szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Első körben sikertelenül végződött a Móricz Zsigmond körtéri "gombaépület" hasznosítására kiírt pályázat, újabbat - a városüzemeltetési bizottság hétfői állásfoglalása szerint - csak a főváros álláspontjának ismeretében írhat ki a BKV.

A testület egyetértett az épület földhasználati jogának mielőbbi rendezésével. Támogatták azt is, hogy a gomba hasznosítása után is biztosítsák a közlekedők számára az átjárhatóságot.

Szentgyörgyi Tamás BKV vezérigazgató-helyettes jórészt a földhasználati jog rendezetlenségével indokolta a sikertelen első körös pályázatot. Megjegyezte, hogy a cég által felkért jogászok szerint jogszerűen nem zárhatja ki magát a fővárosi önkormányzat a kártérítési felelősség alól ez ügyben.

A városháza alosztályvezetője, Streli Józsefné elmondta, hogy a BKV részvénytársasági átalakításakor csak a felépítményt apportálták a cég vagyonába. A forgalomképtelen törzsvagyonba tartozó földet nem. Mivel a BKV el akarja adni a gombát, a tulajdonjogokat rendezni kell - jegyezte meg.

A hivatalnok közölte, hogy a földhasználat csak a közfeladatot ellátó BKV részére lehet ingyenes. A BKV álláspontjával ellentétben úgy vélte, hogy a főváros későbbiekben minden kártérítési felelősség alól mentesül ez ügyben.

Szálka Miklós (Fidesz) bizottsági alelnök Zürich és Berlin példáját idézte, ahol szintén vannak ilyen gombaépületek. Megállapította, hogy Budapestnek sem lenne szabad más funkció céljára eladni ezt az építményt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Virológus: Nagyon kevés megbízható információ van a kínai vakcináról

Virológus: Nagyon kevés megbízható információ van a kínai vakcináról

Már el is fogták a budapesti villamosmegállóban késelőket

Már el is fogták a budapesti villamosmegállóban késelőket

Elkezdték a tömeges oltást Oroszországban

Elkezdték a tömeges oltást Oroszországban