szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A parlament nem választotta meg legfőbb ügyésznek Horányi Miklóst, akit Sólyom László köztársasági elnök javasolt a pozícióba. A köztársasági elnök új jelöltet keres. Jelenleg nincs legfőbb ügyész.

A szavazáson 154 igen, 194 nem szavazat és öt tartózkodás mellett utasították el Horányi Miklós személyét; ő jelenleg a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjeként tevékenykedik.

Horányi: az életemet tettem föl
"Több évtizedet töltöttem el az igazságszolgáltatásban. Az igazságszolgáltatásra tettem föl gyakorlatilag az egész életemet" - mondta az államfő által a legfőbb ügyészi posztra jelölt Horányi Miklós újságíróknak, hozzátéve, hogy most 65 éves, és 25 volt, amikor belépett az igazságszolgáltatásba. Horányi Miklós azt mondta: a kormánypártok felvetését nem tartja megalapozottnak.
 
Hozzáfűzte: az eddigi két legfőbb ügyész (Györgyi Kálmán és Polt Péter) esetében nem vetődött fel, hogy milyen szakmai gyakorlatuk van, pedig nem volt. Elmondta: "majd valaki lesz legfőbb ügyész, bízom benne, és abban is bízom, hogy a testületen belülről lesz legfőbb ügyész".
 
Horányi Miklós szerint azzal, hogy a köztársasági elnök a testületen belülről akart legfőbb ügyészt jelölni, az ügyészséget közelebb viszi a bíróságokhoz, hiszen a Legfelsőbb Bíróság elnökét is kizárólag a bírák közül választják. Az ügyész kérdésre válaszolva elmondta: számított arra, hogy ennyi ellenszavazatot kap.
Sólyom László a parlament folyosóján csak annyit nyilatkozott a szavazás után, hogy bízott Horányi megválasztásában, s most új jelöltet keres. "Az a kötelességem, hogy gondoskodjak a legfőbb ügyészről, tehát fogok jelölni egy új személyt" - fogalmazott az államfő, s egyben kijelentette, minthogy nem köteles konzultálni a pártokkal a jelölt személyéről, ezután sem fog. 

A hvg.hu helyszínen levő tudósítója a parlamenti pártok reprezentánsainak véleményét foglalta össze. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője lakonikusan és ironikusan annyit mondott: "Ki vagyunk tanítva, mi az alkotmányosság és demokrácia". Kijelentette, szó sincs arról, hogy Sólyom meglepte volna a pártokat a jelöltje személyével. A koalíciónak három hónapon át nem voltak kifogásai, most meg hajánál fogva előrángatott kifogásokkal utasítja el Horányi Miklóst és vonja kétségbe a jelölt alkalmasságát.

Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy a kormánytöbbség csupán presztízs, vagy hiúsági okokból utasította el az államfő jelöltjét, csak azért, mert a köztársasági elnök a jogszabálynak eleget téve önállóan jelölt.

Dávid Ibolya az MDF részéről úgy kommentálta az eseményeket, hogy "ismét a politika áldozatává vált" egy szakmailag alkalmas jelölt. Dávid szerint  "parlamenti fiaskóról" van szó, és minél előbb meg kell találni az új jelöltet az Legfőbb Ügyészség élére.

Vastagh Pál MSZP-s képviselő arra az újságírói kérdésre, hogy vajon jelent-e alkotmányossági problémát, hogy jelenleg nincs legfőbb ügyész, úgy válaszolt, hogy "alkotmányos jogunkkal élve szavaztuk le a jelöltet". Vastagh szerint a Legfőbb Ügyészség vezetése óriási felelősség, komoly tapasztalattal bíró szakembert igényel. Kijelentete: Horányi Miklós bírósági tapasztalata nem elegendő a feladat ellátáshoz, a Legfőbb Ügyészség jelenlegi helyzetében a változásokat és a társadalmi presztízs helyreállítását nem látnák biztosítva, ha Horányit elfogadták volna. Mint mondta, kínos, hogy nincs jelenleg legfőbb ügyész, de Sólyom Lászlónak mihamarabb olyan jelölttel kell előállnia, aki bírja a parlamenti pártok támogatását.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

Sólyom hisz a jelöltjében

Sólyom László köztársasági elnök a legfőbb ügyész megválasztását megelőzően hétfőn a parlamentben elmondta: olyan jelöltet állított, aki alappal számíthat arra, hogy bármely politikai párt képviselői a megválasztására szavaznak.

Trend

Még függetlenebb legfőbb ügyészt!

A tágan értelmezett igazságszolgáltatás leggyengébb láncszemének az elmúlt ciklusban a vádhatóság bizonyult. Noha büntetőügyekben a váderedményesség imponálóan - más nézőpontból aggasztóan - magas, országosan 95 százalék, a legfőbb ügyész szinte nyíltan politikai szerepet játszott, és nem kevesebb mint 15 alkalommal kellett elviselnie a parlamenti leszavazás - máskülönben semmilyen jogi- vagy politikai következménnyel nem járó - szégyenét. Az sem tett jót megítélésének, hogy az ügyészség határozottan kritizálta a bíróságok munkáját, nemcsak általánosságban, hanem egyes ügyek kezelését illetően is, s a legfőbb ügyész még a szakmailag megfelelő ítéletek ellen is elvárta a fellebbezést súlyosbításért, így remélve szigorítani az EU-összehasonlításban korántsem enyhe magyar törvénykezést.

hvg.hu Itthon

Állóháború Sólyom és a kormány között?

Az MSZP frakció megkérdőjelezi Horányi Miklós, a Szegedi Fellebviteli Bíróság főügyészének szakmai hitelességét, ezért nem hajlandó megszavazni őt Sólyom László köztársasági elnök javaslata ellenére legfőbb ügyésznek. A Fidesz a hvg.hu kérdésére nonszensznek nevezte a szocialisták hozzáállását.

A színművészeti szerint több képviselőnek az egyetem megregulázása a célja

A színművészeti szerint több képviselőnek az egyetem megregulázása a célja

Új nevet kap a Telenor, de nem a Pannon lesz az

Új nevet kap a Telenor, de nem a Pannon lesz az

Cate Blanchett megvágta a fejét láncfűrésszel

Cate Blanchett megvágta a fejét láncfűrésszel