szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elfogultságot jelentettek be a jászladányi iskolaügyben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságon folyó közigazgatási perben csütörtökön az ügyet tárgyaló bíró ellen, aki erre tekintettel, újabb időpont megjelölése nélkül, elnapolta tárgyalást.

Az elfogultsági indítványt felperesi beavatkozóként az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) jogi képviselője tette, miután a bíróság elutasította a felperes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatallal együtt szakértő bevonására beadott kérelmét.

Furmann Imre az indítvány okaként azt is megjelölte, hogy a bíró már 2002-ben részt vett az üggyel kapcsolatos döntés meghozatalában, amikor is a keresetet elutasító határozat született.

A szakértőnek a bíróság által elutasított bevonását felperes és az EBH jogi képviselője azzal indokolta, hogy vannak ügyek, mint például az orvosi műhibák, amelyekben megalapozott döntés csak szakértői vélemény alapján születhet.

A perben a felperes azt kéri, hogy a jogi úton kötelezzék a jászladányi önkormányzatot a tulajdonában lévő iskolaépület megosztásának megszüntetésére, miután az helyet ad az általuk kifogásolt alapítványi iskolának.

Az alperes jászladányi önkormányzat jogi képviselője azt hangsúlyozta, hogy a testület egy egyszerű vagyoni döntést hozott akkor, amikor a tulajdonában lévő iskolaépület egy részét 10 évre bérbe adta egy alapítványi iskolának. Ezt a döntést igyekszik a felperes közoktatási kérdéssé formálni.

A felperes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal elsőként 2002-ben fordult a bírósághoz, ezt a keresetet első fokon a Jász-Nagykun-Szolnok megyei, majd 2003-ban jogerősen a Legfelsőbb Bíróság elutasította. Másodszor Magyar Bálint oktatási miniszter felhívására vitte bíróságra az ügyet, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) Jászladányban megejtett vizsgálatainak megállapításai alapján. Az OKÉV szerint a településen kialakult oktatási helyzet sérti az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség követelményét. A felperes keresetét az első fokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság 2004 júniusában idézés kibocsátása nélkül utasította el, hivatkozva arra, hogy a felek között ebben a tárgyban egyszer már született jogerős végzés. A másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla álláspontja szerint viszont új, első fokú eljárás lefolytatása szükséges.

A mostani perben lényegében azt kell mérlegelni, hogy a helyesen járt-e el a bíróság, amikor a korábbi ítéletre hivatkozva, elutasította a keresetet, vagy pedig az új jogcímek vizsgálata alapján ismét érdemben döntést kell-e hozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Tüntettek a jászladányi szegregáció ellen

A jászladányi iskolaügy bírósági tárgyalásával egy időben mintegy 15-20-an tüntettek Szolnokon az iskolai szegregáció ellen tiltakozva, s támogatásukról biztosítva a felperes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatalt.

Itthon

Újságírók tiltakoznak a jászladányi iskolaigazgató eljárása ellen

Közös nyilatkozatban tiltakozik, és az igazgatónőt nyilvános bocsánatkérésre szólítja fel a jászladányi alapítványi iskola múlt pénteki évindító értekezletén történtek miatt több, az ügyben közvetlenül érintett médium vezetője - tájékoztatta a Roma Sajtóközpont (RSK) igazgatója kedden az MTI-t.

Itthon

Jászladány: javaslat a két iskola szétköltözésére

Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet vezetője azt javasolja, költözzön el az önkormányzati iskola épületéből a jászladányi alapítványi oktatási intézmény, s ez megszüntetné a "nyilvános szegregációt".

Itthon

Elutasították a jászladányi alapítványi iskola keresetét

Elutasította a jászladányi Zana Sándor Alapítványnak a Magyar Bálint döntésének megsemmisítését kérő keresetét a Fővárosi Bíróság (FB) pénteken kihirdetett jogerős ítéletében. Az oktatási miniszter tavaly augusztus 30-i határozatával megtagadta a település alapítványi iskolájának OM-azonosító iránti kérelmét; emiatt nem működhetett az iskola, amelyről a helybeli romák úgy vélték, az elit intézmény létrehozásával hátrányba kerülnének azok a cigány gyerekek, akiknek a családja nem tud tandíjat fizetni.

Itthon

Jászladányi iskolaügy: parlamenti albizottság alakulhat

Az "oktatási szegregáció helyzetének kivizsgálására és felszámolására" parlamenti albizottság felállítását javasolja az oktatási tárca. Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerint a jászladányi alapítványi iskola alkotmányellenes cél elérésére jött létre.

Itthon

Jászladányi évnyitó: a polgármester megbélyegzésről beszél

A jászladányi polgármester – az önkormányzat és a helyi alapítványi általános iskola tanévnyitójának alkalmából – közölte, Jászladányt az országos politika megbélyegzi, s a település ugyanúgy előítéletekkel küszködik, mint a többségi társadalommal szemben a romák. A sajtó képviselőinek egy részét kérésük ellenére sem engedték be az iskolai ünnepség helyszínére.

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Véradások maradnak el a lezárások miatt, alig találnak már donort

Véradások maradnak el a lezárások miatt, alig találnak már donort