szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rendszerváltás óta a legaktívabb parlamenti ciklusnak tekinthető a 2002-2006-os, számszerűen is ekkor alkotta a legtöbb jogszabályt az Országgyűlés – tájékoztatott Szili Katalin házelnök.

Összesen 574 törvényt és 488 határozatot fogadtak el a mostani ciklusban a képviselők - közölte Szili Katalin házelnök. Amennyiben a nemzetközi szerződéseket nem számítjuk, akkor is harminccal több új törvény született, mint 1998 és 2002 között. Összesen 287 ülésnapot tartott a Ház, nőtt a napirend előtti felszólalásokra és a politikai vitákra szánt idő. Az új törvények és a módosítások aránya 45-55 százalék volt.

Összesen 287 ülésnapot tartott a Ház szemben az előző négy év 252 ülésével, nőtt a napirend előtti felszólalásokra és a politikai vitákra szánt idő. Az előző időszakhoz képest kétszer annyi - 807 - kérdés hangzott el, megduplázódott a benyújtott, kevéssel nőtt az elhangzott interpellációk száma, és a képviselők hétszer annyi, 11683 írásbeli kérdést fogalmaztak meg. Az elhangzott azonnali kérdések száma 1164 volt, szemben az 1998-2002-es ciklus 589-ével.

A rendszerváltás óta ebben a ciklusban volt a legtöbb, összesen 27 politikai vita, amelynek nagy részét az ellenzék kezdeményezte. Szili Katalin kiemelte, hogy az állandó bizottságok mintegy 50 százalékkal több – 3022 – ülést tartottak, mint az előző ciklusban. Ez szerinte azt jelzi, teljesült az a ciklus indulásakor megfogalmazott törekvése, hogy az Országgyűlés munka- és ne vitaparlamenti jellege erősödjön.

Ebben a ciklusban alakult a rendszerváltás óta a legtöbb, 15 vizsgálóbizottság is, ebből kilencet az ellenzék, ötöt a kormánypártok és egyet az emberi jogi bizottság kezdeményezett.

A házelnök a ciklus egyik legnagyobb vívmányaként értékelte, hogy a Ház visszatért a heti ülésezésre, a Magyarország 2004-es uniós csatlakozásával összefüggő jogharmonizációs munka kapcsán pedig úgy fogalmazott, hogy ez volt a „legeurópaibb” ciklus a rendszerváltás óta.

Szili Katalin – elmondása szerint – kudarcként értékelte ugyanakkor, hogy nem sikerült előre lépni olyan, szükségességét tekintve senki által nem vitatott kérdésekben, mint például a házszabály módosítása, illetve az alkotmánysértő mulasztások kiküszöbölése.

A következő Országgyűlés előtt álló feladatok között említette a bizottsági rendszer átalakítását és ehhez kapcsolódóan egy egyszerűbb képviselői tisztelet- és pótdíj-rendszer kialakítását, amelyre vonatkozóan már készítettek is egy szakmai javaslatot.

A ciklusváltás költségeire 2,1 milliárd forintot különítettek el az Országgyűlés számára a 2006-os költségvetésben.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Szili: a december 5-i népszavazás mindenkiben törést okozott

Szili Katalin szerint mindenkiben törést okozott a kettős állampolgárságról tartott tavalyi decemberi népszavazás, törést okozott a jó szándék elvitatása is, de a Gyurcsány-kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a határok átjárhatók legyenek.

MTI Itthon

Személyi kérdéseket tervez az őszi ülésszakra Szili

Személyi kérdéseket tervez a parlament őszi ülésszakára az országgyűlés elnöke, aki vasárnapi sajtóértekezletén leszögezte: szeretné, hogy a parlament rendezze azokat az elmaradásait, amelyek kétharmados döntéseket igényelnek.

MTI Itthon

Kuncze szerint sikeres volt a kormányzati ciklus

Kuncze Gábor a megvalósult célkitűzések közül a sorkötelezettség megszüntetését, az adócsökkentést, az autópályák építését, a távközlési piac liberalizálását, illetve az Országgyűlés hetenkénti ülésrendjének visszaállítását emelte ki.

MTI Itthon

Orbán és Szili együtt állította fel az Országgyűlést

Egy percig tartó, néma felállással tisztelgett az Országgyűlés a határon túl élő magyarság előtt, Orbán Viktor Fidesz-elnök felszólítására. Szili Katalin szerint a felállítás a házelnök joga. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy nem jó az, ha mindannyiunk közös nemzeti érzelmeivel népszavazáson kívánnak visszaélni.

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?

Der Spiegel: A cseh kormányfő újabb ügynökváddal és a bukással néz szembe

Der Spiegel: A cseh kormányfő újabb ügynökváddal és a bukással néz szembe

Hat prostituált megtámadásával gyanúsít a rendőrség egy külföldi férfit

Hat prostituált megtámadásával gyanúsít a rendőrség egy külföldi férfit