szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Punk Mária Gemma apátnő kapta az idén a "Parma fidei - a hit pajzsa" elnevezésű díjat, amelyet a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából adtak át.

Az ötödször odaítélt elismerést Mádl Ferenc volt köztársasági elnök jelenlétében felesége, Mádl Dalma nyújtotta át a ciszterci nővérek érdi Regina Mundi Apátsága vezetőjének a budapesti Szent Margit Gimnáziumban.

Punk Mária Gemma a díj két alapítójától, Horváth Béla volt kisgazda parlamenti képviselőtől és Gyurkovics Tibor írótól az ünnepségen átvette a "Hazámért - hitemért" elnevezésű érdemérmet, és kapott egy elismerő oklevelet is.

Mint az oklevélen olvasható, az apátnőt életútja, hitvallása és magyarságtudata tette méltóvá a 2002-ben alapított kitüntetésre, amelyben azok az egyházi személyiségek részesülhetnek, akik a kommunista diktatúra évtizedeiben hűek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz.

Horváth Béla beszédében azt mondta, hogy "Európa beteg", megfeledkezik a kommunizmusról és annak áldozatairól, mint ahogy "Magyarország is beteg, szemet huny a kommunista bűnök felett". Megfogalmazása szerint "a hazai baloldal retteg az egyházi iskolák, gimnáziumok új nemzedékétől", s "az önzetlen felebaráti szeretet ma, csakúgy, mint régen, a politikai baloldal rémálma". Mint mondta, példamutató lelkek helyett "a jelenlegi baloldali hatalom és annak szolgálói az embertelen kommunista rendszer besúgóit ölelgetik, ünneplik, díjazzák, s aláírások gyűjtésével méltatják azok kétes értékű életművét".

A rendezvényen Lévai Anikó, Orbán Viktor Fidesz-elnök felesége is köszöntötte a díjazottat.

Az apátnő beszédében felidézte, hogy egykor sok gyötrelmet, félelmet, megaláztatást, házkutatást kellett elszenvedniük. Hálás szavakkal emlékezett meg közösségük egykori lelki atyjáról, a 2002-ben elhunyt Naszályi Emil szerzetesről.

Gyurkovics Tibor zárszavában arról beszélt, hogy "az egyház ma is igen szorongatott helyzetben van", "egy ellenséges világgal áll szemben", s feladata talán nagyobb, mint a kommunizmus idején. "Ne hagyjátok magára Magyarországot!" - szólt az elkövetkező napokra, hetekre utalva az egyház vezetéséhez, a papokhoz és nővérekhez.

A ciszterci nővérek 1946-ban választották meg elöljárójuknak az akkor mindössze 19 éves Punk M. Gemmát. A közösség házát és földjét 1950-ben elvették. Naszályi Emil és Punk M. Gemma Érden vett házat, amely találkozóhelyként is szolgált. Mint a szombati ünnepségen elhangzott, az államvédelem 1962-ben és 1965-ben is a nyomukban volt, majd 1968-ban elvitte mindkettőjüket, és egy hónapon át reggeltől estig vallatta őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Gyurcsány a kommunizmus áldozataira emlékezik

Van okunk emlékezni a kommunizmus áldozataira, akiket el nem fogadható és meg nem bocsátható módon megsértettek méltóságukban, korlátoztak szabadságukban, akiknek elvették az életét - hangsúlyozta a kormányfő a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

MTI Itthon

Wittner Mária a Fidesz listáján

A Fidesz elnöksége úgy döntött, felkéri Wittner Mária '56-os szabadságharcost, hogy a választásokon induljon a párt országos listáján - jelentette be Orbán Viktor.

Továbbra sem döntöttek a Sziget szervezői

Továbbra sem döntöttek a Sziget szervezői

Tóta W.: Az új miniszterelnök

Tóta W.: Az új miniszterelnök

Rengett a föld egy bababuli után New Hampshire-ben

Rengett a föld egy bababuli után New Hampshire-ben