyomozás három gyanúsítottja közül kettő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója.

Az érettségi botránnyal összefüggésben gyanúsítottként kihallgatott három fiatalember közül kettő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója, a harmadik pedig szülei családi vállalkozásában dolgozik - értesült a Népszabadság. A lap szerint az egyik egyetemista valószínűleg tagja volt annak a baráti társaságnak, amely 60 ezer forintért vásárolta meg a magyar- és a matematika tételeket, majd terjesztette azokat. Az újság forrásai megerősítették az egyik gyanúsított ügyvédjének közlését, hogy a három gyanúsított csak a terjesztésben működött közre, de nem ők "lopták ki" a tételeket.

Az ügyben nyomozó Nemzeti Nyomozó Iroda illetékesei már sejtik, hogy hol, mi módon kerülhettek idő előtt nyilvánosságra a tételek. Bizonyítási nehézségekre és a felfokozott politikai és közérdeklődésre tekintettel azonban a rendőrség illetékesei ebben az ügyben a szokottnál is óvatosabban fogalmaznak.

Rendőrségi források ugyanakkor megerősítették, hogy a május 9. óta összesen 1080 iskolában végrehajtott tételes ellenőrzések során tucatnyi helyen felbontva találták az érettségi tételeket tartalmazó borítékokat. Így - bár korábban a Pedagógus Szakszervezet élesen bírálta Magyar Bálintot, amiért azt a látszatot keltette, mintha az iskolák lennének a felelősek a tételek idő előtti nyilvánosságra kerüléséért, a vizsgálat eddigi megállapításai alapján egyáltalán nem zárható ki ennek a lehetősége.

Ezzel párhuzamosan az NNI több szálon is folytatja a nyomozást, s az ügy feltárásába bekapcsolódtak a nemzetbiztonsági szolgálatok is. Várhatóan a hét közepére kiderül, hogy az érettségi tételeket szabályosan titkosították-e. Ez ugyanis előfeltétele annak, hogy a rendőrség szolgálati titoksértés miatt eljárást indíthasson mindazokkal szemben, akik az így védett információkat jogosulatlanul megszerezték, birtokolták, másoknak továbbadták. Ezt három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti a Btk.

Eközben folytatódnak az érettségi vizsgák, délelőtt fizikából közép- és emelt szinten, magyar, angol és német nyelven tesznek érettségit a diákok. A vizsgákat új tételekkel szervezik, mivel több tárgyból a feladatok idő előtt nyilvánosságra kerültek. Délután a rajz és műalkotások elemzéséből vizsgáznak a diákok magyar, szerb és román nyelven közép- és emelt szinten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Három embert gyanúsítanak az érettségi-ügyben

Három embert hallgatott ki a Nemzeti Nyomozó Iroda az érettségi tételek világhálóra kerülése miatt; a pénteki német nyelvi érettségit 60 iskolában felfüggesztették, mert nem illett egymáshoz a hanganyag és a szöveges feladat; Magyar Bálint szerint nem bukott meg a kétszintű érettségi.

Itthon

Hatvanezret fizettek az érettségi tételekért

Hatvanezer forintért vásárolta meg egy diáktársaság az érettségi tételeket, amelyeket feltettek az internetre - erősítette meg az RTL Klub Híradójának a Nemzeti Nyomozóiroda szóvivője.

MTI Itthon

Nem crackerek lopták el az érettségi tételeket

A Magyar Televízió úgy értesült, hogy nem törték fel internetes kalózok az Oktatási Minisztérium honlapját, az érettségi tételek nem így kerültek idő előtt napvilágra - közölte a szombat esti Híradó. A Híradó úgy tudja, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vizsgálata ezt már biztosan megállapította.

Mától letölthető a kormány ingyenes otthoni szoftvercsomagja, de ne örüljön előre

Mától letölthető a kormány ingyenes otthoni szoftvercsomagja, de ne örüljön előre

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban