szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök várja Orbán Viktortól az írásos javaslatot az Országgyűlésben szorgalmazott garanciatörvényről; Gyurcsány Ferenc a közszolgálati rádióban kedden elhangzott interjújában azt közölte, ennek ismeretében dönti el, támogathatónak tartja-e a jogszabályt.

"Nagyon jó irány az, ha azt keressük, ami kiszámíthatóságot hoz a holnapba, [...] ha azt keressük, hogy melyek azok az ügyek, melyekben kormány és ellenzéke meg tud állapodni" - mondta a kormányfő arra a kérdésre, egyetért-e a Fidesz elnöke által megfogalmazott konkrét javaslatokkal.

Az, hogy "amit javasolt az elnök úr, az támogatható-e minden részletében, azt azok után lehet elmondani, hogy ha látjuk ezt a törvényjavaslatot" - mondta a Magyar Rádiónak, még hétfőn délután. Közölte, amikor hétfőn az ülésteremben beszélgetést kezdeményezett Orbán Viktorral, azt mondta neki, hogy jó az alapirány, "hát lássuk a törvényt". Ezeknek az ügyeknek ugyanis jó néhány része egyébként meglehetősen bonyolult - tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben nemzeti garanciatörvény megalkotását javasolta, s azt, hogy garantálják, "az ebben a törvényben foglalt vívmányokat csak kétharmados törvénnyel lehessen módosítani". A Fidesz elnökének elképzelése szerint a garanciatörvényben szerepelne a 13. havi nyugdíj, a gyermekek után járó adókedvezmény, a panelfelújítási program, a gáz, a villany és a gyógyszer legfeljebb az infláció mértékével való áremelése és az, hogy a mindenkori kormány köteles lenne az áfát időben visszatéríteni.

Gyurcsány Ferenc kedden sugárzott interjújában kitért arra is, hogy: az MSZP is "beleteszi" azt a maga "kettő-három-négy-öt" témáját, és úgy vélte, meg kell kérdezni a többi pártot is. "El kell kezdeni az egyeztetést, kifejezett izgalommal várom, hogy mi lesz az írásos javaslat" - mondta.

A miniszterelnök elmondta, úgy látta, Orbán Viktor "érdeklődéssel, megnyugvással" fogadta a szavait. Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva megindokolta, miért tett javaslatot a választási törvény módosítására. Mint mondta, a magyar demokrácia egy nagyon fontos jellemzőjének esetleges eltűnéséért aggódik.

Azt szeretné, ha olyan választási rendszer lenne, amelyben jól megférnek egymás mellett a nagyobb és kisebb pártok is. "Hosszabb távon Magyarországnak ez az érdeke" - mondta, utalva arra, hogy a javaslat elfogadása esetén a kisebb pártok várhatóan a baloldalról is vinnének el mandátumot és szavazatot. A demokrácia tartóoszlopaihoz hozzátartozik a pártok sokszínűsége – fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint a tavaszi országgyűlési választásokig tartó időszaknak, az utolsó hónapoknak nem elsősorban "a kampány lázában" kellene telniük, hanem a politikával kellene foglalkozni. Közölte, a következő hetekben a foglalkoztatás-bővítésre és vállalkozás-fejlesztésre vonatkozó javaslatokat tesz majd a kormány.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány nyilvános vitára hívta Orbánt

Nyilvános vitára hívta a Fidesz elnökét Gyurcsány Ferenc a jövő évi büdzséről szóló előterjesztés pénteki általános vitájában, a parlamentben. Pokorni Zoltán szerint Magyarország miniszterelnökének a költségvetési vitában nem azzal kellene foglalkoznia, mit csinál a Fidesz vezetője.

MTI Itthon

Dávid a demokráciát félti a Gyurcsány-Orbán-vitától

A Magyar Demokrata Fórum Gyurcsány Ferenc akcióját, hogy újabb nyilvános vitát szeretne Orbán Viktorral, a kétpártrendszer irányába tett újabb durva lépésként értékeli - jelentette ki Dávid Ibolya szombaton Debrecenben.

MTI Itthon

Gyurcsány: ma is vállalhatók az 1988-as mondataim

Gyurcsány Ferenc szerint ma is vállalhatók azok a Magyar Nemzet által idézett 1988-as mondatai, amikor pécsi KISZ-titkárként egy levelében azt javasolta, politikai eszközökkel szigeteljék el az akkor alakuló Fideszt.

Ezer embert helyeztek karanténba Tenerifén egy koronavírusos turista miatt

Ezer embert helyeztek karanténba Tenerifén egy koronavírusos turista miatt

Egy kicsit megint okosodik a Google-kereső

Egy kicsit megint okosodik a Google-kereső

Tíz hónap alatt megölték a botswanai orrszarvúak tizedét

Tíz hónap alatt megölték a botswanai orrszarvúak tizedét