szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Amíg nincs a madárinfluenza H5N1 vírusa ellen kifejlesztett magyar vakcinára hivatalos forgalomba hozatali engedély, addig a minisztérium nem folytat az eladásról tárgyalásokat - közölte az Egészségügyi Minisztérium annak kapcsán, hogy az amerikai kormányzat vakcinát akar beszerezni.

Kedden George Bush amerikai elnök összesen hétmilliárd dollárt kért a kongresszustól egy esetleges madárinfluenza-járvány kitörésére való felkészülés céljaira, ebből 1,2 milliárd dollárt mintegy 20 millió adag vakcina beszerzésére fordítana a jelenlegi H5N1 variánsa ellen az amerikai kormányzat.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter a múlt heti kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: várhatóan március végére kaphatja meg a nemzetközi forgalmazásra az engedélyt az H5N1-es vírus ellen hatékony vakcina.

Két hete Batiz András kormányszóvivő arról beszélt, hogy komoly nemzetközi érdeklődés mutatkozik a madárinfluenza elleni magyar oltóanyag iránt. Az érdeklődők között említette az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Indonéziát, Fülöp-szigeteket, Ukrajnát, Oroszországot és Mongóliát, valamint Németország és Szíria is információt kért a vakcináról.

Október 21-én jelentették be, hogy hatásos a madárinfluenza H5N1-es variánsa ellen kifejlesztett magyar oltóanyag.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Madárinfluenza: mi ellen véd a vakcina?

„A madárinfluenza elleni vakcina nem védi meg a lakosságot, az egészet csak azért találta ki az Európai Unió, hogy minden gyár begyakorolja, hogyan kell majd elkészíteni a vakcinát, ha esetleg elindul az emberi járvány" - mondta a fővirológus. Az országos tisztifőorvos szerint szó sincs arról, hogy eleve hatástalannak ítélték volna a vakcinát.

hvg.hu Itthon

Magyar vakcinát gyártana Indonézia

Indonézia annak a lehetőségét vizsgálja, hogy megvásárolja Magyarországtól a madárinfluenza ellen kifejlesztett vakcina gyártási engedélyét, és Indonéziában is megkezdje annak előállítását – közölte Hassan Wirajuda indonéz külügyminiszter.