szerző:
MTI

Egy, a Blikk birtokába került rendőrségi hangfelvétel szerint az MTV székházát védő parancsnok múlt hétfőről keddre virradóra kilátásba helyezte a parancsmegtagadást, kijelentve: nem hajlandó halálra ítélni az embereit. Az ORFK két eltűnt, belső rádióforgalmazásra alkalmas készülékről tud. Ezek közül az egyik volt az, amelynek segítségével elkészülhetett a napilapban leközölt cikk.

"Nem fogunk megdögleni..."
Egy, a Blikk birtokába került rendőrségi hangfelvétel szerint a székházat védő parancsnok megtagadta a parancsot, kijelentve: nem hajlandó halálra ítélni az embereit.

"Nem fogunk megdögleni ebben a kurva épületben" – mondta a Szabadság téri MTV-székház hétfői ostromakor a bent rekedt rendőrök vezetője a Blikk birtokába jutott belső rendőrségi hangfelvételen.

A napilap idézi a "kinti" rendőrök és a székházban rekedt egységek vezetőjének beszélgetését. A székházban rekedt egység "Kinizsi 7-es" hívójelű parancsnoka eszerint azt mondja, hogy a teljes létszámot kivonja az épületből, mert meg fognak fulladni a füstben.

Amikor azt a parancsot kapja, hogy maradjanak még bent, azt válaszolja: "Jöjjön be az, aki ezt az utasítást kiadta, s dögöljön meg az itt a szén-monoxidban. Megtagadom a parancsot, ha a hadbíróság elé állít, akkor is, rohadjon meg, aki ezt mondta. Kiviszem az összes emberemet innen. Benzinnel ránk gyújtottak mindent."

A parancsnok az indulatos kifakadás után mégis úgy döntött, hogy embereivel tovább védelmezi a köztelevízió székházát. A rendőri egység így egészen 1 óra 20 percig a helyszínen védekezett.

Az egység 150 tagja közül 114-en szenvedtek valamilyen sérülést - írta a napilap.Egy, a neve elhallgatását kérő katonai ügyész azt mondta az MTI-nek, hogy csak abban az esetben tagadható meg egy parancs, amikor az bűncselekmény elkövetésére utasít. Az ügyész szerint más a helyzet, amikor valaki csak kilátásba helyezi a parancs megtagadását, az úgy is minősíthető, mintha szakmai véleményét osztotta volna meg felettesével, főként, ha az telefonon vagy rádión keresztül történt két ember között. A közlés viszont nem sértheti az elöljáró tekintélyét.

Amennyiben az MTV székházát védő parancsnok valóban megtagadta volna a parancsot, az parancs iránti engedetlenségnek számítana, amit öt évig terjedő szabadságvesztéssel is szankcionálhat a törvény - tette hozzá az ügyész.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a budapesti zavargások során a rendőrség tudomása szerint két, belső rádióforgalmazásra alkalmas készüléknek veszett nyoma. Ezek közül az egyik volt az, amelynek segítségével elkészülhetett a napilapban leközölt cikk. Hozzátette: ez a készülék előkerült, de a másikat még keresik. A készüléket letiltották, így a szóvivő szerint az "csak levélnehezéknek jó".

A szóvivő korábban az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy egy-két tucatnyi rendőrségi eszköz - pajzs, gumibot és könnygázspray - tűnt el múlt héten hétfőről keddre virradóra az MTV székházánál történt zavargások során. Akkor a rendőrség arról nem beszélt, hogy más eszközöknek is nyoma veszett volna.

A rendzavarók múlt hétfőn este tizenegy óra körül törtek be az MTV székházába. Az indulatok azt követően mérgesedtek el, hogy a tüntetők egy kisebb csoportja a Kossuth téren tüntetők petícióját akarta átadni és beolvastatni a köztelevízióban. Miután nem fogadták őket, "erősítést" hívtak a térről, majd az MTV székháza előtt kialakult tömegjelenetek során az események vandalizmusba csaptak át.

A főbejáraton áttörők szétvertek mindent, ami az útjukba került. Többen fosztogattak. A válságos helyzet miatt az MTV hajnali 1 óra 20 perckor megszakította adását, a biztonsági szolgálat pedig a cég vezetésének utasítására az épület elhagyására szólította fel a köztelevízió valamennyi munkatársát.

Az időközben megerősített rendőrség csak órákkal később tudta megtisztítani az MTV székházát az épületbe betört rendzavaróktól és bámészkodóktól. A távirati iroda hajnali 4 óra 5 perckor jelezte, hogy a székházban újra a rendőrök a helyzet urai.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Továbbra is le van zárva a Szabadság tér

Rendőrségi kordon zárja le szerda reggel a Szabadság teret, a rendőrök szemmel láthatóan csak azokat engedik át a kordonon, akik a környező épületekben dolgoznak vagy laknak.

MTI Itthon

Azonnal megkezdik a Szabadság tér helyreállítását

Azonnal megkezdik a fővárosban az V. kerületi Szabadság tér helyreállítását - közölte keddi sajtótájékoztatóján Steiner Pál Belváros-Lipótváros polgármestere, aki szerint a munkálatok több mint tízmillió forintba fognak kerülni.

MTI Itthon

ORTT: terítéken az m3 és a tévészékház ostroma

Már ezen a héten tárgyal a médiahatóság a Magyar Televízió tervezett, ám soha el nem indított közéleti csatornájának nyilvántartásból való törléséről – derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) e heti üléseinek napirendjéből. A testület az MTV székháza elleni erőszakos támadás közvetítésivel is foglalkozni fog.

Két barlangász rekedt a Lengyel-Tátra legmélyebb barlangjában

Két barlangász rekedt a Lengyel-Tátra legmélyebb barlangjában

Kaposvár és Pécs is akarja magának az M9-es autópályát

Kaposvár és Pécs is akarja magának az M9-es autópályát

Tilos lesz cirkusznak vagy állatkertnek eladni befogott elefántokat

Tilos lesz cirkusznak vagy állatkertnek eladni befogott elefántokat

75 tűzoltó oltja a kigyulladt ferencvárosi épületet

75 tűzoltó oltja a kigyulladt ferencvárosi épületet

Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről

Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről

Vannak, akik rettegnek az augusztus 20-i tűzijátéktól

Vannak, akik rettegnek az augusztus 20-i tűzijátéktól