szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem láthatta Tüysüz Mehmed Karcsikát magyar édesanyja Isztambulban, a gyerekkel "se kép, se hang" eltűnt a török apa - tájékoztatta Földesi Szabó László, az Egymásért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az édesanya, Edina az előzetes megállapodás értelmében szombaton délelőtt találkozott volna gyermekével az apa szüleinek lakásán. A gyerek és az apa azonban nem jelent meg az egyeztetett időpontban. A nagyszülők azt mondták, nem tudják hol vannak, napok óta nem látták őket - mondta az anya ügyvédi és kiutazási költségeit finanszírozó alapítvány vezetője.

Az illetékes isztambuli bíróság múlt szerdai döntésében első fokon az édesanyának ítélte Tüysüz Mehmed Karcsikát. A döntés értelmében amíg nem emelkedik jogerőre az elsőfokú bírósági határozat, az anya havonta két alkalommal láthatja gyerekét Törökországban.

Edina pénteken érkezett Törökországba, hogy szombaton láthassa a fiút. Ügyvéddel és végrehajtóval érkezett a nagyszülők lakására, ahol jegyzőkönyvet vettek fel arról, hogy az apa nem tett eleget a bírósági határozatnak. A nyolcéves kisfiút török állampolgárságú apja csaknem egy éve jogellenesen tartja magánál Törökországban, miután tavaly nyáron hamis úti okmányokkal "lopta ki" Magyarországról.

Földesi Szabó László elmondta, az anya nem tehet mást, minthogy megvárja a szeptember végére kitűzött újabb isztambuli bírósági tárgyalást. Az apa ugyanis keresetet indított annak érdekében, hogy a gyereket nála helyezzék el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A külügyi tárca is aggódik Mehmet Károlyért

Közös magyar és török érdek, hogy minél gyorsabban le lehessen zárni az illegálisan külföldre vitt magyar kisfiú, Mehmet Károly ügyét - mondta Bársony András, a külügyminisztérium politikai államtitkára csütörtökön, amikor fogadta Törökország új budapesti nagykövetét.

370 lóerős lett a Cupra Formentor

370 lóerős lett a Cupra Formentor

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia