szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Postás Szakszervezet tarthatatlannak ítéli a posta 2009-re történő teljes liberalizációját, a postai szolgáltatások szabad piacra kerüléséhez fel kell készülni, és jogszabályokkal kell megakadályozni, hogy "kimazsolázzák" a társaság egyes szolgáltatásait - hangsúlyozta Pecze Pál, az érdekképviselet új elnöke.

Az elnök a szakszervezet kongresszusát követően jogi szabályozást sürgetett a szórólapozók és a postai szolgáltatást nyújtó vállalkozások ellen, mivel a kézbesítés állami monopólium, ennek ellenére Budapesten 70 cég végez ilyen tevékenységet.

Pecze Pál szerint a magyar társaság szolgáltatásainak minősége sokat fejlődött, az uniós átlag fölé emelkedett az elmúlt év óta. A szakszervezet leköszönő elnöke, Mundruczó Kornél elmondta, hogy az érdekképviselet tagsága sikeresnek ítélte az elmúlt 15 év munkáját, a szervezet IV. kongresszusán. Példaként említette az alapbér 3 év alatt történt 33 százalékos emelését, a 13. havi fizetésről történt megállapodást, és a válaszható béren kívüli juttatás százezer forintos szintjét.

Az érdekképviselet azonban a juttatás legalább 10 százalékos emelését tartja szükségesnek, amiből a postán belül működő egészségpénztár finanszírozását kívánják megoldani. Kiemelte azonban, hogy a bérlemaradás a nemzetgazdasági átlagtól még mindig húszezer forint, amit a miniszterelnök ígérete szerint a kormány az eredmény utáni osztalékfizetés egy részéből fog felzárkóztatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A Malév szakszervezetei ellenzik a privatizációt

A Malév dolgozóit reprezentáló hat érdekképviselet kifogásolja azt, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) nem vonja be a szakszervezet képviselőit a privatizációs folyamatba, továbbá szerintük a légitársaság a jelenlegi formájában a privatizációra alkalmatlan.

MTI Itthon

Változnak a postai szolgáltatások

A postai forgalom felgyorsítása és a jobb szolgáltatások érdekében a kormány szerdai ülésén módosította a postai szolgáltatásokról szóló rendeletet.

MTI Itthon

Lenkovics törvénymódosítással védené a kispostákat

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkéri az informatikai és hírközlési minisztert, hogy kezdeményezze a postáról szóló törvény és kormányrendelet módosítását; az ombudsman szerint alkotmányos visszásságot okoz, hogy a településen lakók száma alapján szüntettek meg postahivatalokat - írja Lenkovics Barnabás.

Világ

A posta kétszer csönget

Biztosan nyerte a múlt szombati japán választást pártjával, az LDP-vel a négy éve hatalmon lévő Koizumi Junicsiró kormányfő. Pedig sokan leírták őt azok után, hogy augusztus közepén a postaprivatizációs törvény meghiúsítására válaszul lemondott, majd feloszlatta a parlamentet.

MTI Karrier

Szakszervezeti kifogások a menedzseri végkielégítések miatt

Jogi úton kellene megoldani, hogy az állami vállalatoknál tevékenykedő menedzserek ne kaphassanak a közvéleményt joggal felháborító, irreálisan magas végkielégítéseket – hangsúlyozta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén, ahol a Munka törvénykönyve módosításáról is vitatkoztak a felek.

MTI Gazdaság

Önálló banki ügyfélkört épít ki a posta az Erstével

A következő öt évben 400-500 ezerre nő a postahivatalokban vezetett banki folyószámlák száma a Magyar Posta és az Erste Bank Hungary által tavaly év végén kötött stratégiai megállapodásnak köszönhetően - mondta Szabó Pál, a Magyar Posta Rt. vezérigazgatója és Kisbenedek Péter, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatójukon.

A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról

A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról

Nagy bajban van a szabadidősport-szektor, van, aki már a bérleti díjat sem tudja fizetni

Nagy bajban van a szabadidősport-szektor, van, aki már a bérleti díjat sem tudja fizetni

A végtelenbe és tovább: teszten a legütősebb Samsung mobil, az S21 Ultra

A végtelenbe és tovább: teszten a legütősebb Samsung mobil, az S21 Ultra