szerző:
MTI

Három, az egészségügy átalakítását szolgáló törvényjavaslatot nyújt be a kormány az Országgyűlésnek - jelentette be az egészségügyi miniszter szerdán, Budapesten.

Molnár Lajos
© Müller Judit
Molnár Lajos elmondta: reményeik szerint a törvényjavaslatok első csomagját még az őszi ülésszak folyamán elfogadja a Ház. A gyógyszergazdaságosságról, a biztosítási felügyeletről és a kötelező kamarai tagság eltörléséről szóló törvényjavaslatokat pénteken nyújtják be a parlamentnek - mondta Molnár Lajos. A miniszter ismertetése szerint a gyógyszergazdaságossági törvény többek között szabályozná a gyógyszergyártók és forgalmazók által fizetett díjakat, nyilvánossá tenné a törvény a gyógyszerár-támogatás és -befogadás rendszerét.

A törvényjavaslat értelmében a gyártóknak a jövőben kötelező kereskedelmi rabattot - árkedvezményt - kell adniuk, amely alól akkor mentesülhetnek, ha vállalják, hogy a készítmények termelői árát csökkentik és a gyógyszereket legalább három évig ezen a csökkentett áron forgalmazzák. Ez a rabatt kétszámjegyű lesz, és függ majd a készítmények éves tb-támogatási aránytól - mondta Molnár Lajos. Ezen kívül szabályozni kívánják a gyógyszerreklámot is, és megszigorítják a patikáknak adható kedvezmények rendszerét - mondta a tárcavezető.

A kormány úgynevezett licencdíjat tervez bevezetni. Ez az összeg első alkalommal 5 millió forint lenne, és azoknak a gyártóknak kell megfizetniük, amelyek orvoslátogatókat alkalmaznak. A díj a következő évben egymillió forint lenne.

A gyógyszergazdaságossági törvénytervezet az orvosokra is ró kötelezettségeket, hiszen megváltoztatja a gyógyszerfelírás rendjét is. Amennyiben az orvos indokolatlanul és szakmailag megalapozatlanul eltér attól, hogy a hatóanyagban ugyanolyan, de olcsóbb készítményt írja fel a betegnek, a biztosítónak lehetősége lesz szankcionálni - mondta Molnár Lajos. Hozzátette: abban, hogy biztonságos és szakmailag megfelelő, ugyanakkor gazdaságilag is hatékony legyen a gyógyszerfelírás, egy szoftver lesz az orvosok segítségére.

A tervek szerint a biztosító felelőssége abban lesz, hogy nyilvános eljárásban kell az egyes gyógyszereket a társadalombiztosításba (tb) befogadni, és a támogatás mértékét megállapítani - mondta el Molnár Lajos.

A tervezet szerint minden gyógyszerért térítési díjat kell fizetnie a betegnek, ez alól csak a közgyógyellátásban részesülők kapnak kivételt. A minimális térítési díj a kiemelt (100 százalékos támogatású) készítmények esetében 300 forint lesz.

Molnár Lajos ismertetése szerint a jövőben feloldják a patikaalapítás szabályait, és egyes készítményeket gyógyszertáron kívül is lehet majd forgalmazni, szigorú szabályok szerint. A törvénytervezet szerint a nagyforgalmú patikáknak éves szolidaritási díjat kell a jövőben fizetniük, amely díj a jelenlegi egymilliárd forintos állami támogatást egészítené ki, és ezzel a plusz befizetéssel a kistelepüléseken működő, kisebb forgalmú patikák fenntartását segítenék. Az elképzelések szerint ez a díj forgalomarányos lenne, de átlagosan 1 százalék lenne a szolidaritási díj.

Létrejön egy egészségbiztosítási felügyelet - folytatta Molnár Lajos -, amely hatóság a biztosított jogait képviselné, valamint minősíteni fogja és közzéteszi a különböző korházak és szolgáltatók gyógyító munkájának eredményességét. A kamarai tagságot eltörlik úgy, hogy a kamarák köztestületi jellegét megtartják - tette hozzá Molnár Lajos. Egy kérdés kapcsán az egészségügyi miniszter elmondta: a gyógyszerkassza idei tervezett kiadása eléri a 400 milliárd forintot.

Mikola István, a Fidesz országgyűlési képviselője, az egészségügyi bizottság alelnöke úgy reagált: a kormány a gyógyszerpiaci szereplőkkel nem egyeztetett a törvényjavaslatok benyújtása előtt, ami ellentmond a magyar szabályozásnak. A politikus felháborítónak nevezte, hogy a tárca elképzelései szerint az orvost anyagilag tennék felelőssé a számára megszabott gyógyszerkeret túllépéséért. Véleménye szerint ez veszélyezteti az ellátás biztonságát. Mikola István nehezményezte a térítésmentes gyógyszerek megszüntetését, illetve a minimális térítési díj bevezetését is.

A fideszes politikus kifogásolta azt is, hogy a biztosítási felügyeletben nem kapnának szerepet maguk a járulékfizetők, vagyis a munkáltatók, munkavállalók. "Ez egy csendőrség lesz, amelyik majd fejbevágja az orvost, ha nem úgy mozog, ahogy szeretnék" - jegyezte meg az ellenzéki politikus, aki szerint a kötelező kamarai tagság megszüntetése az orvosok érdekképviseletének szétverését jelenti.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Molnár a legnépszerűtlenebb, de Gyurcsány is zuhan

A rendszerváltozás óta nem volt ilyen kedvezőtlen a magyar politikai elit megítélése. Már a legkedveltebb személyiségek is csak közepes pontszámokat kapnak, és egyre többen tartoznak a negatívan értékeltek közé – derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb, a politikusok népszerűségéről készített közvélemény-kutatásaiból, melyet a Népszabadság ismertetett.

MTI Itthon

Molnár felmentette az egészségbiztosítási pénztár vezetőjét

Az egészségügyi miniszter javaslatára a kormány szerdai ülésén felmentette Kiss József főigazgatót az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) éléről - közölte az Egészségügyi Minisztérium. Ezzel egyidejűleg október 1-jétől Major Zoltánt nevezi ki a feladat ellátására - olvasható a tárca közleményében.

Vélemény

Átoperálja Molnár az egészségügyet?

Orvosi hasonlattal élve: a társadalombiztosítás, kórház-és rendelőfinanszírozás átoperálása rizikós, de a jelenlegi állóvíz meghagyása esetén a “páciens” halálára nagy értékű fogadásokat köthetünk. Jó, hogy Molnár Lajos, a leendő Gyurcsány-kabinet egészségügyért felelős tagja nem az a konfliktuskerülő típus.

MTI Itthon

Molnár Lajos szerint jogsértő a patikusok csütörtöki sztrájkja

Csütörtökön csaknem az összes magyarországi patika reggel nyolc óra helyett tíz órakor nyit ki - jelentette be Lestyán Balázs, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnökségi tagja szerdán Budapesten. Az egészségügyi miniszter törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezve munkaügyi bírósághoz fordul, és a sztrájk visszavonására szólít fel.

Vészjóslóan fekete a legújabb, 1600 lóerős Bugatti Chiron

Vészjóslóan fekete a legújabb, 1600 lóerős Bugatti Chiron

Felfedezte a NASA, hogy a Jupiter légkörének 0,25 százaléka víz

Felfedezte a NASA, hogy a Jupiter légkörének 0,25 százaléka víz

Elloptak Zuglóban egy domborművet

Elloptak Zuglóban egy domborművet

Olaszországban meghalt az első koronavírus-fertőzött beteg

Olaszországban meghalt az első koronavírus-fertőzött beteg

„Kell az a k*rva gyerek, hogy lássák, normális vagyok”

„Kell az a k*rva gyerek, hogy lássák, normális vagyok”

1,2 millió forintot keresett azzal, hogy kitette a netre a videót arról, hogyan alszik

1,2 millió forintot keresett azzal, hogy kitette a netre a videót arról, hogyan alszik