szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogerősen felmentette Tasnádi Pétert a mintegy negyedmilliárd forintos adócsalás vádja alól a Fővárosi Bíróság.

A bíróság ezzel helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly ősszel hozott első fokú felmentő ítéletét, amit az ügyészség megfellebbezett. A vád szerint Tasnádi Péter 1999 decemberében a Budapest II. kerület szemlőhegyi ingatlana tulajdonjogának egy részét átruházta a részben maga, részben családja tulajdonában álló Hotex Kft.-re. Ezt a szerződést azonban 2000 januárjában felbontották és az így az visszakerült tulajdonjog révén Tasnádi Péterhez, aki mintegy 620 millió forintnyi természetbeni értékkel gyarapodott. Adóbevallásában azonban nem szerepeltette az ez után befizetendő 248 millió forint adót.

Még tavaly ősszel az elsőfokú bíróság megállapította: a fél évtizeddel ezelőtti ingatlanügylet kapcsán benyújtott vádirat tényállása jobbára helytálló, ám abból az ügyészség téves jogi következtetéseket vont le. A büntetőperben az egyik korábban meghallgatott szakértő mintegy 1,1 milliárd forint értékűre becsülte a vádbeli ingatlant, amely egy 1250 négyzetméteres telek szinte teljes beépítésével jött létre.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szóbeli indoklásában azt hangsúlyozta: Tasnádi Péter a kifogásolt szerződés nyomán, az ügyészség álláspontjával szemben nem adóköteles vagyont szerzett az ingatlanon, hanem tulajdont, amelyet személyi jövedelemadó nem terhelhet, csupán illetékfizetési kötelezettség, ám jelen ügyben ez sem áll fenn. A vádbeli szerződés ugyanis rögzítette azt, hogy a tulajdonjog kérdését a felek a jövőben fogják majd rendezni.

Tasnádi jelenleg előzetes letartóztatásban van azzal összefüggésben, hogy a közelmúltban felgyújtották egy volt rendőrtiszt terepjáróját a XIII. kerületben. A vállalkozót abban az ügyben a rendőrség felbujtóként elkövetett közveszély-okozással gyanúsítja. Tasnádit a napokban kétrendbeli, felbujtóként elkövetett emberölés előkészületével is meggyanúsította a rendőrség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

ÚJ GYANÚ TASNÁDI ELLEN

A Nemzeti Nyomozóiroda több személyt is meggyanúsított azzal, hogy előkészületet tett Tasnádi Péter feleségének a...

Itthon

Tasnádit felmentette a bíróság

Elsőfokon felmentette a Pesti Központi Kerületi Bíróság Tasnádi Péter vállalkozót, akit adócsalással vádolt meg az ügyészség.

Kilépett a DK-ból az óbudai alpolgármester, mert csalódott Gyurcsány Ferencben

Kilépett a DK-ból az óbudai alpolgármester, mert csalódott Gyurcsány Ferencben

A kamara sem érti, hogy képzeli a kormány a háziorvosok fizetésemelését

A kamara sem érti, hogy képzeli a kormány a háziorvosok fizetésemelését

Figyelmeztetnek a britek: az új vírusmutáció halálosabb lehet az eddiginél

Figyelmeztetnek a britek: az új vírusmutáció halálosabb lehet az eddiginél