szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Árvízvédelmi veszélyhelyzetet hirdettek ki péntek 13 órától a Tisza Kisköre és országhatár közötti területére, valamint több más érintett folyóra - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Budapesten. Veszélyhelyzet lépett életbe a Tiszán kívül a Maros teljes szakaszán, a Hármas-Körösön Mezőtúrtól a torkolatig terjedő szakaszán, valamint a Zagyva torkolatánál.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: ezeken a szakaszokon a harmadik fokozatú árvízvédelmi védekezést meghaladó, úgynevezett rendkívüli készültségbe helyezték az árvízvédelemben szolgálatot teljesítő egységeket. A tetőzés Szolnokon április 17-18-ra, Szegeden 17. és 19. között várható. Szegeden a tetőzés várható vízszintje meghaladhatja a valaha mért legmagasabb mértéket. A miniszterelnök hangsúlyozta: az árvízi védekezésben résztvevő vezető szakemberek szerint gátszakadás valószínűsége "minimális, de nem kizárható". A rendkívüli készültség azt jelenti, hogy ilyenkor már egy esetleges gátszakadás következményeinek csökkentésére szükséges technikai eszközöket is a helyszínre kell szállítani.

Elsősorban Szolnok és Csongrád megyét érinti a veszélyhelyzet kihirdetése, ebben a két megyében hivatásszerűen közel háromezren vesznek részt a készültséghez szükséges feladatok ellátásában közülük ezerötszázötven kifejezetten Szolnok védelmében.

Közvetlen fenyegetettségben az említett folyók vonalán 38-40 település van, a lakosság esetleges kimenekítésére a katasztrófavédelem felkészült. Megkötötték a megállapodást mintegy 180 befogadó településsel, és készenlétben áll több mint ezer civil tulajdonban lévő gépjármű, 200 Volánbusz, és 200 vasúti kocsi is, amely a lakosságot el tudja szállítani.

Az EU-együttműködés keretein belül az elmúlt napokban árvízi védekezéshez szükséges eszközöket kapott Magyarország Svédországtól, Ausztriától, Szlovéniától és Romániától. Magyarország hasonló eszközöket adott a vajdasági védekezéshez. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, nem számolnak töltésszakadással, de fel kell készülni erre is. Mivel rendkívüli vízmennyiségről van szó, ennek a valószínűsége nem nulla. Elmondta, hogy a Kárpát-medencébe érkező további csapadékok súlyosbíthatják a helyzetet a következő napokban. Vasárnap jelentősebb csapadékra számítanak a Kárpátokban, a Tisza déli mellékfolyóinak vízgyűjtő területén. A Tisza felső szakaszai ugyan apadni fognak, de a déli folyókon áradásokat várnak, amely hosszú, elhúzódó tetőzést fog eredményezni.

A miniszter közölte, hogy Szolnoknál 990, Szegednél pedig 970 centiméteres várható árvízszintre számítanak, plusz-mínusz 10 centiméteres eltéréssel. A magyarországi folyókon összesen 2500 kilométeren vannak készültségben, 1400 kilométeren pedig harmadfokú készültség van. Naponta 250-300 millió forintba kerül az árvízi védekezés a vízügyi szolgálatoknál, de ebbe nem számítanak bele a katasztrófavédelem, a honvédség, valamint a helyi önkormányzatoknál megjelenő költségek. A kormányzat a védekezéshez szükséges minden forrást biztosít, amelyet felülről nyitott előirányzatként kezel - hangsúlyozta Persányi Miklós. Mint mondta, az Európai Unió az agrártermelési támogatásokban tudja a károsultak kárait fedezni, ebben az ügyben a kormány már intézkedett. Lamperth Mónika belügyminiszter kiemelte, hogy a Tisza és a mellékfolyók mentén az önkormányzatok kérhetnek a védekezési munkálatokhoz előleget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az árvízi védekezésre eddig 3,9 milliárd forintot fordítottak

Eddig mintegy 3,9 milliárd forintot fordítottak az árvízvédelmi munkálatokra, míg a védművekben, az épületekben és az egyéb infrastruktúrában keletkezett károk felmérése csak a víz levonulása után kezdődhet meg – mondta el Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Hét nap

ÁRVÍZI MÉRLEG

Közel 4 milliárd forintot költött az állam az utóbbi napokban árvíz elleni védekezésre, további 482 millió forintot...

A digitalizáció alapjaiban változtatja meg a könyvelői szakmát

A digitalizáció alapjaiban változtatja meg a könyvelői szakmát

100 százalékos táppénz jár egy DK-s vezetésű kerületben Budapesten

100 százalékos táppénz jár egy DK-s vezetésű kerületben Budapesten

Demeter Szilárd szavait a gondolkodási önállótlansággal magyarázza egykori pályatársa

Demeter Szilárd szavait a gondolkodási önállótlansággal magyarázza egykori pályatársa