szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság szerint nem elfogult a jászladányi iskolaügyet tárgyaló bíró. Így továbbra is az eredetileg kijelölt Bana Imre fog eljárni az ügyben.

Az elfogultsági indítványt az ügyben felperesi beavatkozóként bekerült Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) jogi képviselője tette, miután a bíróság elutasította a felperes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatallal együtt szakértő bevonására beadott kérelmét.
   
Furman Imre, az EBH elnökhelyettese az indítvány okaként azt is megjelölte, hogy a bíró már 2002-ben részt vett az üggyel kapcsolatos döntés meghozatalában, amikoris a keresetet elutasító határozat született.   

A bizonyítási indítványának az elutasítása önmagában eljárási szabálysértést nem jelent, és különösen nem utal bírói elfogultságra - áll az iratokban.
   
A perben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője azt kéri, hogy jogi úton kötelezzék a jászladányi önkormányzatot a tulajdonában lévő iskolaépület megosztásának megszüntetésére, miután az bérlőként helyet ad az általuk kifogásolt alapítványi általános iskolának.
   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Jászladányi évnyitó: a polgármester megbélyegzésről beszél

A jászladányi polgármester – az önkormányzat és a helyi alapítványi általános iskola tanévnyitójának alkalmából – közölte, Jászladányt az országos politika megbélyegzi, s a település ugyanúgy előítéletekkel küszködik, mint a többségi társadalommal szemben a romák. A sajtó képviselőinek egy részét kérésük ellenére sem engedték be az iskolai ünnepség helyszínére.

Itthon

Jászladányi iskolaügy: parlamenti albizottság alakulhat

Az "oktatási szegregáció helyzetének kivizsgálására és felszámolására" parlamenti albizottság felállítását javasolja az oktatási tárca. Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerint a jászladányi alapítványi iskola alkotmányellenes cél elérésére jött létre.

MTI Itthon

Tüntettek a jászladányi szegregáció ellen

A jászladányi iskolaügy bírósági tárgyalásával egy időben mintegy 15-20-an tüntettek Szolnokon az iskolai szegregáció ellen tiltakozva, s támogatásukról biztosítva a felperes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatalt.