szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két Pest megyei településen három szavazókört áthelyezték az árvíz miatt - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Ám azoknak is lehetősége lesz szavazni, akik nem a lakóhelyükön vesznek részt az árvíz elleni védekezésben.

Nagymaros két és Szigetmonostor egy szavazókörét helyezték át a Duna-menti település jegyzői, a választási iroda a változtatásról értesíti a választókat - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője, hozzátéve, a helyi önkormányzatok jegyzői saját hatáskörben dönthetnek a szavazókörök áthelyezéséről, ha azt például természeti okok indokolják.

Rytkó Emília elmondta, hogy korábbi választásokon is előfordult már hasonló eset, de az idei választásnál a most hozott döntések az elsők. Az egyik választási szakértő szerint azt sem lehet kizárni, hogy egy adott település mélyebben fekvő részére csónakkal viszik majd ki a mozgó urnát.

Lamperth Mónika belügyminiszter bejelentette: azoknak is lehetőségük lesz leadni a szavazatukat az országgyűlési választások első fordulójában, akik nem a lakóhelyükön vesznek részt a védekezési munkálatokban. 

Nekik pénteken 16 óráig kell igazolást kérniük a lakóhelyüktől, hogy hol szeretnének szavazni. Amennyiben mégis az eredeti helyszínen adják le szavazatukat, akkor az igazolást automatikusan törlik - mondta Lamperth Mónika, aki azt követően számolt be erről a lehetőségről, hogy megbeszélést folytatott négy megye közgyűlési elnökével, a budapesti főpolgármesterrel, valamint a környezetvédelmi és vízügyi miniszterrel.

Az OVI nyilvánosságra fogja hozni, hányan kértek ilyen okból igazolást - tette hozzá a belügyminiszter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Árvízvédelmi vészhelyzetet hirdetett a miniszterelnök

Árvízvédekezési vészhelyzetet hirdetett a miniszterelnök - a kormányzati koordinációs bizottság javaslatára - hétfőn 15 órától. A vészhelyzet a Duna folyón a Komárom-Esztergom-Budapest-Tass szakaszra, illetve az Ipoly folyón Ipolytölgyes és a torkolat közötti szakaszra terjed ki.

MTI Választás 2006

Gyurcsány 12 pontja az árvízi védekezésre

A kormány 12 pontos árvízvédelmi cselekvési programot fogadott el annak érdekében, hogy gyorsan és bürokrácia-mentesen lehessen segíteni az árvízi védekezést, illetve később a helyreállítási munkálatokat - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond

Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni

Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni

Ismeretlen holttestet találtak az M1-es autópályán

Ismeretlen holttestet találtak az M1-es autópályán