szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Katolikus- és keresztényellenes provokációnak nevezte Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára hétfőn Gusztos Péter, a liberális párt ügyvivőjének előző napi sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Katolikusellenesnek azért tartja a kijelentéseket, mert csupán a vatikáni megállapodás felülvizsgálatáról tett említést a politikus, holott ilyen egyezményeket más egyházakkal is kötött a magyar állam, keresztényellenesnek pedig azért, mert "érdekes módon" csak a keresztény egyházakat érintették a szabad demokraták felvetései.

A hívők adója is befolyik az állami költségvetésbe, "és szokat bizony az SZDSZ-re is fordítják" - mondta a püspök Gusztos Péter azon felvetésére reagálva, hogy a személyi jövedelemadó felajánlható részének egyről két százalékra emelése után a híveknek kellene finanszírozniuk az egyházak hitéleti tevékenységét.

"Tudom, hogy politikai szándék húzódik meg mindezek mögött, hiszen olvasva, hallva az SZDSZ pillanatnyi választási statisztikai eredményeit érthető, hogy megint az egyházakat próbálják felhasználni szavazatgyűjtésre" az ezek elleni támadásokkal - mondta, értetlenségének adva hangot amiatt, hogy éppen az a párt használja fel politikai célokra ezeket, amelyik az egyház és az állam szétválasztásának fontosságát hangsúlyozza.

Veres András szólt arról is, a szabad demokrata politikus nyilatkozata "abszolút valótlan állításokat" is tartalmazott; így nem másfélszerese az egyházi oktatási és szociális intézmények normatívája az államiakénak, nem vesznek át tömegesen állami fenntartású szociális intézményeket, illetve nem igaz, hogy az egyházi személyek után nem fizetnek egészségügyi és nyugdíjbiztosítási hozzájárulást.

Veres hozzátette, valóban helyi adómenteséget élveznek az egyházak, de ez vonatkozik minden más közszolgáltatást nyújtó vagy költségvetési szervként működő intézményre, társadalmi szervezetre, vagy akár politikai pártra is.

Az MKPK állandó tanácsának hétfő délutáni ülésén "ezt a kérdést is nyilvánvalóan meg fogjuk tárgyalni" - nyilatkozta Veres András püspök a Gusztos Péter sajtótájékoztatóján elhangzottakról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Megyék helyett régiókat akar az SZDSZ

A magyar politikai rendszerben növelni kell a nők szerepét a döntéshozatalban, melynek törvényi feltételeit is meg kell teremteni - mondta Magyar Bálint Kecskeméten.

MTI Itthon

SZDSZ: fejezze be munkáját a Gyurcsány- és Orbán-bizottság

A liberálisok arra kérik az Orbán-bizottságot és az Apró-Gyurcsány-bizottságot, hogy összegezzék eddigi munkájukat, és a november végi határidő helyett október végén fejezzék be működésüket - közölték szabaddemokrata képviselők szerdán.

MTI Itthon

Az SZDSZ kevesebb közszolgálati tévét akar

A közszolgálati médiumok rendszerének átalakítását, ezen belül a köztelevíziók, -csatornák számának csökkentését tartja kívánatosnak az SZDSZ - hangsúlyozta Pető Iván sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

SZDSZ: a vártnál nagyobb felháborodás Gyurcsány javaslata miatt

A miniszterelnök választójogi törvénymódosító javaslatának volt olyan üzenete is, hogy az SZDSZ-nek nincs esélye bekerülni a parlamentbe a jövő évi választásokon - mondta Kuncze Gábor, a párt elnöke egy szombat reggeli televíziós műsorban. Kuncze szerint az SZDSZ-en belül sokkal nagyobb felháborodást váltott ki a javaslat, mint azt előzetesen gondolta.

MTI Itthon

Az SZDSZ felülvizsgálná a vatikáni szerződést

Az SZDSZ szerint meg kell szüntetni az egyházaknak nyújtott "feudális privilégiumokat" és felül kell vizsgálni a vatikáni szerződést - közölte Gusztos Péter ügyvivő. Az egyházakat tartsák el híveik, ezért a felajánlható szja-t egyről két százalékra emelnék, a nyugdíjasok számára külön költségvetési alapot hoznának létre.

MTI Gazdaság

Büdzsé 2006: az SZDSZ üdvözöl, a Fidesz bírál

A 2006-os költségvetési javaslatot a pénzügyminiszter délelőtt adta át az Országgyűlés elnökének. Az SZDSZ üdvözli a javaslat adócsökkentő elemeit, a Fidesz máris bírál: szerintük a jövő évi büdzsé nem segít a munkahelyek számának növelésében.

MTI Itthon

Mécs Imre az SZDSZ színeiben indul

Mécs Imre lett az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltje a budapesti 1. számú választókerületben – közölte a párt budapesti elnöke.

Itthon

Bőhm új vezetési gyakorlatot sürget az SZDSZ-ben

Az SZDSZ közvéleménykutatók által mért támogatottsága kétségessé teszi, hogy a párt bekerül-e a következő parlamentbe. Ráadásul a liberális pártnak leszűkült a politikai mozgástere, mivel az MSZP-n kívül minden más jelentős párt elutasítja a vele való együttműködést. Ezt viszont sok korábbi liberális szavazó elutasítja – fejtette ki Bőhm András, az SZDSZ Országos Tanácsának (OT) nemrégiben megválasztott új elnöke.

MTI Itthon

Dávid Ibolya: az SZDSZ valljon színt

Az MDF arra vár választ az SZDSZ-től, vajon az utóbbi időszak koalíciós nézetkülönbségei ellenére tagja marad-e a kormánykoalíciónak, vagy előrehozott választásra kell készülnie a pártoknak - áll Dávid Ibolya csütörtöki, az SZDSZ elnökének címzett nyílt levelében.

Új Game Boyt küldött egy 95 éves nagymamának a Nintendo, mert az övé elromlott

Új Game Boyt küldött egy 95 éves nagymamának a Nintendo, mert az övé elromlott

670 delfintetemet mosott partra a víz, a halászokat okolják a történtek miatt

670 delfintetemet mosott partra a víz, a halászokat okolják a történtek miatt

Telefonon kérték számon az egyházi vezetőket a NAT-ot bíráló nyílt levél miatt

Telefonon kérték számon az egyházi vezetőket a NAT-ot bíráló nyílt levél miatt