szerző:
MTI

Gyurcsány Ferenc pénteken George Bush amerikai elnökkel tartott ötvenperces fehér házi találkozóján megerősítette Magyarország korábbi iraki és afganisztáni vállalásait, újabb hozzájárulást az amerikai fél nem kért, s a tárgyaláson megállapodtak egy olyan terv kidolgozásában, amely megkönnyíti a magyarok amerikai vízumkérelmét.

A tárgyalás nagyobb részét politikai és gazdasági kérdéseknek szentelték. Gyurcsány Ferenc és vendéglátója a tanácskozás után a Fehér Ház Ovális Irodájában nyilatkozott a sajtónak, amit a CNN hírtelevízió is közvetített. A magyar kormányfő a két ország közötti barátság és szövetség megerősítését nevezte látogatása fő céljának.

„Azért jöttünk Amerikába, mert értjük, hogy közös dolgaink vannak a világban. A két országnak eltérőek a lehetőségei, de azonos a felelőssége: fenntartani a stabilitást és a békét a világban és képviselni a demokrácia ügyét" – mondta. Azzal folytatta, hogy ezekben a kérdésekben az Egyesült Államok és Magyarország egymásnak nem csak szövetségese, hanem egymást jól megértő barátja is. „Bush elnök úr és én is azt szeretnénk, ha az emberek Amerikában és Magyarországon is biztonságban élnének, hogy nyugodt életük legyen, legyen prosperitás, legyen demokrácia, ezek a legfontosabb dolgok" – hangsúlyozta a magyar kormányfő.

Gyurcsány közölte, hogy a Fehér Házban megerősítette Magyarország korábbi vállalásait az iraki és az afganisztáni jelenlétről, de új elemet a találkozón a magyar küldöttség nem tett az asztalra. A miniszterelnök szavai szerint a megbeszélésen örömmel nyugtázták, hogy a biztonsági kérdések mellett a magyar-amerikai kapcsolatok egyre inkább az üzleti együttműködésről is szólnak. Az amerikai tőkebefektetőknek, amerikai nagyvállalatoknak kulcsszerepe van abban, hogy az elmúlt fél évben több tőke érkezett Magyarországra, mint történelme során bármikor ugyanekkora időszakban.

Bush elnök a közös sajtóértekezleten elismerően szólt a magyar gazdaságról és az amerikai befektetésekről. Megjegyezte, hogy jó dolog, ha a kormányfő ért az üzlethez, a gazdasághoz. A vízumkérdésről szólva Bush közölte, hogy Condoleezza Rice külügyminiszterrel gondja lesz egy olyan terv kidolgozására, amely méltányos és ésszerű a magyar nép számára.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy megállapodtak egy olyan programban, amelynek az a célja, hogy a magyar állampolgárok érezzék, könnyebben és méltányos módon lehet amerikai vízumhoz jutni. Hozzátette, hogy Bush elnök érti, miért fontos ez a magyaroknak és biztos benne, hogy a lehető leggyorsabb haladást lehet elérni, ami csak lehetséges az amerikai törvényhozási és kormányzási folyamatban.

A kormányfő kérdésre válaszolva megerősítette, hogy magyarországi látogatásra hívta Bush elnököt az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából. Kijelentette: 1956 hatása messze túlmutat az ország határain, és Magyarország természetesen szeretné, ha a demokrácia barátai ezért a következő évben Magyarországra jönnének.

Bush elnök kijelentette, hogy nagyra értékeli a meghívást. Hozzátette, hogy a magyar kormányfőnek is megmondta, nem csak tőle függ a programjának a tervezése. Az elnök hangsúlyozta, hogy 1956 sokat jelent az amerikaiak számára, sokan érkeztek Magyarországról 1956 után. Annak idején sok amerikai követte figyelemmel az eseményeket és nagyra becsülte és tisztelte azoknak a bátorságát, akik készek voltak kiállni a szabadságért. „1956 azt mondja nekünk, hogy a történelemben vannak olyan kulcsfontosságú pillanatok, amikor az egyszerű emberek készek síkra szállni azért, hogy mindenki szabad lehessen" – mondta George Bush.

Gyurcsány Ferenc a találkozó után magyar újságíróknak elmondta, hogy Bush elnök megígérte, személyesen is közbenjár a kongresszusnál, hogy megértsék a vízumkérdés fontosságát.

A kormányfő elmondta még, hogy most többet foglalkoztak a világpolitikával és a gazdasággal, mivel a biztonságpolitikában Magyarországnak nincs adóssága, nem teljesít sem alul, sem túl, ezért volt idő másra. Gyurcsány pénteken a fehér házi találkozó után Charles Gati politológussal ebédelt, majd az arlingtoni katonai temetőben megkoszorúzta az ismeretlen katona, valamint Alexander Asbóth tábornok és Julius Stahel Számwald vezérőrnagy sírját.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Vízum nélkül Amerikába

Magyarország jó barát és szövetséges, amely segíti a szabadság ügyét, nemcsak modell a demokráciára, hanem tevőlegesen is kiveszi részét a szabadság ügyének előmozdításából Ukrajnában, a Balkánon, Irakban és Afganisztánban - jelentette ki Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Somogyi Ferenc magyar külügyminiszterrel együtt tartott sajtótájékoztatóján.

hvg.hu Tech

Megkezdődik az európai multi-biometrikus vízum bevezetése

Még az első felében elkezdődik és egy évig tart majd Biodev néven ismert multi-biometrikus azonosító rendszer próbája, amely az új európai határellenőrzési- és vízumrendszer technikai hátterét adja. A teszthez a francia Sagem elektronikai konszern konzulátusokat és határállomásokat szerel fel berendezéseivel.

MTI Itthon

Házhoz szállítják az amerikai vízumot

A budapesti amerikai nagykövetség szeptember 1-től házhoz szállíttatási lehetőséget ajánl fel azoknak a magyaroknak, akik megkapták vízumukat az Egyesült Államokba.

MTI Itthon

Január 1-től bevezetik a nemzeti vízumot

Magyarország 2006. január 1-től bevezeti a nemzeti vízumot, a külügyi tárca erről szerdán jegyzéket adott át az érintett Ukrajna, Szerbia-Montenegró, Románia és Horvátország budapesti nagykövetének.

A szakszervezet szerint szabálytalanul dolgoztattak a hőségriadó alatt a Suzuki-gyárban

A szakszervezet szerint szabálytalanul dolgoztattak a hőségriadó alatt a Suzuki-gyárban

Erzsébet királynőnek fontosabb dolga is akad, mint a dédunokája keresztelője

Erzsébet királynőnek fontosabb dolga is akad, mint a dédunokája keresztelője

Fél nap kimaradás után tért vissza az áram 50 millió dél-amerikaihoz

Fél nap kimaradás után tért vissza az áram 50 millió dél-amerikaihoz

Vonat gázolt halálra egy férfit Hajdúböszörményben

Vonat gázolt halálra egy férfit Hajdúböszörményben

Szokjunk hozzá, hogy ezt a nyarunkat tönkreteszik a szúnyogok

Szokjunk hozzá, hogy ezt a nyarunkat tönkreteszik a szúnyogok

Gulyás Gergely: Minden magyar felelős minden magyarért

Gulyás Gergely: Minden magyar felelős minden magyarért