szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Független szakértői vizsgálatra van szükség az augusztus 8-ai műegyetemi tűzzel kapcsolatban, mivel a katasztrófavédelem kedden kiszivárogtatott vizsgálati jelentése és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság vizsgálata gyökeresen eltérő megállapításra jutott.

Danielisz Béla (MSZP), a fővárosi önkormányzat városrendészeti bizottságának elnöke elmondta: "felháborító, elfogadhatatlan" eljárásnak tartja, hogy a katasztrófavédelem vizsgálati megállapításairól a szolgálat szóvivője az előtt nyilatkozott, hogy az anyagot megkapta volna a tűzoltóságot fenntartó önkormányzat vagy a főpolgármester.

Az elnök szerint "ez a kiszivárogtatási módszer az egész vizsgálat objektivitását megkérdőjelezi". Minősíti a vizsgálatot az is, hogy azt nem egy tűzoltó, hanem egy polgári védelmis tábornok vezette - tette hozzá.

Danielisz Béla visszautasítja a vizsgálat azon megállapításait, miszerint szakmai hibák láncolata okozta volna a három tűzoltó halálát. A vizsgálat szabálytalanságokat állapított meg a híradó ügyeleti tevékenység terén, gyengének minősítette a parancsnoki irányítást, s úgy találta, hogy a tűzoltók beosztásukhoz képest alulképzettek voltak. A szocialista politikus hangsúlyozta: ez az utóbbi kitétel egyenesen kegyeletsértő a három hősi halott tűzoltóra nézve. Rámutatott, hogy az ország több mint 100 önkormányzati tűzoltóságához hasonlóan a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon is kiváló a munkatársak szakmai képzettsége.

Danielisz Béla úgy véli, hogy a katasztrófavédelem és a tűzoltóság vizsgálatának ellentétes megállapításai miatt, akár nemzetközi szakemberek bevonásával is, egy tárgyilagos vizsgálatot kellene lefolytatni. Ezt a szakminiszternek és a főpolgármesternek közösen kellene kezelnie - jegyezte meg.

Az augusztus 8-ai tűz keletkezésének éjszakáján elrendelt vizsgálatokra Tatár Attila altábornagy, a katasztrófavédelem főigazgatója egyhónapos határidőt szabott.
 
A rendőrség államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a tűzoltók halálának körülményeit, de hogy konkrétan mi okozta a tüzet azt egyelőre sem a rendőrség, sem a fővárosi tűzoltóság nem tudta megállapítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Emlékhangverseny a hősi halált halt tűzoltók emlékére

Emlékhangversenyt tartanak a Központi Tűzoltózenekar közreműködésével jövő vasárnap este az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia templomban a műegyetemi tűz oltása közben életét vesztett három tűzoltó emlékére

MTI Itthon

Mi okozta a tűzoltók halálát a Műegyetemen?

Szakmai hibákat állapított meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) műegyetemi tűzzel kapcsolatban indított szakmai vizsgálata. A három tűzoltó halálát a hiányosságok láncolata okozta - közölte a katasztrófavédelem szóvivője.

Bájos festést kapott a Bethesda Gyermekkórház betonkerítése

Bájos festést kapott a Bethesda Gyermekkórház betonkerítése

Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

„A koronavírus nem tart szünetet, ahogy én sem tartottam” – Betegség miatt mondott le az osztrák egészségügyi miniszter

„A koronavírus nem tart szünetet, ahogy én sem tartottam” – Betegség miatt mondott le az osztrák egészségügyi miniszter