szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A baloldal az elmúlt tizenöt év fokozatos fejlődése során sikeresen egyesítette a nemzeti és a progresszív hagyományokat, a jobboldalon ez nem történt meg - jelentette ki Gyurcsány Ferenc szombaton Ópusztaszeren.

"Aszimmetrikus a bal- és a jobboldal fejlődése ma Magyarországon, ennek az aszimmetriának a következménye, hogy nagyon nehéz a párbeszéd" - mondta a miniszterelnök azon a tanácskozáson, amelyet az MSZP népi baloldala rendezett a nemzeti közmegegyezés halaszthatatlan szükségességéről.

A jobboldal igazi nagy tragédiájának Magyarországon a politikus azt nevezte: ahelyett, hogy a modern konzervatizmus enyhítené a szélsőségek irányába nyitott nemzeti radikalizmust, nem egyszer a nemzeti radikalizmus vet árnyat a jobboldalra. 

A nemzeti progresszió fő áramához ma Magyarországon három politikai párt tartozik: a legnagyobb a demokratikus baloldal, az MSZP, a társadalmi, gazdasági új liberalizmust képviselő SZDSZ, és ide sorolható a főáramot a nemzeti tradícionalizmussal színesítő MDF is  - közölte Gyurcsány Ferenc. 

Valamikor 2000-2001 táján Magyarországon bekövetkezett egy törés, amikor a gazdaságilag lehetséges és a társadalmilag szükséges összhangja megszűnt - mondta a miniszterelnök, aki szerint az igazi nagy különbség a bal- és jobboldal között, hogy a baloldalon erre megszületett a válasz. Először a csendes szembenézéssel, hiszen a választási program már a modernizációra, s nem a korábbi szociális kiigazítás folytatására épült, majd a választások után elkezdett, nyíltan vállalt gazdasági és társadalompolitikai fordulattal - hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: a jobboldal eközben ugyanott maradt, ahol 2000-2001-ben volt.

A tanácskozáson elfogadott kiáltvány szerint a haladás, a szociális érzések és a nemzeti célok nem állíthatók szembe egymással, azoknak együtt és egyszerre kell érvényesülniük. "A népi baloldal segíteni akarja az elviselhetőbb társadalmi légkör kialakítását" - olvasható a nyilatkozatban. A fórumon jelen volt Suchman Tamás, Géczi József Alajos, Kósa Ferenc, illetve Simon Gbor, az MSZP országos választmányának elnöke is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

HVG-interjú Gyurcsány Ferenccel

Vitatja a reformok kidolgozatlanságát kifogásoló kritikák jogosságát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki szerint a konkrét megoldások világában a bírálók is nagyfokú tanácstalanságot mutatnak.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: hatékonyan akarunk elkölteni 8 ezer milliárdot

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint karakteres fejlesztési programot kell formálni a 2007-2013-as időszakban ahhoz, hogy a rendelkezésre álló összesen 8 ezer milliárd forintot a leghatékonyabban költse el az ország. Gyurcsány Ferenc erről a Nemzeti Fejlesztési Tanács (NFT) alakuló ülésén beszélt kedden Budapesten. A Fidesz hevenyészett munkának nevezte a fejlesztési tervet.

Radar360: Orbán a valóságban és filmen is Németország fókuszában

Radar360: Orbán a valóságban és filmen is Németország fókuszában

Magyarországon 9 millió forint felett nyit az új kombi VW Golf

Magyarországon 9 millió forint felett nyit az új kombi VW Golf

Offenzívát indított az etióp hadsereg Tigré fővárosáért

Offenzívát indított az etióp hadsereg Tigré fővárosáért