szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága közzétett jelentésében arra szólította fel Magyarországot, hogy tegyen lépéseket a magyar börtönök túlzsúfoltságának felszámolására.

A strasbourgi jelentés szerint a bizottság képviselői 2005 tavaszán a kalocsai és a szegedi büntetés-végrehajtási intézményt látogatták meg, és ott "súlyos túlzsúfoltságot", valamint a börtönszemélyzet elégtelen létszámát tapasztalták, ami feszültté teszi "a foglyok és a börtönőrök, valamint a foglyok egymás közötti viszonyát".

A bizottság ezenkívül ajánlásában szorgalmazza, hogy a magyar hatóságok az eddiginél hatásosabban oltalmazzák meg a rendőri őrizetbe vett személyeket a rossz bánásmódtól. Ezen észrevétel annak nyomán született, hogy a bizottság kapott néhány jelzést bántalmazásokról. A jelentés szerint a strasbourgi bizottság képviselői által meghallgatott személyek nagy többsége ugyanakkor azt mondta, hogy tisztességesen bántak velük a hatóságok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Börtönügy: smasszerek, börtönoperások és sitiprincek

Már az államtitkári egyeztetésnél tart az új büntetés-végrehajtási kódex megalkotása. Jogvédők attól tartanak, az eddig legalább jogilag támadható, egyre szigorodó gyakorlatot törvényesíti majd a jogszabály. Az igazságügy szerint viszont az új szabályok növelik a jogbiztonságot. A kódex az egyik „öröklött” problémán” biztosan nem segít, a magyar börtönök túlzsúfoltságán.

MTI Itthon

Magánbörtön alapkőletétele Szombathelyen

Lerakták a nyugat-dunántúli regionális büntetés-végrehajtási intézet alapkövét csütörtökön Szombathelyen, ezzel megkezdődött a 800 fő befogadására alkalmas börtön építése - a vállalkozói tőkéből megvalósuló beruházás összértéke megközelíti a 9 milliárd forintot, a létesítmény átadását 2007 október elejére tervezik.

Még az autókban is kötelezővé tette a cseh kormány a maszkviselést

Még az autókban is kötelezővé tette a cseh kormány a maszkviselést

Hogyan lesz az alvás fázisaiból zene? - Már nem kell sokat aludni, és kiderül

Hogyan lesz az alvás fázisaiból zene? - Már nem kell sokat aludni, és kiderül

Szurkolók tüntettek Prágában a meccsek betiltása ellen, vízágyúzás lett a vége

Szurkolók tüntettek Prágában a meccsek betiltása ellen, vízágyúzás lett a vége