szerző:
MTI

Ha szeretném terveimet véghez vinni, akkor szükséges, hogy a közvélemény elfogadjon. Ezt Sólyom László köztársasági elnök mondta az Axel Springer Magyarország kft. kilenc megyei napilapjának adott, szombaton megjelent interjúban, államfővé választása egyéves évfordulóján.

© Fazekas István
Az államfő közölte: nem örül annak, hogy a közvélemény-kutatások szerint a közelmúltban csökkent a népszerűsége, "ugyanakkor mérlegelni kell, mit is mér a népszerűségi sorrend". Szerinte nem a tényleges teljesítményt, hanem csupán azokat az érzelmeket, amelyet a média által közvetített kép kelt az emberekben. Hozzátette: ennek ellenére fontos, mit tartanak az emberek az elnökről.

"Egy tanulság biztosan van. Eddig keveset szerepeltem. A jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani annak bemutatására és megmagyarázására, mit és miért tesz az elnök" - jelentette ki Sólyom László.

Az államfő azt mondta, elnöksége első éve leginkább a külpolitikában hozott mérhető, kézzel fogható eredményeket. Összesen 32 államfővel találkozott, jó személyes kapcsolatok épültek ki. Megjegyezte: különösen a négyszemközti megbeszéléseken sikerült a megfelelő hangot megtalálni ahhoz, hogy megértesse Magyarország helyét és törekvéseit a régióban, azt, hogy miért és hogyan határozzák meg a szomszédos országokban élő magyar kisebbségek a külpolitikát.

Hangsúlyozta: a kormány külpolitikai irányvonalát kell követnie, de az alkotmány keretein belül önálló hangot visz  ezután is. Úgy vélte, nagy visszhangja volt, hogy Bush amerikai elnöknek szóba hozta: a terrorizmus elleni harc csak az emberi jogok és a nemzetközi jog tiszteletben tartása mellett lehet sikeres. 

Kérdésre válaszolva Sólyom László közölte: szükség esetén megteszi a maga lépéseit a magyarellenes szlovákiai kijelentések kapcsán, ám nem feltétlenül a sajtónyilvánosság előtt. A Gyurcsány-csomagot tartalmazó törvény aláírásáról a köztársasági elnök azt mondta, hogy az adott helyzetben és pillanatban nem volt az ország számára jobb alternatíva. Hozzátette: nem győződött meg kétségtelen alkotmányellenességről a törvény szövegében.

A korábban a Zengőre, jelenleg a Tubesre tervezett NATO-lokátor telepítése ügyében Sólyom László feltétlenül szükségesnek tartja, hogy korrekt hatástanulmányok készüljenek, és azokat nyilvánosan megvitathassa a pécsi lakosság.

Az államfő elmondta, hogy az őszi parlamenti ülésszak első napján tesz javaslatot az Országgyűlésnek a legfőbb ügyész személyére. Megemlítette, hogy vannak jelöltjei, több személyt meg fog hallgatni, és kikéri a szakmai szervezetek állásfoglalását is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Sólyom László: a Tubes és a Zengő nem ugyanaz

A köztársasági elnök szeretné, ha a NATO-radar magyarországi telepítésről a döntés úgy születne meg, hogy a Zengővel kapcsolatos hibák ne ismétlődjenek. Sólyom László erről a Magyar Rádió Háttér című műsorában beszélt csütörtökön.

MTI Itthon

Sólyom az Alkotmánybírósághoz küldi a felsőoktatási törvényt

Sólyom László köztársasági elnök szerdán véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a felsőoktatási törvény módosításáról szóló törvényt. A Fidesz, a KDNP és az MDF üdvözölte az államfő döntését. Az MSZP szerint, ha az Alkotmánybíróság helyt ad az államfő felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos kifogásainak, át fogják alakítani a jogszabályt. Az SZDSZ nem gondolja alkotmányellenesnek a törvényt.

Itthon

Sólyom László első éve - a HVG összefoglalója, felmérése

A beiktatása óta eltelt egy évben kiderült, milyen elnök nem akar lenni az idén nyáron politikai befolyását és népszerűségét tekintve is mélypontra érkezett Sólyom László. Államfői karakterének pozitív vonásait eddig éppen csak hogy jelezni tudta.

HVG Itthon

Medián: Zuhan Sólyom, Gyurcsány, Kóka népszerűsége

Sólyom László népszerűségi indexe 18 százalékkal, Gyurcsány Ferencé 12 százalékkal, Kóka Jánosé 8 százalékkal esett a két hónappal ezelőtti szinthez képest – derül ki a Medián közvéleménykutató intézetnek a HVG felkérésére készített legfrissebb felméréséből.

Az Élősködők kapta a hollywoodi színészcéh díját

Az Élősködők kapta a hollywoodi színészcéh díját

Karácsony örül Vitézy kinevezésének

Karácsony örül Vitézy kinevezésének

Ha van önnél otthon ilyen tűzijáték, meg ne gyújtsa

Ha van önnél otthon ilyen tűzijáték, meg ne gyújtsa

Radar360: Lemondással vonta le a tanulságot a fideszes képviselő

Radar360: Lemondással vonta le a tanulságot a fideszes képviselő

Egészen elképesztő történetek a budapesti dokufilmfesztiválon

Egészen elképesztő történetek a budapesti dokufilmfesztiválon

Kína betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Kína betiltja az egyszer használatos műanyagokat