Tetszett a cikk?

Az SZDSZ közvéleménykutatók által mért támogatottsága kétségessé teszi, hogy a párt bekerül-e a következő parlamentbe. Ráadásul a liberális pártnak leszűkült a politikai mozgástere, mivel az MSZP-n kívül minden más jelentős párt elutasítja a vele való együttműködést. Ezt viszont sok korábbi liberális szavazó elutasítja – fejtette ki Bőhm András, az SZDSZ Országos Tanácsának (OT) nemrégiben megválasztott új elnöke.

Az igazi veszélyeket – és nemcsak az SZDSZ számára – a két nagy párt által sugallt politikai tagozódás jelentheti – mondta a hvg.hu-nak Bőhm András. Emlékeztetett rá, hogy a pártja számára két történelmi pillanat volt, amikor mód nyílhatott volna hosszú távon középpárti szerepre. 1994-ben a „nem szükségszerű” koalícióval ezt eljátszották, és az SZDSZ politikai teret nyitott a Fidesz számára. Majd 2000-ben, Demszky Gábor pártelnöksége alatt, aki a két nagypárttól egyenlő távolságra akarta navigálni az SZDSZ-t, de ezt a kísérletet pártbeli és párton kívüli ellenfelei hamar ellehetetlenítették.

Az első szocialista-liberális koalíció félideje, 1996 óta fordult kedvezőtlenné a párt népszerűségi indexe. Bőhm szerint ennek – az MSZP-vel történt összeboruláson kívül – más okai is vannak: a nagy egyéniségek közül sokan elhagyták a pártot, a holdudvar megfogyatkozott, csökkent az a szellemi erő és intellektuális kisugárzás, ami az SZDSZ különleges vonzerejét adta. Őszintén szembe kellene nézni a helyzettel, a múltban elkövetett tévedésekkel. Reális helyzetfölmérés után megújulhatna a párt. Addig is „hozni kell” a liberális minimumot, vagyis az ország politikáját meghatározó kérdésekben „az SZDSZ-nek legyen mondanivalója”, a minimális célkitűzés pedig nem lehet más, mint a parlamenti választásokon való helytállás, a képviselőházi frakció. Ebben a legnagyobb teher most (is) a pártelnökre hárul. Bőhm aláhúzta: „az SZDSZ legerősebb egyéniségének, Kuncze Gábornak az elnöki és frakcióvezetői súlya, politikai kérdésekben képviselt álláspontja ma megkérdőjelezetlen.”

Bőhm az OT-ről szólva kifejtette: a testület politikai fórum, ahol az épkézláb liberális mondanivaló kicsiszolása történhet. Az SZDSZ a továbbiakban is bátran védelmezi a demokratikus jogrendszert, mindent megtesz a szabadságjogok érvényesítéséért, és a kisebbségek politikai szószólója marad. Külön is kiemelte, hogy szorgalmazni kell a pártfinanszírozás gyökeres átalakítását, az állam és az egyházak következetes szétválasztását.

Szerinte az OT az elmúlt időszakban az volt a jellemző, hogy „ritkán döntött azokban a kérdésekben, amelyeket az Ügyvivői Testület (ÜT) a grémium elé tárt”. Az ÜT után kullogó OT nem merítette ki a lehetőségeit, ezért Bőhm arra törekszik, hogy „önállóbb és kezdeményezőbb legyen az általa vezetett testület”, sőt azt reméli, az eddiginél szélesebb körben, alapos viták után születnek majd meg a stratégiai döntések. „Az Ügyvivői Testület és az Országos Tanács egyaránt a párt sikerében érdekelt, a választási szereplés a két politikai testület közös felelőssége. Módosulnia kell a megszokott pártvezetési gyakorlatnak, az Országos Tanácsnak pedig fel kell nőnie felelősségéhez és élni kell meglevő jogosítványaival” – nyilatkozta a hvg.hu-nak Bőhm András, az SZDSZ OT elnöke.

Mohai V. Lajos

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az SZDSZ ígéri, hogy nem fog ígérgetni

Kuncze Gábor pártelnök: négy pilléren nyugszik az SZDSZ választási stratégiája. Egyfelől bemutatja a választóknak a konzervatív, a szocialista és a liberális válasz különbségét, másrészt pozitív kampányt folytat, és nem vesz részt "sárdobálásban", harmadsorban önállóan indul a választásokon, végül pedig nem vesz részt "ígéretversenyben".

MTI Itthon

Hiller: nem kell fantomegyezség az SZDSZ-szel

Az MSZP elnöke szerint az SZDSZ-szel egyéni körzetenként kellene megállapodni a 2006-os választások előtt, de - mint Hiller István egy lapinterjúban hangsúlyozta - még egy látszat-megállapodásra nincs szükség.

Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

Hurrikán volt az űrben az Északi-sark fölött, soha nem láttak még ilyet

Hurrikán volt az űrben az Északi-sark fölött, soha nem láttak még ilyet

Az oltással foglalkozik a South Park újabb egyórás különkiadása

Az oltással foglalkozik a South Park újabb egyórás különkiadása