szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Késlekedett a kormány az árvízvédelmi helyzet kihirdetésével – állítják dunakanyari polgármesterek.

Edöcsényi András Nagymaros, Soós Gábor Sződliget és Széles Sándor Kálnok polgármestere nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz. Megköszönték a vízügyi szakembereknek, a honvédségnek, a katasztrófavédelem és a polgári védelem munkatársainak, az önkéntes segítőknek és településeink lakóinak azt az áldozatos és nagy szakmai hozzáértéssel végzett munkát, egyúttal segítséget kértek a védművek bontásához is.

„A kormány az árvízi védekezéssel kapcsolatosan nem minden intézkedést tett meg időben. Késlekedett az árvízvédelmi veszélyhelyzet kihirdetésével, ezért a védekezésben részt vevő önkormányzatok és vállalkozók pénzügyileg igen nehéz helyzetbe kerültek” – vélekednek a dunakanyari polgármesterek.

Szerintük a 2002-es rekord szintű árvíz óta állították helyre az állami tulajdonú védműveket helyreállítása, sőt újak ezen a szakaszon egyáltalán nem épültek állami forrásból. „Miért nem készült fel a kormány sokkal korábban a szükséges intézkedések megtételére, tanulva a 2002-es rekord árvíz eseményeiből? Miért nem fordított az elmúlt években megfelelő figyelmet, és pénzeszközöket a védművek megerősítésére, a gátak megépítésére?” – teszik fel a kérdést a kormányfőnek.

Az ígéretekhez képest ma tíz óráig nem érkezett meg az árvízi segély. Az önkormányzati vezetők szerint a kormány árvízvédelmi cselekvési programjában szereplő kedvezményes hitelprogram az érintett települések gondjait nem oldják meg. „Kérjük Önt, hogy mindent tegyen meg annak érdekében, hogy az árvízi védekezés kérdése ne váljon méltatlan pártpolitikai kampány témává” – zárja levelét a három dunakanyari polgármester.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Árvízhelyzet óráról órára - szerda

A Margitszigeten, Római-parton, Pünkösdfürdőn és Csepelen tartják magukat az eddig elkészített védművek, kedden önkénetes építették tovább a gátakat. A Duna szerda éjjel tetőzött a fővárosi szakaszon. Kövesse nyomon az árvízzel kapcsolatos történéseket, intézkedéseket óráról órára a hvg.hu-n.

MTI Itthon

Árvízvédelmi vészhelyzetet hirdetett a miniszterelnök

Árvízvédekezési vészhelyzetet hirdetett a miniszterelnök - a kormányzati koordinációs bizottság javaslatára - hétfőn 15 órától. A vészhelyzet a Duna folyón a Komárom-Esztergom-Budapest-Tass szakaszra, illetve az Ipoly folyón Ipolytölgyes és a torkolat közötti szakaszra terjed ki.

MTI Választás 2006

Gyurcsány 12 pontja az árvízi védekezésre

A kormány 12 pontos árvízvédelmi cselekvési programot fogadott el annak érdekében, hogy gyorsan és bürokrácia-mentesen lehessen segíteni az árvízi védekezést, illetve később a helyreállítási munkálatokat - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

MTI Itthon

Árvíz: három szavazókört már áthelyeztek

Két Pest megyei településen három szavazókört áthelyezték az árvíz miatt - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Ám azoknak is lehetősége lesz szavazni, akik nem a lakóhelyükön vesznek részt az árvíz elleni védekezésben.

Kósa: Nem támogatja a kormány az iparűzési adó eltörlését

Kósa: Nem támogatja a kormány az iparűzési adó eltörlését

Seres László: Sorostalanság

Seres László: Sorostalanság

Még egy esélyt kapott a főváros városházi krízisszállója

Még egy esélyt kapott a főváros városházi krízisszállója