szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Horn Gábor SZDSZ-ügyvivő vasárnapi nyilatkozatában kifejtette: örül annak, hogy az MSZP kongresszusa a koalíciós kormányzás mellett érvelt. A 2006-os választásokról szólva leszögezte: nincs okuk arra, hogy bárkivel közösen induljanak.

A Szabad Demokraták Szövetségének nem feladata minősíteni más pártok, még a koalíciós partner belső ügyeit sem - mondta Horn Gábor, hozzátéve: "annak mindenképpen örülök, hogy ha a koalíció, a közös kormányzás folytatható, hiszen mi erre szövetkeztünk a szocialista párttal."

Az MSZP szombati rendkívüli kongresszusán a koalíciós kormányzás folytatása mellett érvelt Gyurcsány Ferenc kormányfő és Hiller István pártelnök.   A miniszterelnök elismerte pártja vereségét az államfőválasztáson, de azt mondta: a vereséget a párt maga mérte saját magára, "és ez a valódi probléma." Hiller István azt mondta, hogy a kisebbségi kormányzás nem járható út, a szocialisták nem akarnak előrehozott választásokat, tehát a nézeteltérések ellenére folytatni kell a koalíciós kormányzást.

Horn Gábor hangsúlyozta: a koalícióban a szabad demokraták a liberális szavazókat, a liberálisan gondolkodó embereket képviselik, erre vállaltak kötelezettséget.  Közölte, örül annak, hogy józan és racionális elemzés folyt szombaton az MSZP-ben. A politikus elmondta, hogy az elmúlt egy-két hét indulatait értette az MSZP részéről, de azt hiszi a politikában az indulatok nem mindig jó tanácsadók. Ez a kongresszus most semmiképpen nem ezekről az indulatokról szólt - fűzte hozzá. A szocialista pártelnök és a miniszterelnök kongresszuson tett kijelentéseire reagálva az ügyvivő azt mondta: ez önmagában az országnak, a közös kormányzásnak jó hír, de én nem akarnám ezt különösebben minősíteni, hiszen ez az MSZP kongresszusa volt, nem az SZDSZ-é.

A 2006-os választásokról leszögezte: "mi semmiképpen nem fogunk senkivel közösen indulni". A Szabad Demokraták Szövetsége a legutóbbi európai uniós választásokon - szinte egyedül az európai kormányzó pártok közül - jóval jobb eredményt ért el, mint a parlamenti választásokon 2002-ben, "ezért nincs okunk senkivel együtt indulni" - mutatott rá. Horn Gábor hangsúlyozta: az SZDSZ önálló liberális pártként, "egyetlen liberális pártként" méreti meg magát a 2006-os választásokon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Szombat: Gyurcsány- Toller erőpróba?

Az MSZP szombati rendkívüli kongresszusán összemérheti erejét a Szili Katalin körül tömörült bázis és a Gyurcsány kormányfő köré csoportosult baloldali „értelmiségi elit”.

MTI Itthon

Az SZDSZ lezártnak tekinti az államfőválasztás körüli vitákat

A Szabad Demokraták Szövetsége lezártnak tekinti az államfőválasztással kapcsolatos vitákat; a Magyar Köztársaságnak Sólyom László személyében van megválasztott elnöke, aki a pártok fölött áll és a nemzet egységét jeleníti meg - mondta Kuncze Gábor.

MTI Itthon

Horn: "az SZDSZ visszaélt a gyengeségével"

Horn Gyula volt miniszterelnök kedden az államfőválasztás után kételyének adott hangot abban a tekintetben, hogy helyreállítható-e a bizalom az MSZP-ben az SZDSZ iránt.

MTI Itthon

Kuncze: nem távoznak az SZDSZ miniszterei

Kuncze Gábor nemmel válaszolt szerdán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában arra a kérdésre, el tudja-e képzelni, hogy szabad demokrata miniszterek távozzanak a kormányból az államfőválasztás miatt.

MTI Itthon

Ismét közös jelöltet ajánl az SZDSZ

Az SZDSZ továbbra is úgy látja, hogy Szili Katalinnak nincs meg a szükséges többsége az államfőválasztáson, ezért ismét közös államfőjelölt állítását javasolják a koalíciós partnernek - közölte a párt elnöke az államfőválasztás első fordulóját követően tartott rendkívüli frakcióülés után.

MTI Itthon

Gyurcsány szerint a szocialisták önmagukat verték meg

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP szombati rendkívüli kongresszusán, elismerve, hogy a párt vereséget szenvedett az államfőválasztáskor, arra kérte a zárt ülés résztvevőit, hogy tegyék félre a párton belüli ellentéteket a 2006-os választási siker érdekében.

MTI/hvg.hu Itthon

Gyurcsány óva inti az SZDSZ-t

Gyurcsány Ferenc az MSZP-frakció ülése előtt közölte: azt kérte a szabad demokratáktól, hogy az államfőválasztáson legyenek tekintettel a kormányzás érdekére.

MTI Itthon

Az SZDSZ-ből ismét csak Mécs Imre szavazott

A szabad demokrata képviselők közül az államfőválasztás második fordulójában ismét csak Mécs Imre szavazott. A liberális politikus ezt maga közölte az MTI kérdésére.

MTI Itthon

Gyurcsány: fiaskó az államfőválasztás eredménye

A miniszterelnök fiaskónak nevezte a keddi államfőválasztás eredményét a közszolgálati rádióban a csütörtökön reggel sugárzott interjúban. Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy most már a jövő évi választásokra kell megtenni az előkészületeket.