szerző:
hvg.hu

A parlament nem választotta meg legfőbb ügyésznek Horányi Miklóst, akit Sólyom László köztársasági elnök javasolt a pozícióba. A köztársasági elnök új jelöltet keres. Jelenleg nincs legfőbb ügyész.

A szavazáson 154 igen, 194 nem szavazat és öt tartózkodás mellett utasították el Horányi Miklós személyét; ő jelenleg a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjeként tevékenykedik.

Horányi: az életemet tettem föl
"Több évtizedet töltöttem el az igazságszolgáltatásban. Az igazságszolgáltatásra tettem föl gyakorlatilag az egész életemet" - mondta az államfő által a legfőbb ügyészi posztra jelölt Horányi Miklós újságíróknak, hozzátéve, hogy most 65 éves, és 25 volt, amikor belépett az igazságszolgáltatásba. Horányi Miklós azt mondta: a kormánypártok felvetését nem tartja megalapozottnak.
 
Hozzáfűzte: az eddigi két legfőbb ügyész (Györgyi Kálmán és Polt Péter) esetében nem vetődött fel, hogy milyen szakmai gyakorlatuk van, pedig nem volt. Elmondta: "majd valaki lesz legfőbb ügyész, bízom benne, és abban is bízom, hogy a testületen belülről lesz legfőbb ügyész".
 
Horányi Miklós szerint azzal, hogy a köztársasági elnök a testületen belülről akart legfőbb ügyészt jelölni, az ügyészséget közelebb viszi a bíróságokhoz, hiszen a Legfelsőbb Bíróság elnökét is kizárólag a bírák közül választják. Az ügyész kérdésre válaszolva elmondta: számított arra, hogy ennyi ellenszavazatot kap.
Sólyom László a parlament folyosóján csak annyit nyilatkozott a szavazás után, hogy bízott Horányi megválasztásában, s most új jelöltet keres. "Az a kötelességem, hogy gondoskodjak a legfőbb ügyészről, tehát fogok jelölni egy új személyt" - fogalmazott az államfő, s egyben kijelentette, minthogy nem köteles konzultálni a pártokkal a jelölt személyéről, ezután sem fog. 

A hvg.hu helyszínen levő tudósítója a parlamenti pártok reprezentánsainak véleményét foglalta össze. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője lakonikusan és ironikusan annyit mondott: "Ki vagyunk tanítva, mi az alkotmányosság és demokrácia". Kijelentette, szó sincs arról, hogy Sólyom meglepte volna a pártokat a jelöltje személyével. A koalíciónak három hónapon át nem voltak kifogásai, most meg hajánál fogva előrángatott kifogásokkal utasítja el Horányi Miklóst és vonja kétségbe a jelölt alkalmasságát.

Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy a kormánytöbbség csupán presztízs, vagy hiúsági okokból utasította el az államfő jelöltjét, csak azért, mert a köztársasági elnök a jogszabálynak eleget téve önállóan jelölt.

Dávid Ibolya az MDF részéről úgy kommentálta az eseményeket, hogy "ismét a politika áldozatává vált" egy szakmailag alkalmas jelölt. Dávid szerint  "parlamenti fiaskóról" van szó, és minél előbb meg kell találni az új jelöltet az Legfőbb Ügyészség élére.

Vastagh Pál MSZP-s képviselő arra az újságírói kérdésre, hogy vajon jelent-e alkotmányossági problémát, hogy jelenleg nincs legfőbb ügyész, úgy válaszolt, hogy "alkotmányos jogunkkal élve szavaztuk le a jelöltet". Vastagh szerint a Legfőbb Ügyészség vezetése óriási felelősség, komoly tapasztalattal bíró szakembert igényel. Kijelentete: Horányi Miklós bírósági tapasztalata nem elegendő a feladat ellátáshoz, a Legfőbb Ügyészség jelenlegi helyzetében a változásokat és a társadalmi presztízs helyreállítását nem látnák biztosítva, ha Horányit elfogadták volna. Mint mondta, kínos, hogy nincs jelenleg legfőbb ügyész, de Sólyom Lászlónak mihamarabb olyan jelölttel kell előállnia, aki bírja a parlamenti pártok támogatását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Sólyom hisz a jelöltjében

Sólyom László köztársasági elnök a legfőbb ügyész megválasztását megelőzően hétfőn a parlamentben elmondta: olyan jelöltet állított, aki alappal számíthat arra, hogy bármely politikai párt képviselői a megválasztására szavaznak.

Trend

Még függetlenebb legfőbb ügyészt!

A tágan értelmezett igazságszolgáltatás leggyengébb láncszemének az elmúlt ciklusban a vádhatóság bizonyult. Noha büntetőügyekben a váderedményesség imponálóan - más nézőpontból aggasztóan - magas, országosan 95 százalék, a legfőbb ügyész szinte nyíltan politikai szerepet játszott, és nem kevesebb mint 15 alkalommal kellett elviselnie a parlamenti leszavazás - máskülönben semmilyen jogi- vagy politikai következménnyel nem járó - szégyenét. Az sem tett jót megítélésének, hogy az ügyészség határozottan kritizálta a bíróságok munkáját, nemcsak általánosságban, hanem egyes ügyek kezelését illetően is, s a legfőbb ügyész még a szakmailag megfelelő ítéletek ellen is elvárta a fellebbezést súlyosbításért, így remélve szigorítani az EU-összehasonlításban korántsem enyhe magyar törvénykezést.

hvg.hu Itthon

Állóháború Sólyom és a kormány között?

Az MSZP frakció megkérdőjelezi Horányi Miklós, a Szegedi Fellebviteli Bíróság főügyészének szakmai hitelességét, ezért nem hajlandó megszavazni őt Sólyom László köztársasági elnök javaslata ellenére legfőbb ügyésznek. A Fidesz a hvg.hu kérdésére nonszensznek nevezte a szocialisták hozzáállását.

Válaszolt az érdi polgármester, aki kampánylevelet küldött az első szavazóknak

Válaszolt az érdi polgármester, aki kampánylevelet küldött az első szavazóknak

Merkelt akarhatta Orbán az Európai Tanács élére

Merkelt akarhatta Orbán az Európai Tanács élére

Most először: íme az új Skoda Superb terepkombi kivitele

Most először: íme az új Skoda Superb terepkombi kivitele

Kiakadt a holland hagymás, mert a magyar hatóságok megsemmisítették egy rakományát

Kiakadt a holland hagymás, mert a magyar hatóságok megsemmisítették egy rakományát

Geoffrey Rushnak minden idők legnagyobb rágalmazási kártérítését ítélték meg Ausztráliában

Geoffrey Rushnak minden idők legnagyobb rágalmazási kártérítését ítélték meg Ausztráliában

Jó hírt közölt a meteorológiai szolgálat

Jó hírt közölt a meteorológiai szolgálat