szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem vált be az a jóslat, hogy az új érettségi-felvételi rendszer felborítja a felsőoktatási felvételek esélyegyenlőségét; az eddigi adatok szerint ugyanolyan vagy még nagyobb arányban kerülnek be az idén érettségizettek, mint korábban - közölte az oktatási miniszter a köztévé reggeli műsorában pénteken.

Magyar Bálint a Nap-kelte műsorában hangsúlyozta, a július 26-án kihirdetendő felsőoktatási felvételi ponthatárok nagyjából már beálltak, addig még folytatódik a "finomhangolás", de "egyáltalán nem az esélyegyenlőség javítása érdekében, mert erre nem volt szükség".

A szakminiszter elmondta, az elmúlt három év átlagában a nappali, egyetemi, államilag finanszírozott képzésben a korábban érettségizettek aránya 28 százalék volt, tavaly ugyanez 27 százalék volt, és a mostani, ideiglenes ponthúzás után 26 százalék.

„A főiskoláknál ugyanez a három év átlagában 35 százalék volt, tavaly 33 százalék, idén úgy tűnik, hogy 34 százalék lesz” - közölte.

A politikus hozzátette, esélyegyenlőtlenségről a "régiek és újak" között nem lehet beszélni. Kitért arra is, hogy a felvételi keretszámok belső struktúráján változtatni kellett, mert bizonyos szakokra a várakozásokhoz képest kevesen, egyes helyeken nem megfelelő teljesítménnyel jelentkeztek, míg máshol, főként a bölcsész és a gazdasági szakokon jelentős volt a túljelentkezés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Magyar Bálint vagyoni helyzetének átvizsgálását kéri

Magyar Bálint kedden levélben fordult Szili Katalinhoz, hogy a házelnök kérje fel a mentelmi bizottság elnökét: tekintse át, és foglaljon állást vagyoni helyzete és lakásviszonyai alakulásának törvényességét illetően. Fideszes képviselők ugyanakkor összeférhetetlenségi eljárás lefolytatását kezdeményezték a miniszterrel szemben.

MTI Itthon

Magyar Bálint szerint alkotmányos a kétszintű érettségi

Az Oktatási Minisztérium meggyőződése, hogy kiállja az alkotmányosság próbáját a kétszintű érettségi új szabályozása - mondta Magyar Bálint oktatási miniszter annak kapcsán, hogy egy szülői egyesület az Alkotmánybírósághoz fordult e kérdésben. A miniszter szerint politikai okokból támadják a kétszintű érettségi rendszerét.

MTI Itthon

Az MSZP egyelőre nem foglalkozik Magyar Bálint sorsával

Hiller István MSZP-elnök közlése szerint pártjának jelenleg az a legfontosabb, hogy az érintett 116 ezer diák rendben letehesse az írásbeli érettségit, minden más, kapcsolódó kérdés majd csak a vizsgák befejezése után válhat időszerűvé.

Itthon

Magyar Bálint: nem magánügy a tv2 romákat parodizáló műsora

Magyar Bálint oktatási miniszter szerint ami a tv2 Bazi nagy roma lagzi című műsorában történt, nem tekinthető a televízió magánügyének, mert ha bármilyen kisebbséget "megalázó és gyalázatos módon" mutatnak be, az a társadalmi megbékélést lehetetleníti el. Eljárást kezdeményezett a műsor miatt az Országos Rádió és Televízió Testületnél (ORTT) kedden a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa is. A tv2 időközben közleményben kért elnézést, ha a csatorna "szándékai ellenére" bántó volt a műsor.

Itthon

Kuncze: nem merül fel Magyar Bálint felmentése

Nem merül fel Magyar Bálint oktatási miniszter felmentésének a kérdése, mivel nem ő a felelős az érettségi-botrányért - mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke csütörtökön reggel a közszolgálati televíziós műsorban. A Fidesz szerint a kormányzati megszorítások áldozata lett az érettségi. Az oktatási tárca szerint országos szinten veszélyben volt az érettségi.

MTI Itthon

Elnapolták Magyar Bálint perét

Elhalasztotta a Fővárosi Bíróság Magyar Bálintnak a Magyar Demokrata című hetilap kiadója, valamint a lap főszerkesztője ellen indított perét, mivel a felperes egy februárban keltezett iratát az alperes képviselője csak a tárgyaláson kapta kézhez.

Itthon

Magyar Bálint pert indít Répássy Róbert ellen

Személyiségi jogi pert indít Magyar Bálint oktatási miniszter Répássy Róbert fideszes képviselő ellen, aki kedden Medgyessy Péter kormányfővel levélben közölte: a miniszterre "a korrupció gyanújának árnyéka vetül, mert nem törekszik a minisztériumnál folyó gyanús ügyek kivizsgálásra, ehelyett elleplezni, takargatni igyekszik azokat". Répássy szerint négy, a közbeszerzés előkészítésért felelős személy az egyik potenciális pályázó meghívására luxusnyaraláson vett részt a hét végén.

Meghalt Kozák László, Kis Grófo édesapja

Meghalt Kozák László, Kis Grófo édesapja

Már harmincan akarják kizárni Deutsch Tamást az Európai Néppártból

Már harmincan akarják kizárni Deutsch Tamást az Európai Néppártból

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról