szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új köldökzsinórvér-őssejtbank nyílt meg az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) szakmai hátterével és egy egészségügyi szervező magánszolgáltató közreműködésével.

Dr. Vályi-Nagy István, az OGYK igazgatója szerint a magáncég, a Zelion Kft. adja a logisztikai központ szerepét, ugyanakkor az OGYK kutatási-fejlesztési háttérintézményei minden tekintetben garantálják, hogy a köldökvér-őssejtek kiválasztása, fagyasztása és tárolása a legmagasabb, nemzetközi színvonalú szakmai szinten folyik.

A szolgáltatás díja egy személyre 350 ezer forint, 20 éves tárolási időtartamra. Ez az összeg tartalmazza a levétel, a szállítás és a tárolás összes költségét. Az összeg előteremtéséhez banki hitel is igénybe vehető, az egészségpénztárakon keresztül 30 százalékos adó-visszatérítés érhető el. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jelenleg nem támogatja a köldökzsinórvérből nyert őssejt lefagyasztását.

A köldökzsinórvér gyűjtésének folyamata az első megkereséstől fogva a különféle vizsgálatokon keresztül nyomon követhető, biztonságos folyamat keretében zajlik majd. A szakmai vezetők ugyanakkor azt sejttették, hogy a külföldön lefagyasztott köldökzsinórvér őssejtek későbbi magyarországi felhasználásának tekintetében olykor előfordulhatnak "problémák" is.

Az egyéni kérésre történő egyedi köldökzsinór vérlevételen kívül fontos cél a közösségi őssejtbankok létrehozatala, főleg azok számára, akik nem tudják kifizetni ezt az összeget. Ez hasonló elvek alapján működik majd, mint ma egy vérbank. Természetesen nagyon sok egészségügyi, etikai - vagy anyagi - szempontot és összetevőt kell egyeztetni ahhoz, hogy valaki felhasználhasson "idegen" köldökzsinórvérből nyert őssejtet - hangzott el.

Dr. Sarkadi Balázs professzor, az OGYK kutatási igazgatóhelyettese a daganatos betegségek gyógyításában olykor életmentő szerepet játszó  őssejtkutatás jelenlegi helyzetéről, jelentőségéről, legújabb eredményeiről, jövőjéről adott rövid áttekintést.

Ahogyan dr. Rajczy Katalin, a Magyar Csontvelődonor Regiszter igazgatója fogalmazott, három betegből egy akad, akinek a családon belül sikerül megfelelő csontvelő donort találni. Ami a nemzetközi segítő hálózatot illeti, az 1989-ben kiadott első nemzetközi publikált lista 1560 ezer donor adatait tartalmazta, 8 ország részvételével. Ma 42 ország tartozik a hálózathoz, több millió donorral. 

A nyilvántartott több millió donor között vannak azok is, akik vérképző őssejtet adományoztak több mint 50 ezer betegnek világszerte, tekintet nélkül nemzetiségükre, vagy vallásukra. Mivel a donációk 35 százaléka másik ország állampolgárát gyógyítja majd meg, szükségessé vált az eljárások egységesítése.

Magyarország 1990-ben csatlakozott a nemzetközi szervezethez és annak teljes jogú tagja. Az ötvenezer esélyt kapott beteg közül több mint 100 esetében Magyarországon végezték el a transzplantációt. Tavaly húsz beteg kapott nem rokon donortól őssejtet, közülük három gyermek köldökzsinórvért.
   

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Fókusz

Őssejteket juttattak szívizomba Debrecenben

Első alkalommal ültettek csontvelőből származó őssejteket elhalt szívizomba a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) kardiológiai klinikáján - jelentette be a sikeres beavatkozást követően Édes István egyetemi tanár, a klinika igazgatója.

Görögországban is megjelent a koronavírus

Görögországban is megjelent a koronavírus

Radar360: Karácsonyt zsarolhatták, jönnek a konténerbörtönök

Radar360: Karácsonyt zsarolhatták, jönnek a konténerbörtönök

Derdák Tibor: Felvonulóknak csillagos ötös

Derdák Tibor: Felvonulóknak csillagos ötös