szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Hernád magyarországi szakaszán nem lesz érzékelhető az a higanyszennyeződés, amely a folyó szlovákiai vízgyűjtő területén került egy patakba, Eperjes térségében - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szóvivője.

A szlovákiai higanyszennyezés körültekintő kivizsgálása érdekében hivatalosan megkerestük az illetékes szlovákiai környezetvédelmi hatóságot - mondta Godáné Csutorka Andrea. A tájékoztatás szerint egy több éve működésen kívüli bányából került a szennyeződés a bánya melletti patakba - tette hozzá.

A szlovák kollégák által mért, és közölt adatok alapján megállapítható, hogy a szennyeződés hatása a Hernád magyarországi szakaszán nem lesz érzékelhető - szögezte le a szóvivő. 

Hétfőn látott napvilágot a hír, hogy súlyosan környezetszennyező anyag, higanyérc került egy Eperjes melletti patakba a múlt heti szlovákiai esőzések következtében. Az egykori Sáros megyei Eperjes mellett fekvő opálbánya térségében felgyülemlett víz pénteken került a közeli patakba.

A Hernádba folyó Tarca vízgyűjtőjéhez tartozó patak jelentős mértékben szennyeződhetett. A rendkívüli helyzetről azonnal értesítették a kerületi környezetvédelmi hatóságot, a kassai környezetvédelmi felügyeletet, s a helyszínre vezényelték a tűzoltóság mentőalakulatait.

A kassai környezetvédelmi felügyelőség ügyeletesének tájékoztatása szerint a mentés legelső fázisában az átfolyó víz elterelésével akadályozták meg a víz és a higanyérc érintkezését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Higanygőzmérgezés: 45-en kerültek kórházba

Higanygőzmérgezés gyanújával 45 személyt, köztük 36 gyereket ápolnak kórházban az észak-oroszországi Arhangelszkben, miután játszadozó gyerekek 20 kilógramm folyékony fémet locsoltak szét egy óvoda udvarán és egy lakóházban.

Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál

Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál

Újabb alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos

Újabb alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos

A Jobbik végrehajtást indított a Magyar Nemzet ellen

A Jobbik végrehajtást indított a Magyar Nemzet ellen