szerző:
MTI

Általában két-három percet kell várnia annak, aki a 112-es segélyhívószámot tárcsázza a fővárosban, illetve Pest megyében - cáfolta a BRFK központi ügyeleti főosztályának vezetője azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint hosszú ideig várni kell arra, hogy felvegyék a segélyhívó telefont.

Késedelmes segítség
Egy szórakozásra szánt péntek estén öt fiatalt támadtak meg Budapest belvárosában. A tíz főből álló társaság a tettlegességen túl ki is rabolta a sértetteket, akik a 112-es segélyhívószámot tárcsázva igyekeztek többször is segítséget kérni. Tették ezt ők, az arra járók és - mint utóbb kiderült - a környéken lakók is. A vonal azonban tizenöt percen keresztül használhatatlan volt, egy hang gépiesen ismételgette: „Kérem, várjon!” Hozzátette azt is, hogy jelenleg minden kezelő foglalt, végül megnyugtatásul közölte: fogadták a hívást. A helyszínre érkező rendőr a számonkéréskor csak vállat vont: „kérem, péntek este mire számítottak?”

Olvassa el a hvg.hu cikkét
Szerintem a maximális várakozási idő (szilvesztert leszámítva) általában kettő percnél biztosan nem több, de teljes leterheltségnél ez az idő növekedhet - mondta Artner István alezredes.

A hvg.hu híradása szerint "Kérem, várjon!” – ismételgeti egy hang közel negyed órán keresztül a 112-es segélyhívó vonal másik végén, egy kereskedelmi rádió majdnem félórán keresztül sikertelenül próbálkozott, a Blikk című bulvárlap öt percig nem érte el a számot, a Magyar Hírlap több mint négy perces csengetés után járt sikerrel.

Az alezredes kedden közölte, kizártnak tartja, hogy húsz percet kelljen várni a központ jelentkezéséig, ahogy az a sajtóban megjelent.

Arra is felhívta a figyelmet, a várakozási idő nagyban függ attól: hány hívás érkezik egy időben. Tájékoztatása szerint a központban dolgozók, akik egyszerre fogadják a 112-es és a 107-es számokra érkező hívásokat, 15 munkaállomáson dolgoznak egy időben. (Megjegyezte: csak a fővárosból indított 107-es hívások futnak be a budapesti központba.)

Új segélyhívó rendszert terveznek? (Oldaltörés)

A központi ügyeleti főosztály vezetője elmondta, hogy a nap 24 órájában átlagosan ötezer hívás érkezik a fővárosból és Pest megyéből; ezek 60-65 százaléka igényel intézkedést, a többi hívás téves, illetve sokan a 112-est hívják új mobiltelefonjuk kipróbálásakor, vagy ezen a vonalon nyilvánítanak véleményt a rendőrség munkájáról.

A segélyhívó rendszerrel kapcsolatban évente tíz-húsz panaszt kapunk - mondta, hozzátéve: ezeket minden esetben kivizsgálják. A bejelentések 90 százaléka megalapozatlan - fűzte hozzá.

A Magyar Hírlap belügyi forrásból úgy értesült, hogy a kormány két héten belül dönthet egy új segélyhívó központ létrehozásáról, ahol az egységes 112-es hívószámot az amerikai 911-es segélyhívó mintájára működtetnék. Ott a telefonok mögött ülők minden káreseményről - legyen az erdőtűz vagy baleset - előre elkészített kérdéssorok alapján kérdezik ki a betelefonálót, és az adatokat rögtön a számítógépbe táplálnák, ahonnan program irányítaná a megfelelő segítséget a helyszínre - értesült a napilap.

Az MTI belügyi forrásból úgy tudja, a 112-es rendszere annyiban változik, hogy egy szűrőt, egy úgynevezett "előválogató" lépcsőt építenek be a struktúrába.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

200 ezer forint feletti fizetést kapnak az Aldi kezdő raktárosai

200 ezer forint feletti fizetést kapnak az Aldi kezdő raktárosai

Marabu FékNyúz: Így írják ők

Marabu FékNyúz: Így írják ők

Hasogdzsi-ügy: a szaudiak továbbra sem ismerik el a gyilkosságot

Hasogdzsi-ügy: a szaudiak továbbra sem ismerik el a gyilkosságot

212 milliós mínuszban a szombathelyi uszoda

212 milliós mínuszban a szombathelyi uszoda

A 90-es évek óta először vesztett két bajnokit egymás után a Veszprém kézilabda csapata

A 90-es évek óta először vesztett két bajnokit egymás után a Veszprém kézilabda csapata