szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kábítószert kipróbálók és fogyasztók körében nagyobb arányban találhatóak húsz év körüli magasabb státuszú budapesti fiatalok és több köztük a férfi, mint a nő. Legtöbben marihuánát, receptre kapható altatókat és nyugtatókat fogyasztanak - olvasható abban a kutatásban, amely a fiatalok életmódját, szokásait, jövedelmi helyzetét és életlehetőségeit vizsgálta.

A Mobilitás Ifjúságkutatási Iroda által koordinált tavalyi felmérés során négyezer 15-29 év közötti fiatalt kérdeztek meg a kábítószerekről. A gyorsjelentés szerint a megkérdezett fiatalok mintegy ötöde jelezte, hogy kipróbált vagy használ/használt valamilyen drogot. Ezen belül a drogkipróbálók aránya 11, míg a droghasználóké 12 százalék volt.

Az adatok rámutatták, hogy a drogkipróbálók körében több a férfi, mint a nő. A kábítószereket életükben valaha kipróbálók és a droghasználók között az átlaghoz képest nagyobb arányban vannak a budapesti fiatalok - állapítják meg a kutatók. A válaszok alapján a technikumba, a főiskolára és az egyetemre járók körében az átlagnál többen próbáltak ki valamilyen drogot, és több a droghasználó is. Mindezek azt jelzik, hogy a cigarettával és az alkohollal szemben, a kábítószer kipróbálása és fogyasztása inkább a magasabb társadalmi státushoz kötődik - áll a felmérésben.

Az adatok alapján a droghasználók vagy -kipróbálók inkább a 20-24 éves korosztályon belül találhatók. E határvonal alatt és felett csökken a drogokat kipróbálók aránya. A drogfogyasztók, illetve a drogot kipróbálók körében a marihuána, a receptre kapható altatók és nyugtatók a legnépszerűbbek. A kutatók kiemelték, hogy a szerkipróbálás és ezzel összefüggésben a droghasználat minden harmadik drogfogyasztó fiatalnál több kábítószerfajtára is kiterjed. Ezt jelzi, hogy a "népszerűségi rangsor" harmadik helyén a marihuána és az altatók kombinációja, míg a negyediken a diszkó-drogok és a már említett drogtípusok állnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Bekerülhet a Btk.-ba a drog fogalmának definíciója

A kormány elfogadta a New York-i Egységes Kábítószer Egyezmény, illetve a Bécsi Pszichotrop Egyezmény hatályos szövegének kihirdetéséről szóló előterjesztést, így május 31-éig bekerülhet a Büntető törvénykönyvbe a kábítószer fogalmának definíciója - közölte szerdán László Boglár. Közben újabb fiatalok tettek feljelentést önmaguk ellen szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, mert a közelmúltban kábítószert fogyasztottak.

MTI Itthon

A drogliberalizáció ellen tüntet a Jobbik

A drogliberalizáció ellen tüntet a Jobbik és a Hatvannégy Vármegye Mozgalom május 27-én két helyszínen, a fővárosban a Belügyminisztérium előtt és Debrecenben, az SZDSZ székházánál - közölte Bíber József Tibor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országos választmányának elnöke.

Nem várt szőrös dísz bukkant fel egy ausztrál család karácsonyfáján

Nem várt szőrös dísz bukkant fel egy ausztrál család karácsonyfáján

Átnevezték a Facebook saját pénznemét

Átnevezték a Facebook saját pénznemét

Itt a videó, amin látni, ahogy összeomlik a 900 tonnás rádióteleszkóp

Itt a videó, amin látni, ahogy összeomlik a 900 tonnás rádióteleszkóp