szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A péntek 13 órától életbe léptetett kormányrendelet szerint A Közép-Tisza mentén rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben Kisköre és Csongrád között, a Zagyva visszaduzzasztással érintett szakaszán Újszász és Szolnok között, valamint a Hármas-Körös jobb partján Mezőtúr és Csongrád között.

Összesen 531 kilométer hosszon védekeznek az áradások ellen, 138 kilométeren továbbra is harmadfokú készültséget tartanak fenn.  A Tisza vízállása szombat reggel Kiskörénél 979, Szolnoknál 971 centiméter volt, az áradás üteme lelassult. A folyamatos vízutánpótlás miatt rendkívül tartós
árhullámra kell számítani.

A tetőzés Kiskörénél április 15-én 975-980, Szolnoknál április 17-én 975-985 centiméter közötti vízszinttel várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a térség felett csapadékot hozó, erőteljes nyugati áramlás alakult ki. A csapadék mennyisége vasárnap reggelig még sehol sem éri el az 5
millimétert, viszont vasárnap reggeltől hétfő reggelig a Tisza, a Szamos és Maros vízgyűjtőjén meghaladhatja a 10 millimétert. A szél óránkénti átlagsebessége 15-20 kilométer közelében lesz, a széllökések nagysága viszont elérheti a 35-40 kilométert.

A Köti-kövizig területén fakadó víz összesen 187, szivárgás 30 kilométeren jelentkezik. A csurgások száma 248-ra emelkedett. A szivárgó és fakadó víz által elöntött terület nagysága 742 hektár. Az elmúlt 24 órában a védekezésben 2.508 ember, 244 közúti jármű, 81 építőipari gép és 13 vízi jármű vett részt. A munkában felhasználtak 955 tonna terméskövet, 647 tonna kavicsot, 3.624
négyzetméter fóliát, 1.282 köbméter homokot és 39 ezer darab zsákot.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A Közép-Tisza-vidéken harmadfokú az árvízvédelmi készültség

A Tisza középső szakaszán mindkét parton harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szombattól, Szolnoknál a vízállás már 800 centiméter feletti értéket mutat, a tetőzés 970 centiméter körül várható – közölte Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője. Varga László szerint az igazgatóság teljes területén összesen 531,1 kilométer hosszon védekeznek harmadfokon.

MTI Itthon

A Duna apad, a Tisza az országhatárig árad

A Duna szombaton reggel Bajánál 801 centiméter, Mohácsnál 825 centiméter volt apadó ágban, a Tisza Tiszafüredtől a déli országhatárig árad - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT).

MTI Itthon

Tetőzött a Tisza Tiszabercelnél, apad a Duna

Tetőzött a Tisza Tiszabercelnél, a folyóba torkolló Lónyai-főcsatorna vízszintje viszont tovább emelkedik és az átázott töltések mellett fokozódik a vízszivárgás, a Duna vízállása 813 centiméter Budapestnél, fél méterrel alacsonyabb a tetőzés óta. Közben az árvíz-sújtotta településeknek újabb soron kívüli támogatást utal a Belügyminisztérium.

Vörösiszap-katasztrófa: börtönben maradnak a Mal-vezetők

Vörösiszap-katasztrófa: börtönben maradnak a Mal-vezetők

A kutatók találtak 22 gént, amelyek öngyilkosságba kergethetik az embert

A kutatók találtak 22 gént, amelyek öngyilkosságba kergethetik az embert

Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt

Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt