szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bio-szennyvíztisztító épülhet jövőre a Margitszigeten; a projekt koncepciója elkészült, azt a fővárosi önkormányzat környezetvédelmi bizottsága jóváhagyta. A szennyvíztisztítóban a hagyományos módszerekkel ellentétben nemcsak baktériumokat alkalmaznak a tisztítás során, hanem növényeket és állatokat, többnyire halakat is.

Kenyeres István, a környezetvédelmi beruházást részben kivitelező Organica Környezettechnológiák Rt. elnöke elmondta: az állatkert mellé, a szállodák felé eső elhanyagolt területre tervezett látványos létesítmény az úgynevezett élőgépek technológia elvén működik majd.

A botanikus kert kinézetű szennyvíztisztítóban a hagyományos módszerekkel ellentétben nemcsak baktériumokat alkalmaznak a tisztítás során, hanem növényeket és állatokat, többnyire halakat is. Ezek az élőlények építik be saját szervezetükbe a szennyező anyagokat - mondta Kenyeres István.

Kifejtette, hogy a 450-500 millió forintos beruházás eredményeként a Margitsziget összes szennyvize megtisztulva jut majd vissza a Dunába. Jelenleg az uszoda, a strand és a szállodák miatt egy 20 ezres városénak megfelelő mennyiségű szennyvíz kerül tisztítatlanul a Margit hídnál a folyóba.

Az elnök elmondta, hogy a projekt koncepciója elkészült, azt a fővárosi önkormányzat környezetvédelmi bizottsága jóváhagyta. A tervezett helyszín véglegesítése, a létesítmény tervezése és engedélyezése van hátra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Bio-dízel üzemet létesít Németországban a Cargill

Az amerikai Cargill évi 200 ezer tonna kapacitású bio-dízel üzem létesítését tervezi a németországi Mainzban meglévő olajosmag sajtoló és finomító tevékenységének kiegészítésére. Az üzem 2006 harmadik negyedében kezdi meg a termelést.

eurohirek.hu Tech

Aktualizálná biotechnológia-stratégiáját az EU

A modern biotechnológia európai következményeit, lehetőségeit és kihívásait vizsgáló munkát követően az Európai Bizottság még 2007 előtt aktualizálni kívánja az EU vonatkozó stratégiáját, összehangolva azt a lisszaboni célokkal.

MTI Gazdaság

Nem is "bio" a Danone biojoghurtja

A francia Danone élelmiszeripari konszern a jövőben nem használhatja a biojoghurt elnevezést belföldi piacán - tette közzé a cég kedden Párizsban.